Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 2. Forgácsolás modellezése FORGÁCSOLÁS: szétválasztás, –amelynél a munkadarabról a szerszám élének (éleinek) segítségével –anyagrészecskéket választanak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 2. Forgácsolás modellezése FORGÁCSOLÁS: szétválasztás, –amelynél a munkadarabról a szerszám élének (éleinek) segítségével –anyagrészecskéket választanak."— Előadás másolata:

1 1 2. Forgácsolás modellezése FORGÁCSOLÁS: szétválasztás, –amelynél a munkadarabról a szerszám élének (éleinek) segítségével –anyagrészecskéket választanak le mechanikai úton, forgács formájában, –a munkadarab alakjának és/vagy a felületének (tulajdonságának ) megváltoztatása céljából A munkadarabot és a szerszámot a szerszámgép célszerűen kialakított befogó felületeibe (munkadarab- és szerszám befogó készülékek) rögzítjük, elmozdulásukat (vc) a szerszámgép kinematikai rendszere valósítja meg.

2 2 A forgácsolás forgácsoló rendszerben történik. A forgácsoló megmunkálással (a továbbiakban – forgácsolással) előállított felületelem, felület, idom, alkatrész mindig térfogatcsökkentés eredményeként jön létre. A gyártórendszernek a megmunkáló rendszer; a megmunkáló rendszernek a mechanikai rendszer; a mechanikai rendszernek a forgácsoló rendszer az alrendszere. 2. Forgácsolás modellezése

3 3 A GÉPIPARI ALKATRÉSZMEGMUNKÁLÓ RENDSZEREK STRUKTÚRÁJA

4 4 •Az anyagleválasztás célja előírt alakú, méretű, felületminőségű alkatrészek gazdaságos előállítása. •A folyamat a munkadarab (M), a készülék (K), a szerszámgép (G) és a szerszám (S), valamint iránytás (I) alkotta mechanikai rendszerben valósul meg. Ezért ezt a rendszert MKGSI rendszernek is nevezik, amelytől alacsonyabb és magasabb szintű rendszerek is definiálhatók. A GÉPIPARI ALKATRÉSZMEGMUNKÁLÓ RENDSZEREK STRUKTÚRÁJA

5 5 A rendszer tényezői és jelölésük •A munkadarab amelyről egy vagy több réteg- ben anyagot választunk le. Jele: M (W). •A készülék a munkadarab vagy szerszám befogására, helyezésére, vezetésére szolgál. •Jele: K (F). •A szerszámgép megvalósítja a munkadarab - szerszám viszonylagos mozgását. Jele: G (T). •A szerszám az anyagleválasztást végzi. Jele: S. •Irányítás (kézi vagy automatikus). Jele: I. A GÉPIPARI ALKATRÉSZMEGMUNKÁLÓ RENDSZEREK STRUKTÚRÁJA

6 6 Forgácsoló rendszer A forgácsolási folyamat illetve a megmunkáló rendszer legfontosabb elemei és összetevői: –M (W)-a munka tárgya, u. n. munkadarab, –E-a munkaeszközök, ezen belül az S forgácsolószerszám illetve a készülékek (K), –F (C)-a tárgyról eltávolított anyagrészek a forgács, –G (T)-a munkagép, amely a munkadarab és a szerszám kölcsönhatásához szükséges energiát és mozgást biztosítja.

7 7 Forgácsoló rendszer A forgácsoló rendszer (A1: megmunkálandó felület, A2: forgácsolt felület, A3: megmunkált felület, h: elméleti forgácsvastagság, vc: forgácsolósebesség)


Letölteni ppt "1 2. Forgácsolás modellezése FORGÁCSOLÁS: szétválasztás, –amelynél a munkadarabról a szerszám élének (éleinek) segítségével –anyagrészecskéket választanak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések