Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bélflóra szerepe a gyulladásos bélbetegségekben Demeter Pál dr. Szent Margit Kórház III. Belgyógyászat- Gasztroenterológia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bélflóra szerepe a gyulladásos bélbetegségekben Demeter Pál dr. Szent Margit Kórház III. Belgyógyászat- Gasztroenterológia."— Előadás másolata:

1 A bélflóra szerepe a gyulladásos bélbetegségekben Demeter Pál dr. Szent Margit Kórház III. Belgyógyászat- Gasztroenterológia

2 Testfelületeink bőr tüdő bél m2m2 m2m2 m2m2

3

4 „Bakteriális méretek” Bélbaktériumok Összes sejtünk •~ (10 14 )baktérium •> 1000 különböző faj •3 kg •jellemző ránk – „ujjlenyomat”

5 Biológiai környezet 400 m o C + nedvesség + táplálék Ideális körülmények

6 A bélflóra kialakulása  az újszülött steril béltraktus  kolonizáció (anyai végbél-hüvely flórája - enterobacter, streptococcusok, staphylococcusok)  O  felhasználás anaerob környezet  anyatej  saját flóra(Bifidobacteriumok, Lactobacillusok),  a mikroflóra mennyiségi és minőségi összetételét az immunszisztéma B-lymphocytái szabályozzák szekretoros IgA-n keresztül,  A mikroflóra immunmoduláns hatásának köszönhetően az újszülött immunrendszere fokozatosan az egyensúly irányába tolódik el,  „csíramentes (germ-free)” állatok súlya, bél- nyiroktüszőinek fejlettsége elmarad az egészségesekhez képest.

7 A bélflóra szerepe I. lumen kolonizációs ellenállás nyálkahártya áteresztő-képesség szisztémásan Immunrendszer szabályozása Minden szinten: Biológiai aktivitás

8 A bélflóra szerepe II.  Gátolják a „káros” baktériumok megtapadását (a nyálkahártyához tapadva az hámsejteken lévő receptoron vetélkednek velük; megtapadásukat gátló fehérjék termelése; növekedésük direkt gátlása -; Bifidobacteriumok által termelt acetát, lactat pH csökkentő hatása),  Biztosítják a nyálkahártya áteresztő képességének intaktságát (a flóra kóros változása esetén ún. „lyukas nyálkahártya”),  Szabályozzák az idegen anyagok felismerését, fokozzák bizonyos immunglobulinok (szekretoros- IgA) termelését,  Szabályozzák a bélmozgást,  A bél hámsejtjeit tápláló anyagokat termelnek (arginin, a glutamin, és a rövid láncú zsírsavak).

9 „Egészséges” mucosa (EM – felvétel) Lyukas („leaky”) mucosa “kóros” “egészséges”

10 Kutatási eredmények I.  A Bifidobaktériumok B-vitaminokat termelnek, anyagcsre aktivitásuk csökkenti a pH-t (acetát, laktát), fehérjét termelnek, mely gátolja az E.coli megtapadását,  L. casei gátolja egyes „káros” baktériumok növekedését (Clostridium, Bacteroides, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacteriace),  L. acidophillus gátolja számos „káros” baktérium növekedését (Yersinea enterocolitica, Bacillus cereus, E. coli, Listeria monocytogenes, Salmonella),  A Lactobacillusok hydrogen peroxid-ot és baktériumölő anyagot termelnek, csökkentik az bélben a pH-t, az O 2 telítettséget, így gátolják a „káros” baktériumok növekedését,  L. casei és a L. acidophylus növeli a plasmasejtek IgA termelését és ez dózisfüggő,  A L. casei csökkenti az IgE termelését és szintjét a szérumban.

11 Kutatási eredmények II.  A Lactobacillusok – fokozott IL-1B, IL-6 és tumor necrosis factor (TNF) mRNA expressio és cytokin excretio,  A B. bifidum és L. acidophylus – fehérvérsejt-szám-és phagocytoticus aktivitás ,  A L. lactis gyulladáscsökkentő fehérjét (IL-10) termel ; A B.bifidum, B. longum serkenti az IL-10 termelődését,  A Bifidobaktériumok IL-10 knock out egerekben csökkentik az indukált colitis súlyosságát; a L. salivarius csökkenteti a gyulladás, a dysplasia és a rosszindulatú daganat kialakulását,  A L. acidophylus – az bélbe került koleszterint felhasználja, így az nem tud felszívódni,  A L. acidophylus csökkenti a vizelettel ürülő mutagének koncentrációját hamburger fogyasztása után  L. gasseri - H. pylori urease aktivitását csökkenti  L. salivarius - csökkenti a H. pylori növekedését

12 PROBIOTIKUMOK

13 Probiotikum „történelem”  Ószövetség - „Ábrahám hosszú életét a savanyított tej fogyasztásának köszönhette” (Genesis 18:8).  Plinius, kr.e.76-ban, fermentált tejtermék fogyasztását javasolta gastroenteritisben  Mecsnyikov (Nobel díj-1908) a Lactobacillus tartalmú fermentált tejtermékek (aludttej) fogyasztása csökkenti a bélben levő, toxint termelő patogének számát és ezek fogyasztásával magyarázta a bolgár parasztok hosszú élettartamát  1965 – megszületik a probiotikumok fogalma, mely alatt olyan baktériumokat értettek, melyek képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

14 Probiotikumok A probiotikumok olyan készítmények, melyek élő, speciálisan kiválasztott, a bél szempontjából releváns mikroorganizmusokat (leginkább Lactobacillusok és Bifidobacteriumok) megfelelő számban tartalmaznak és ezek fiziológiásan kedvező hatást fejtenek ki a humán szervezetben orális alkalmazásukat követően. R. Fuller is editor of: “PROBIOTICS The scientific basis” R. Fuller is editor of: “PROBIOTICS The scientific basis” Intestinal Micro-ecology Consultant, UK Intestinal Micro-ecology Consultant, UK

15 A jó probiotikumok  Humán eredetűek  A természetben nem patogének  Rezisztensek a technológiai folyamatok destruktív hatásával szemben  Rezisztensek a gyomorsav és az epesavak destrukciójával szemben  Megtapadnak a bél epitheliumán  Rövid idő alatt is kolonizációra képesek a béltraktusban  Antimikrobialis anyagokat termelnek  Modulálják az immunválaszt  Befolyásolják a metabolikus folyamatokat pl.: cholesterol asszimiláció, vitamin produkció

16 Probiotikumok a gasztroenterológiában  IBD (M. Crohn, Colitis ulcerosa)  Utazók hasmenése  Antibiotikumhoz asszociált colitis  Irritábilis Bél Szindróma  Székrekedés  Infantilis hasmenés (Rotavírus)  Necrotizáló enterocolitis  Heveny hasnyálmirigy gyulladás  Májbetegségek  Helicobacter pylori fertőzés

17 Probiotikumok az IBD kezelésében  Crohn betegségben csökken a Bifidobaktérium és a Lactobacillus törzsek száma  Colitis ulcerosában csökken a nyálkahártya integritása, nő az áteresztőképessége és a gyulladás csak a vastagbélben fordul elő, ahol a legmagasabb a csíraszám,  A normál flóra csökken, a „káros” baktériumok száma emelkedik (Pl.: Clostridiumok)  Igazolták, hogy számos probiotikus baktérium (B.bifidum, B. longum) gyulladáscsökkentő anyagokat ún. cytokineket (IL-10, IL-4, TGF- ) termel vagy serkenti annak termelődését, illetve növeli az IgA produkciót erősítve ezzel a a nyálkahártya védelmi vonalát.

18 Klinikai tanulmányok I. Gionchetti et al (2000) –Remissio fenntartása chronicus pochitisben(9 hónap) –20 fő probiotikum/20 fő placebo Eredmények: –Placebo csoport: 20/20 relapsus (100%) –Probiotikum csoport: 3/20 relapsus (15%) Második study (2002): 94% relapsus (placebo) vs. 10% relapsus 1 év alatt

19 Klinikai tanulmányok II. Venturi et al. (1999) –A probiotikumok klinikai hatékonysága Colitis ulcerosa remissiojának fenntartásában –20 beteg, nem volt kontroll csoport –Eredmény:75% remissioban 1 év után Malin et al. (1996) –Az immunstimulációs effektus vizsgálata Crohn beteg (Lactobacillus rhamnosus GG) –14 beteg; értékelés: IgA válasz Eredmény: –stimulált IgA válasz

20 Köszönöm a figyelmüket


Letölteni ppt "A bélflóra szerepe a gyulladásos bélbetegségekben Demeter Pál dr. Szent Margit Kórház III. Belgyógyászat- Gasztroenterológia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések