Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Közlekedésstatisztika III.-IV.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Közlekedésstatisztika III.-IV."— Előadás másolata:

1 Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Közlekedésstatisztika III.-IV.

2 Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Középértékek Számított középértékek Helyzeti középértékek

3 Dr. Szalka Éva, Ph.D.3 I. Számított középértékek 1. Számtani átlag: A számtani átlag az a szám, amellyel az egyes átlagolandó értékeket helyettesítve azok összege változatlan marad.

4 Dr. Szalka Éva, Ph.D.4 I. Számított középértékek 2. Négyzetes átlag Az a szám, amellyel az átlagolandó értékeket helyettesítve azok négyzetösszege nem változik.

5 Dr. Szalka Éva, Ph.D.5 I. Számított középértékek 3. Mértani átlag Az a szám, amelyet az átlagolandó adatok helyébe behelyettesítve, azok szorzata nem változik

6 Dr. Szalka Éva, Ph.D.6 I. Számított középértékek 4. Harmonikus átlag Az a szám, amellyel az egyes átlagolandó értékeket helyettesítve azok reciprokának összege nem változik.

7 Dr. Szalka Éva, Ph.D.7 Összefüggés a különböző átlagok között

8 Dr. Szalka Éva, Ph.D.8 II. Helyzeti középértékek 1.Módusz A módusz egy gyakorisági eloszlásnak az az ismérvváltozata, amely a leggyakrabban fordul elő, azaz a legnagyobb gyakorisággal.

9 Dr. Szalka Éva, Ph.D.9 II. Helyzeti középértékek 2. Medián A nagyság szerint sorba rendezett értékek közül a középső. A medián az az érték, amelynél kisebb értékek gyakorisága azonos a nálánál nagyobb értékek gyakoriságával, azaz a medián a megfigyelt értékek rangsorát két egyenlő részre osztja

10 Dr. Szalka Éva, Ph.D.10 II. Helyzeti középértékek 3. Kvantilisek Kvartilisek: A sokaságot négy egyenlő elemszámú részsokaságra bontjuk Tercilisek: A sokaságot három egyenlő elemszámú részsokaságra bontjuk Decilisek: A sokaságot tíz egyenlő elemszámú részsokaságra bontjuk

11 Dr. Szalka Éva, Ph.D.11 Szóródási mutatók terjedelem (R), kvartilis eltérés (ITQ) átlagos eltérés (  ), szórás ( , s), relatív szórás (V, CV) átlagos különbség (G).

12 Dr. Szalka Éva, Ph.D.12 Terjedelem A szóródás terjedelme alatt az előforduló legkisebb és legnagyobb érték különbségét értjük: R=x max - x min

13 Dr. Szalka Éva, Ph.D.13 Kvartilis eltérés (ITQ) az ITQ alkalmas a kiugró értékek ellenőrzésére. ITQ=Q 3 -Q 1

14 Dr. Szalka Éva, Ph.D.14 Átlagos eltérés (  ) az egyes értékek számtani átlagtól vett eltéréseinek abszolút értékének számtani átlaga:

15 Dr. Szalka Éva, Ph.D.15 Szórás A szórás az egyes értékek számtani átlagtól való eltéréseinek négyzetes átlaga 1. Tapasztalati szórás

16 Dr. Szalka Éva, Ph.D.16 Szórás 2. elméleti szórás

17 Dr. Szalka Éva, Ph.D.17 Szórás Tulajdonságai: Ha az ismérvértékhez hozzáadunk egy állandót (A), a szórás értéke nem változik, mivel ilyenkor a számtani átlag is pont ezzel az állandóval lesz nagyobb. Ha az ismérvértéket megszorozzuk egy állandóval (B), akkor a szórás  B  - szeresére változik, mivel ebben az esetben a számtani átlag értéke „B”-szer nagyobb lesz.

18 Dr. Szalka Éva, Ph.D.18 Relatív szórás (V, CV) Kifejezi, hogy a sokaság egyes egyedeinek értéke átlagosan hány százalékkal tér el az átlagtól.

19 Dr. Szalka Éva, Ph.D.19 Átlagos különbség (G) Az átlagos különbség (G) az ismérvértékek egymástól számított különbségei abszolút értékének számtani átlaga

20 Dr. Szalka Éva, Ph.D.20 II. Aszimmetria Pearson féle mutatószám: Pearson féle mutatószám 2 : Ferdeségi mutató: Koncentráció :


Letölteni ppt "Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Közlekedésstatisztika III.-IV."

Hasonló előadás


Google Hirdetések