Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS."— Előadás másolata:

1 Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS

2 Az Ultimátum-játék Mit tenne, ha a következő helyzetbe kerülne? Kaphat 100,000 forintot, ha sikerül megegyeznie a pénz elosztásáról azzal az emberrel, akit partnerének kisorsoltunk. Az alku szabályai: Ön tesz egy ajánlatot a partnerének, hogy mennyit kapjon ő. A partner erre mondhat IGEN-t vagy NEM- et. Ha a partner beleegyezett, mindketten megkapják a pénzt, aszerint, ahogy elosztották. Ha a partner NEM-et mond, egyikük sem kap semmit, több alkulehetőség nincs. 1. Ön milyen arányt ajánlana, ha egzsyer “Ön hozta az üzletet”? 2. Ön milyen arányt fogadna el, ha “a partnere hozta az üzletet”?

3 Az Dollárárverés-játék El tudja-e képzelni, hogy egy egydolláros bankjegyet 3-400 centért sikerül elárverezni? Az árverés speciális szabályok szerint történik: annak is be kell fizetnie az utolsó licitjét, akit utoljára túllicitáltak, de ő nem kap semmit. Aki szerint ez nagyon eröltetett, mesterséges szabály, az gondoljon bele, hogy a természetben, amikor az állatok pózolással döntenek el egy vitát -- ugyanez a logika! 1. Ön belemenne-e egyáltalán a játékba: ajánlana-e 1-2 centet? 2. Ön milyen óvintézkedést tenne, hogy ne ragadja el a hév?

4 A játék mint modell Idegélettani kutatások (Grastyán Endre): Létfontosságú, hogy időnként olyan dolgokat is csináljunk, amelyek nem létfontosságúak. A hajóépítés-kísérlet Csak ezen múlt: Találnak-e főnököt és elfogadják-e “igazi” főnöknek? 1. USA 2. Németország, Japán... Nyugat-Európa............ Kelet-Európa

5 Közös cél: jó játékot játszani SAKK ki játszik jobban? akárki taníthat előnyt adni sértés mélyen racionális “jó” lépés GÓ ki küzd jobban? csak a mester taníthat előnyt adni kötelező mélyen intuitív “szép” lépés alapvető kulturális különbségek

6 Kooperáció és versengés a játékiparban Mattel vs. Hasbro A Barbie-baba feltalálásának története Hogyan reagált erre a Hasbro Mi az, ami cégen belülről kell, hogy jöjjön --- és mi az, ami kívülről? A nagy ötlet: kívülről --- a profi kidolgozás: belülről lányjátékok - fiújátékok (de azért ahol csak lehet, belépünk a másik piacába is) Szerelmes-e Barbie GI Joeba?

7 Ami szép, az többnyire jó is A darwini evolúció tanulsága: a verseny a természetes kiválasztódás eszköze Azért működik ilyen jól a természetben, mert a kooperáció a verseny része, és a verseny a kooperáció része is A természetben mindez nem tudatos viszont általában sokkal racionálisabb mint az emberi cselekvések esetében De mi csinálhatjuk tudatosan, sőt időnként akár játszva is (van mit tanulnunk a góból)

8 Köszönöm a figyelmet mero@phone2play.com


Letölteni ppt "Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések