Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  Sok esetben nem engedhető meg, hogy a szabályozott jellemző az alapjel által megadott érték körül változzon, hanem elvárjuk, hogy abban a pillanatban, amikor a szabályozott jellemző értéke megváltozott, a beavatkozó szerv rögtön reagáljon a változásra.  Ez az elvárás folytonos szabályozással valósítható meg.

3  A folytonos szabályozásban a beavatkozó szerv a két szélső helyzet (on – off) között bármely helyzetet felvehet.  A folytonos szabályozás lehet közvetlen és közvetett működésű.

4 Közvetlen működésű szabályozó A hőmérsékletet gőznyomásos hőmérsékletérzékelő érzékeli, amely közvetlenül működteti a fűtőgőz csővezetékébe épített szabályozószelepet.

5 Közvetett működésű (segédenergiával működő) szabályozók  A beavatkozó szervek mozgatásához gyakran nagy erő szükséges, az érzékelő szerv, pedig általában kis energiát szolgáltat.  Ilyen esetben a beavatkozó szerv mozgatására külső segédenergiát használunk.

6  Az érzékelő szerv és a beavatkozó szerv között erősítő van, amely az érzékelő szerv kimenőjelének felerősítésére szolgál.  Az erősítő a jel felerősítéséhez szükséges energiát külső energiaforrásból veszi. A felerősített jel működteti a beavatkozó szervet.

7 Pneumatikus arányos (proporcionális) szabályozó A segédenergia itt p s =1,4 bar nyomású levegő.

8  Az arányos szabályozó kimenetén a hibajellel e arányos nagyságú kimenőjel p jelentkezik: K c erősítés, p 0 az egyensúlyi állapotnak megfelelő kimenő nyomás, e hibajel (e = p c – p M ).

9 Közvetlen működésű arányos szabályozó A szelepszár elmozdulása arányos a folyadékszint megváltozásával.

10 Az arányossági tartomány fogalma Az arányossági tartomány az a tartomány, amelyet a szabályozott jellemzőnek (pl. a folyadékszint változásának) be kell futnia, hogy az arányosan működő szabályozó beavatkozó jelének értéke (pl. a szelepzárótest elmozdulása) a beavatkozási tartományt teljesen bejárhassa.

11 l2l01l1l2l01l1 b 0 b b max. Szelepállás Folyadékszint l2l2 l0l0 l l1l1 A szelepállás és a folyadékszint összefüggése


Letölteni ppt "FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések