Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Enterobaktériumok, Coliformok, E. coli, és Salmonella kimutatása 3. gyakorlat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Enterobaktériumok, Coliformok, E. coli, és Salmonella kimutatása 3. gyakorlat."— Előadás másolata:

1 Enterobaktériumok, Coliformok, E. coli, és Salmonella kimutatása 3. gyakorlat

2 Indikátor mikrobák Enterobacteriaceae család (bélbaktériumok) Coliformok Escherichia coli Salmonellák

3 Enterobaktériumok Indikátor baktériumok, jelenlétük fekáliás szennyeződésre utal. Előfordulás: emberi és állati béltraktus, felszíni vizek, talajflóra Jellemzőik:, Gr-, rövid pálcák, általában peritrich csillóval mozognak, fakultatív anaerobok oxidáz negatívak NO 3 → NO 2 -vé redukálják glükózt bontják sav (esetleg gáz) termelés mellett

4 Enterobaktériumok kimutatása Lemezöntés: VRBG-agar, (hagyományos lemezöntés + fedőréteg 4 ml) kristályibolya-neutrálvörös-epe-glükóz, 37 o C, 24 óra értékelés: 0,5 mm-nél nagyobb, ált. 2-3 mm-es, kerek, sötétvörös, csapadékkal körülvett (epesavas sók kicsapódnak, Na-dezoxikolát, Na-taurokolát) telepek Folyékony: BBG-leves: brillantzöld-glükóz-epe leves, 37 o C, 24 óra értékelés: zavaros és kisárgul → VRBG agarra

5 VRBG

6 OXIDÁZ-próba 1%-os parafenilén-diamin-oldat negatív: sárgás pozitív: kékes Pár másodperc - perc, A vas katalizálja! (üvegbottal, műanyag kaccsal végezhető) Enterobaktériumok: negatív

7 FERMENTÁCIÓS próba Szőlőcukros magas agar (egy telepet leszúrunk), 37 o C, 24 óra pozitív: sárga pozitív: sárga, gázt termel Enterobaktériumok: az eredetileg piros színű agar főleg az alján sárgul ki (fak. anaerob), és homogén (mert mozog a szúrási csatornából) s

8 Szőlőcukros magasagar

9 KATALÁZ próba 1 kacsnyi telep + pár csepp 10%-os H 2 O 2 tárgylemezen → +: pezseg pozitív Enterobaktériumok: pozitív

10 Coliformok Laktózt 30°C-on egyidejű sav és gáz termelés mellett bontják EscherichiaKlebsiella Escherichia (E. coli), Klebsiella (K. oxytoca), CitrobacterEnterobacter Citrobacter (C. freundii), Enterobacter (E. aerogenes) nemzetség – Gr-, vaskos pálcák, – epét vagy epesót tartalmazó táptalajban 30°C hőmérsékleten sav- és gázképződéssel bontják a laktózt, – Többnyire a normál bélflóra tagjai, de van kivétel is (pl. E. aerogenes, amely soha nem fordul elő a bélben) – Jelenlétük a friss fekáliás szennyeződést valószínűsíti

11 Klebsiella

12 Coliformok kimutatása VRBL táptalaj (kristályibolya-neutrálvörös-laktóz-epe) – gátlóanyag: kristályibolya, Na-dezoxikolát – savtermelés → neutrálvörös → piros, precipitációs udvar, min. 1 mm – 0,5 mm átmérőjű, sötétpiros (lilás-vörös) telepek Endo agar – gátlóanyag: Na-szulfit, fukszin – laktóz → savak, aldehidek → aldehid+fukszin-szulfit → felszabadul a fukszin → vörös telepek (E. coli esetében ez olyan intenzív, hogy a fukszin kikristályosodik → fémes zöld fukszin-fény)

13 VRB agar

14 Endo agar

15 Coliformok kimutatása BBL leves (brillantzöld-laktóz-epe leves), Durham cső, 30°C, óra, zavarosodás+1/10 gáz → Coliform gyanús Laurilszulfát-laktóz-leves gátlóanyag: Na-lauril-szulfát Durham cső, 30°C, 48 óra → 1/10 gáz X-leves (szintetikus táptalaj) ammóniumsó, laktóz, puffer, nyomelemek

16

17 Kromogén Coliform agarok

18 Escherichia coli Csak a bélcsatornában él, jelenléte mindig friss fekáliás kontaminációt jelez (index mikroba) Önmagában többnyire ártalmatlan, vagy hasznos, egyes törzsei kórokozók (pl. E.coli O157 H7) Kimutatása során el kell különíteni a Coliformoktól

19

20 IMV(E)C próbák Eijkman-próba: tenyészetből 1 kacsnyit BBL- levesbe → 44,5°C 48 óráig vízfürdőben inkubáljuk → gyanús: zavaros + 1/10 gáz Durham csőben → VRBL agar → nutritív agarra szélesztjük az E. coli gyanús piros 2 mm átmérőjű telepet, és ezekkel végezzük el az IMVEC próbákat

21 IMV(E)C próbák Indolképzési próba: TRIPTONVÍZbe oltunk, 24 óra 44,5°C inkubáció 0,5 ml KOVÁCS-reagens (p-dimetil- amino-benzaldehid amil-alkoholos sósavval savanyított oldata) 1 perc: + felszínen meggypiros gyűrű Triptofán + víz → piroszőlősav + indol → +KOVÁCS-reagens → ROZINDOL festék

22

23 IMV(E)C próbák Metilvörös próba: PUFFEROLT GLÜKÓZLEVES, 24 óra 37°C inkubáció 1-2 csepp METILVÖRÖS reagens +: az egész leves színe élénkpiros –: az egész leves színe sárga A kevertsavas, és a butándiolos erjesztést végző baktériumokat különíti el egymástól (E.coli kevertsavas erjesztést végez)

24

25 IMV(E)C próbák VP próba: PUFFEROLT GLÜKÓZLEVES, 24 óra, 37°C inkubáció 0,2 ml 5%-os alkoholos naftol-oldat 0,1 ml 40%-os KOH 2 csepp 0.5%-os kreatin-oldat 2 óra múlva +: tenyészet felső része piros A glükózt butándiolosan erjesztő baktériumok kimutatására szolgál.

26 IMV(E)C próbák VP-próba Glükóz → acetil-metil karbinol (acetoin) [ez a butándiolos erjedés egy köztes terméke] ↓ O 2, KOH diacetil ↓ +kreatin piros szín

27 IMV(E)C próbák Citráthasznosítási próba: ALAPLEVES, 4-6 óra inkubáció, 37°C-on, majd oltótűvel CITRÁTOS magas-ferde agarba szúrunk és a felületén is szélesztünk → óra, 37°C inkubáció → +: eredeti zöld KÉK-re vált -: eredeti zöld szín marad, nincs baktérium- növekedés (Brómtimolkék pH=6,8-on zöld, pH=7,6-on kék)

28

29 Az IMV(E)C próbák értékelése Indol- képzés Metilvörös- próba Voges- Proskauer- próba Citrát- hasznosítás ELBÍRÁLÁS ++-- Fekáltípusú E. coli -+-- Atípusos E. coli -+-+ Citrobacter típusos ++-+ Citrobacter atípusos --++ Klebsiella v. Enterobacter +-++ Enterobacter atípusos

30 β-D-glükuronidáz pozitív Escherichia coli kimutatása β-D-glükuronidáz enzim kimutatása MUG-al MUG ( 4-metil-umbelliferil-D glükuronid): umbelliferil → β-D-glükuronidáz → umbelliferon (fluoreszkál) β-D-glükuronidáz enzime csak az E. colinak van (néhány Salmonella és Shigella törzstől eltekintve), a fluoreszcencia így nagy valószínűséggel E. coli jelenlétére utal. (E. coli O157:H7 nem képes ilyen enzimet termelni!) E. coli MPN: laurilszulfát leves + MUG

31

32 β-glükuronidáz-pozitív E. coli számának meghatározása Minta (10 g/ml) + peptonvíz (90 ml), hígítási sor TBX (tripton-epe-glükuronid) agar lemezöntés (1 ml) Inkubálás 44± 1 o C óra Pozitív telep: kék További megerősítő vizsgálatok nem szükségesek!

33 Salmonella – Enterobacteriaceae család – Gram -, nem spórás – Önálló mozgásra képes, peritrich csillós kivétel: S. Gallinarum, S. Pullorum, S. Typhi – 1 faj (Salmonella enterica), a szerotípusokat így írjuk: S. Enteritidis, S. Senftenberg, S. Typhimurium, S. Infantis, stb. (nagybetű, nem dőlt!!) – Fakultatív anaerob – Laktózt nem bontja, de – Salmonella subgenus III (Arizona)-ba tartozó törzsek laktóz +, ONPG + – Salmonella subgenus II-be tartozó törzsek között laktóz -, ONPG +

34

35 Általános tulajdonságok Növekedés: 7-49,5°C, optimum: 35-37°C pH=3,8-9,5, optimum pH=7-7,5 Ellenálló képesség: – Fagyasztástól nem pusztul el – Alacsony vízaktivitás mellett (pl.: csokoládé: a w =0,3-0,5) sokáig (hónapokig) túlél, és megnő a hőtűrő-képessége – Az alacsony pH-t kevésbé bírja, mint az E. coli – D idők: 60°C-on 2-6 perc 70°C-on <1 perc (alacsony vízaktivitáson extrém hosszú túlélés: D-idő 70°C-on 1050 perc) – 0,1% ecetsav (pH=5,1) jelenlétében a növekedése gátolt

36 Salmonellák kimutatása A Bizottság /EK rendelete az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól Kimutatási protokoll: MSZ EN ISO 6579 szerint Mintavétel: – 25 g (vagy egyes esetekben 10 g) minta – 100 cm 2 lemosásával vagy ismert mennyiségű öblítőfolyadék Minta előkészítése: homogenizálni, majd azonnal leoltani. Szükség esetén 0-5°C-on 1 órát lehet várakozni.

37 Tenyésztési protokoll: Elődúsítással kombinált dúsítás I. 25 g vizsgálati anyag ml előmelegített pufferolt peptonvíz ↓ H O M O G É N E Z É S ↓ 18±2 óra 37±1°C (elődúsítás) 0,1 ml1 ml ↓ +10 ml RVS dúsító +10 ml MKTTn dúsító ↓ 24±3 óra 41,5±1°C24±3 óra 37±1°C ↓

38 Tenyésztési protokoll: Elődúsítással kombinált dúsítás II. ↓ ↓ XLDMásik táptalajXLDMásik táptalaj ↓ ↓ 24±3 óra 37±1°C 24±3 óra 37±1°C Jellemző telepek kiválasztása ↓ Kioltás nem szelektív tápagarra (24±3 óra 37±1°C) Biokémiai próbákSzerológiai próbák

39 Dúsítók RVS: Rappaport-Vassiliadis dúsító Malachitzöld, Mg-klorid, NaCl, K-dihidrogén-foszfát, pH=5,2±0,2 MKTTn: Müller-Kauffmann-tetrationát-novobiocin Na-tioszulfát, marhaepe, brillantzöld, lugol-oldat, CaCO 3, novobiocin, pH=8,2±0,2 Régen használatban volt még: Bierbrauer-féle leves: Na-tioszulfát, lugol-oldat, marhaepe, CaCO 3, malachitzöld, brillantzöld Szelenit-cisztin leves: Na-szelenit, laktóz

40 Szilárd táptalajok - XLD XLD agar: Xilóz-lizin-dezoxikolát agar xilóz, laktóz, szacharóz (egyiket sem bontja!), L- lizin-hidroklorid, Na-tioszulfát, ammónium- vas(III)-citrát, Na-dezoxikolát (eredetileg vörös színű a táptalaj) – Xilóz, laktóz, szacharóz savvá bontása → sárga szín – H 2 S képződése → vas-szulfid → fekete szín – Lizin → kadaverin (dekarboxilálás) → telepek körül bíbor szín (pH-változás) – Na-dezoxikolát: Proteus telepek rajzásának gátlása, Gram+-okat gátolja Salmonella: telepek színe azonos a táptalaj színével (vöröses-bíbor), gyakran fekete középpel

41

42 XLD

43 Egyéb szilárd táptalajok BPL agar: Brillantzöld-fenolvörös-laktóz agar lila, apró telepek, mivel pH nő (savra sárgulna) Brillantzöld gátolja a Gram+-okat, a S. Typhi-t és a Shigellákat BPLS agar: Brillantzöld-fenolvörös-laktóz-szacharóz agar Sem a laktózt, sem a szacharózt nem bontja, így liláspiros telepeket képez. A laktóz negatív, de szacharóz pozitív zavaró flórát lehet vele kiszűrni. Drigalski agar: sötétkék telep, mert Salmonella laktózból nem termel savat, sőt fehérjebontás miatt a pH megemelkedik Rambach agar: propilénglikol bontás, telep piros (savképzés - neutrálvörös indikátor), egyes estekben színtelen: S. Typhi, S. Paratyphi A, S. Typhisuis, S. Gallinarum SS agar: Salmonella-Shigella agar laktóz, marhaepe, Na-tioszulfát, Na-citrát, ammónium-vas(III)- citrát, brillantzöld, neutrálvörös Szulfidképződés → fekete közepe lesz a telepeknek Laktózt nem bontja → vörös marad a táptalaj

44 BPLS

45 Az MSRV agar MSRV agar: Modified Semi-solid Rappaport- Vassiliadis agar – A kimutatás a Salmonellák mozgékonyságán alapul: a Salmonella-migráció a félfolyékony tápközegben opálos udvaros növekedést eredményez. – Nagy háttérfertőzöttségű minták esetén (pl.: bélsár-minta, cloaca-tampon) a dúsítási folyamatban az RVS dúsító helyett használatos. Ilyenkor a dúsítás végén a rajzás széléről kell továbboltani.

46

47 Biokémiai megerősítés TSI ferde agar: Triple-sugar-iron agar 10g laktóz, 10g szacharóz, 1g glükóz, Fe-citrát, Na- tioszulfát, fenolvörös 1. Glükóz bontás: (TSI) savképzéssel + sav és gáz + 2. Laktózbontás: -, (TSI) Salmonella enterica subsp. arizonae: + vagy – laktózbontás 3. Szacharóz bontás: - (TSI) 4. H 2 S termelés: +, (TSI)

48 Biokémiai megerősítés RÖVID BIOKÉMIAI SOR 1. Glükóz bontás: + 2. Laktózbontás: általában - 3. Szacharóz bontás: - 4. H 2 S termelés: + 5. Karbamid bontás: - 6. Indolképzés: - 7. Lizin-dekarboxilálás: + 8. Voges-Proskauer próba: - 9. ONPG-reakció: általában -

49 TSI agar – TSI alja sárga: glükóz pozitív – TSI teteje piros: laktóz és szacharóz negatív – Fekete foltok a TSI agarban: H 2 S-termelés

50 Biokémiai próbák 5. Ureáz-próba: (Karbamid bontás) - (karbamid leves, 37°C, óra) értékelés: karbamid bontás esetén a felszabaduló NH 3 a fenolvörös indikátor színét rózsaszínre, később lilára változtatja

51 Biokémiai próbák 6. Indolképzés: - (triptonvíz, 37°C, óra, Kovács-reagens) értékelés: - sárga

52 Biokémiai próbák 7. Lizin-dekarboxilálás: + (lizin leves, 37°C, óra) értékelés: + zavaros, bíborlila (brómkrezol-bíbor), (- : sárga lenne)

53 Biokémiai próbák Karbamidbontás: negatív Lizin-dekarboxiláz: pozitív

54 Biokémiai megerősítés 8. Voges-Proskauer próba: -, CH 3 CH-OH 40%-os KOH C=O C=O α-naftol, kreatinin C=O CH 3 acetoin diacetil (piros) 9. ONPG-reakció (o-nitrofenil β-D-galaktopiranozid) : -

55 Laktóz bontás Laktáz (β-galaktozidáz) enzim laktóz bontása

56 ONPG reakció (0,25 ml fiz. só, toluol, ONPG korong, 37°C, pár perc) értékelés: - nincs színváltozás, (+: sárga lenne) Salmonella enterica subsp. arizonae: ONPG+

57 Szerológiai azonosítás Önagglutináció kizárása: 1 csepp fiziológiás konyhasó oldat + kacsnyi törzs 1 perc múlva nagyítóval vizsgáljuk az agglutinációt, – Ha pozitív: szerológiai azonosítás nem lehetséges

58 Szerológiai azonosítás O-antigén: anti-O szérum konyhasóoldatban (szomatikus antigén) Vi-antigén: anti-Vi szérum konyhasóoldatban (fehérje jellegű burok-antigén, az egész baktériumot beburkolja) H-antigén: anti-H szérum (H-flagellar ),

59 Az eredmények értékelése Biokémiai próbák Ön- agglutináció Szerológiai próbák Eredmény Jellemző-O-, Vi- vagy H-Ag pozitív Salmonella Jellemző-Mindegyik negatív Feltehetően Salmonella Jellemző+Önagglutináció miatt nem alkalmas vizsgálatra Nem jellemző-/+O-, Vi- vagy H-Ag pozitív Nem jellemző-/+Mindegyik negatív Nem Salmonella

60 Pozitivitás esetén Döntő szerológiai azonosítás: A Salmonella vagy feltehetően Salmonella törzseket megerősítésre vagy szerotípus meghatározásra a – Nemzeti Salmonella Központba (Országos Epidemiológiai Központ) vagy a – Salmonella Referencia Központba (MGSZH) kell küldeni.

61 Salmonella bakteriofág

62 Fág-tipizálás


Letölteni ppt "Enterobaktériumok, Coliformok, E. coli, és Salmonella kimutatása 3. gyakorlat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések