Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK."— Előadás másolata:

1 LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

2 Témakörök A ló takarmányai II. Takarmányok előkészítése

3 Gyökér- és gumós takarmányok és származékaik Sárgarépa:  Ízletes, kiváló dietetikai hatású takarmány  Jelentős karotintartalom (50-65 mg/kg)  Csikó, szoptató kanca  Felaprítva, zabbal keverve  2-5 kg/állat/nap Takarmányrépa, cukorrépa:  Karotint gyakorlatilag nem tartalmaznak  10 kg/nap  Fagyott állapotban ne etessük (hasmenés, emésztési zavarok) Szárított répaszelet:  Jelentős rosttartalom, közepes energia  3-4 kg/nap  Jelentős vízfelvevő képesség, emésztési problémák

4 Burgonya:  Elsősorban hizlalás esetén  Max. 10 kg/állat/nap (szoktatás után)  Szolanin-tartalom, főzve, pépesítve, szeletelve, esetleg zabbal együtt Melasz:  Döntően répacukrot tartalmaz  Kiváló energiaforrás  Vizelet- és enyhe hashajtó hatású  1-1,5 kg/nap  A granulátumok/pogácsák szilárdságát fokozza („pelletkötő”) Takarmánycukor:  Kiváló energiaforrás  Sportlovak, napi 1-2 kg Gyümölcsök és törkölyök:  Kiváló dietetikai hatás, ízletesek (pl. alma, körte)  A napi fejadag szárazanyagának max. 10%-át tehetik ki  A szőlőtörkölyt lehetőleg ne etessük (alacsony a táplálóértéke)

5 Növényi eredetű fehérjeforrások Szója:  Magas nyersfehérje és energiatartalmú  Antinutritív anyagokat tartalmaz  hőkezelés (pl. tósztolás) Extrahált szójadara:  Alacsony nyerszsírtartalom, 44-50% nyersfehérje (44-, 46- és 48-as szójadara), LYS-ben gazdag, MET+CYS szegény Extrahált napraforgódara:  MET+CYS-ben gazdag, magasabb nyersrost-tartalom (I., II., III.o.)  A lovaknak kevésbé ízletes takarmány, de antinutritiv anyagokat nem tartalmaz Extrahált repcedara:  Erukasav, glükozinolát, csersav  Dupla-nullás repce etethető csak a lovakkal!  3 g/kg-nál több glükozinolát-tartalomú repce nem etethető! Extrahált gyapotmagdara:  Toxikus hatású alkaloida (gosszipol)  A jó minőségű tételeket a lovak szívesen fogyasztják

6 Extrahált lenmagdara:  Közepes fehérje- és energiatartalmú takarmány  Nyálkaanyagot tartalmaz (3-10%)  vízmegkötő képesség, megkönnyíti a bélsárürítést, megelőzi a bélsárpangást  Fiatal lovaknál a bélnyálkahártyára kedvező hatású (gyulladáscsökkentés)  A főzés hatástalanítja a magban lévő lináz enzimet, ami mérgező a ló szervezetése (ciánhidrogén felszabadulása) Lenmag :  PUFA-zsírsavakban (linolsav, linolénsav) gazdag  Kedvező hatású a szőrre  Hántolt, kezeletlen lenmagból csikóval max. 0,05-0,08 kg, kifejlett lóval 0,1-0,12 kg etethető.  „lenmagtej”: 1 rész len+20 rész víz, szűrés, napi 1,5-2 l/csikó/nap (kedvező hatású az emésztésre) „ Mash ”:  1 liter forralt víz+1 marék lenmag+2 kg zab+1 kg búzakorpa vagy rozs, ezt követően  1,5 liter forró vízzel leönteni+só+búzaliszt esetleg melasszal, vagy cukorral  Etetés előtt fel kell keverni, kiváló dietétikai hatású

7 Egyéb takarmányok, premixek Premix  Vitamin és/vagy ásványianyag kiegészítés Lótáp és takarmánykeverék:  Granulált kiszerelés (4-12 mm átmérő) – abrakhelyettesítő  Pogácsa forma (versenylovak) - kiegészítés nélkül, önmagában is etethető „Müzli”:  táp+gabonapelyhek (és/vagy egyéb anyagok pl. íz- és aromaanyagok, illóolajok, gyógynövények)

8 Takarmánykiegészítő anyagok Ásványi anyag és vitaminkiegészítők (multivitamin készítmények, ásványi sók, vitaminrudacskák, stb.) Takarmánysó  ad libitum – pl. nyalósó formájában  A csikó ne érje el → túlzott sófogyasztás → hasmenés  nyomelemes nyalósó Elektrolitpótló készítmények (pl. Na-, K-, Cl-, Mg-pótlás) Takarmánymész (Ca-pótlás) MCP (Ca- és P-pótlás) Ízesítő anyagok:  Édesítők (szintetikus, természetes), aromaanyagok

9 Növényi kivonatok, illóolajok Fokhagyma (immunerősítő, ellenálló- képeség növelése) Gyógynövény keverékek Illóolajok (bélműködést stimulál, ellenállóképesség, szaporodásbiológia, stb.)

10 A fontosabb lótakarmányok etethető mennyisége (kifejlett ló) TakarmányEtethető mennyiség (kg/nap) Réti széna15 Lucernaszéna3 Legelőfű30-50 Silókukoricaszilázs15-20 Takarmányrépa10-12 Sárgarépa8-10 Zabad libitum (kb. 8 kg) Kukorica, árpa6 Búza4 Búzakorpa4 Extrahált napraforgódara1,5 Melasz, takarmánycukor1-1,5 forrás: Fekete (1992)

11 Szoptatós kancák, illetve csikók (4-18 hónapos kor között) takarmányozására ajánlott takarmánykeverék TáplálóanyagGarantált beltartalom DE ló (MJ/kg)13,0 Nyersfehérje (%)15,5 Nyerszsír (%)3,5 Nyersrost (%)6,7 Lizin (%)1,1 Ca (%)1,0 P (%)0,63 A-vitamin (NE/kg) D3-vitamin (NE/kg)1.300 E-vitamin (mg/kg)160 Csikó: Takarmánykeverék (3,5-4 kg/állat/nap)+széna (2,5-7 kg/állat/nap) vagy Takarmánykeverék (2,5-3 kg/állat/nap)+széna (3-6,5 kg/állat/nap)+ +zab (1-1,5 kg/állat/nap) Szoptató kanca: Takarmánykeverék (5,5-7 kg/állat/nap)+széna (7,5 kg/állat/nap-tól) vagy Takarmánykeverék (3,5-4,5 kg/állat/nap)+széna (7,5 kg/állat/nap-tól)+ +zab (2-2,5 kg/állat/nap)

12 Ló vitamin- és ásványianyag kiegészítő TáplálóanyagGarantált beltartalom Lizin (%)4,0 Ca (%)8,5 P (%)4,6 Na (%)3,5 A-vitamin (NE/kg) D3-vitamin (NE/kg) E-vitamin (mg/kg) mangán, cink, vas, réz, jód, szelén, kobalt, C-, K-, B1-, B2-, niacin-, folsav-, pantoténsav-, B6-, biotin-, kolin-, B12-vitaminok Felhasználási javaslat: csikó: 100 g/állat/nap, kifejlett ló (600 kg testtömeg): g/állat/nap forrás:

13 Sportló müzli keverék forrás: TáplálóanyagGarantált beltartalom DE ló (MJ/kg)13,8 Nyersfehérje (%)11,5 Nyerszsír (%)9,0 Nyersrost (%)8,0 Lizin (%)0,8 Ca (%)1,0 P (%)0,5 A-vitamin (NE/kg) D3-vitamin (NE/kg)1.300 E-vitamin (mg/kg)600 Élő élesztő+++ Szerves kötésű mikroelemek+++ Almadara+++ Lenolaj+++

14 Abraktakarmányok előkészítése I. Az előkészítés hatására az emészthetőség javul (pl. keményítő) Könnyebb takarmányfelvétel, falatképzés, rágás Fiatal- és idős lovak esetében különösen fontos Roppantás Őrlés, darálás Extrudálás, expandálás Pelletálás (granulálás) Pelyhesítés Áztatás

15 Abraktakarmányok előkészítése II. Roppantás:  Jobb hasznosulás  Zab: főleg csikók, idősebb lovak esetében  Árpa: javasolt  Tárolási idő csökken Őrlés, darálás:  Kisebb szemcseméret  Javul az emészthetőség  Túl finomra darálást/őrlést kerülni kell → emésztőszervi problémák, por → légzőszervi problémák  Durva dara: árpa, kukorica, búza

16 Abraktakarmányok előkészítése III. Extrudálás:  Magas hőmérsékleten történik  Keményítőemésztés javul  Antinutritív hatás csökken  Kedvezőbb mikrobiológiai állapot Pelletálás:  Darálás, préselés, melasz (kötőanyag)  Lótápok, keveréktakarmányok, lómüzli  Takarmányválogatás elkerülése, porképződés  Széna- és szalmapellet  Kedvezőbb mikrobiológiai állapot Pelyhesítés:  Nedvesség, hő, nyomás → kedvezőbb emészthetőség (keményítő)  Kukoricapehely Áztatás:  A héj megpuhul, jobb emészthetőség  Közvetlenül etetés előtt → romlás

17 Tömegtakarmányok előkészítése Szeletelés:  Gyökér- és gumós takarmányok  Elősegíti a rágást, falatképzést Szecskázás:  Szálastakarmányok  Túl apró szecska → strukturális hatékonyság romlik


Letölteni ppt "LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések