Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felület minőség alapfogalmai Felületi érdesség A felületi érdesség a megmunkálás során keletkező, kistérközű kiemelkedések és bemélyedések magasságkülönbségeiből.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felület minőség alapfogalmai Felületi érdesség A felületi érdesség a megmunkálás során keletkező, kistérközű kiemelkedések és bemélyedések magasságkülönbségeiből."— Előadás másolata:

1

2 Felület minőség alapfogalmai

3 Felületi érdesség A felületi érdesség a megmunkálás során keletkező, kistérközű kiemelkedések és bemélyedések magasságkülönbségeiből számolt jellemző. Jellemzésére az R a átlagos felületi érdességet Az R z egyenetlenség-magasságot alkalmazzuk.

4 Átlagos felületi érdesség Az átlagos érdesség (R a ) az észlelt profil pontjainak átlagtávolsága a középvonaltól az alaphosszon

5 Egyenetlenség-magasság Az egyenetlenség-magasság(R z ) az alaphosszon belül észlelt profil öt legmagasabb és az öt legalacsonyabb pontjának a középvonaltól mérttávolságából számított átlag

6 Átlagos felületi érdesség számértékei

7 Egyenetlenség-magasság számértékei

8 A felületi érdesség alapjelei Kötetlen alapjel Forgácsolással készítendő felület alapjele Forgácsolás nélkül készítendő felület alapjele

9 A rajzjelet kiegészítő előírások Az a helyen adjuk meg az átlagos érdesség vagy az egyenetlenség magasság számértékét mikrométerben. A számértéket megelőzi a paraméter jele. Az a és b helyen adjuk meg a felületi érdességi paraméter alsó és felső határát. A c helyen adjuk meg a gyártási eljárás módját, kezeléseket, bevonatokat vagy más gyártási eljárási követelményeket. A d helyen kell megadni a megmunkálással kialakított felületi mintázatot, megadva az elhelyezkedés irányát. Az e helyen a megmunkálási ráhagyás értékét kell megadni milliméterben.

10 Érdességi jelek elhelyezése a rajzon Az érdesség jelét arra a felületre kell rajzolni, amelyre vonatkozik. Rajzolható:- kontúrvonalra - nézetvonalra - méretsegédvonalra úgy, hogy a csúcsa a felületre mutasson.

11 Érdességi jelek elhelyezése a rajzon Ha az alkatrész összes felületét azonos érdességűre kell készíteni, az érdesség jele kiemelve adható meg. A kiemelt érdességi jel helye a szövegmező felett van.

12 Érdességi jelek elhelyezése a rajzon A zárójelben megadott érdességi alapjel a kiemelt érdességen kívüli más érték(ek)re utal. A zárójelben megadhatók a kiemelt érdességtől eltérő érdességek számértékei is.

13 A különféle gyártási eljárásokkal elérhető felületi minőség


Letölteni ppt "Felület minőség alapfogalmai Felületi érdesség A felületi érdesség a megmunkálás során keletkező, kistérközű kiemelkedések és bemélyedések magasságkülönbségeiből."

Hasonló előadás


Google Hirdetések