Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A felületi érdesség méréstechnikai és kenéstechnikai szempontból fontos fogalmai Kenés és tömítés tárgyhoz Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A felületi érdesség méréstechnikai és kenéstechnikai szempontból fontos fogalmai Kenés és tömítés tárgyhoz Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Tanszék."— Előadás másolata:

1 A felületi érdesség méréstechnikai és kenéstechnikai szempontból fontos fogalmai Kenés és tömítés tárgyhoz Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Tanszék 2009. szeptember 16.

2 Alaphossz (l) A felületi érdességet jellemző egyenetlenségek kiválasztására kijelölt alapvonal hossza. Mérési hossz (l n ) A valóságos profilbecsléshez szükséges hossz. Ez egy vagy több alaphosszat tartalmazhat.

3 Profileltérés (y) A valóságos profil egy pontja és az alapvonal közötti legkisebb (merőleges) távolság. y

4 Középvonal (m) Olyan alapvonal amelynek az alakja megegyezik a névleges profillal és a Valóságos profilt az alaphosszon belül úgy osztja ketté, hogy a profil eltérések négyzetösszege minimális.

5 A profil helyi kiemelkedése A valóságos profil két szomszédos minimuma közötti rész.

6 A profil helyi bemélyedése A valóságos profil két szomszédos maximuma közötti rész. A profil helyi bemélyedései ( )

7 Profil kiemelkedés A valóságos profil olyan kifelé irányuló része, amelyet a profil és a középvonal két- két szomszédos metszéspontja határol. A profil kiemelkedései ( )

8 Profil bemélyedés A valóságos profil olyan befelé irányuló része, amelyet a profil és a középvonal két szomszédos metszéspontja határol. A profil bemélyedései ( )

9 Egyenetlenség-magassággal kapcsolatos érdességi jellemzők Kenés és tömítés tárgyhoz Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Tanszék 2009. szeptember 16.

10 A profil kiemelkedésének magassága (y p ) A profil középvonala és a profil-kiemelkedés legmagasabb pontjának a távolsága. m

11 Maximális egyenetlenség (R m ) A tetővonal és a fenékvonal egymástól való távolsága az alaphosszon belül. R m =Y p max +Y v max

12 Egyenetlenségmagasság (R z ) (Tribológiai szempontból előnyben részesítendő paraméter.) Az alaphosszon belül az észlelt profil 5 legmagasabb és 5 legmélyebb pontjának távolságából a megadott képlettel számított átlag. x y pmi – a profilközépvonaltól mért i-edik legnagyobb egyenetlenségmagasság y vmi – a profilközépvonaltól mért i-edik legnagyobb egyenetlenségmélység

13 Átlagos érdesség(Ra) A valóságos profil pontjainak a középvonaltól mért átlagos távolsága az alaphossz tartományában. l - alaphossz n – a profil kiválasztott pontjainak száma az alaphossz tartományban m i


Letölteni ppt "A felületi érdesség méréstechnikai és kenéstechnikai szempontból fontos fogalmai Kenés és tömítés tárgyhoz Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések