Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Közgazdaságtani alapfogalmak Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Közgazdaságtani alapfogalmak Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013."— Előadás másolata:

1 1. Közgazdaságtani alapfogalmak Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.

2 1. Közgazdaságtan nem gazdaság! Emberi (racionális) döntések: választanak – reagálnak környezetükre (természeti, jogi) – adott preferenciák alapján

3 1. Közgazdaságtan pozitív közgazdaságtan: egyes változások (például egy új környezetvédelmi szabály bevezetése) várhatóan hogyan hat majd a racionális emberek döntéseire – ösztönzők normatív közgazdaságtan: hatékony-e? – miért csak hatékonyság?

4 2. Racionalitás Ösztönzés: racionális ember várhatóan miképpen döntene bizonyos helyzetekben. nem célok! (nem etika) – az, hogy mi okoz élvezetet (környezet kedvelése, dohányzás élvezet, stb.) nem racionalitás kérdése Célok alapján – döntések hasznai, költségei

5 2. Racionalitás Ki racionális? (homo oeconomicus) A. eszközválasztás: alternatív lehetőségek összevetése – NINCS INGYENEBÉD: minden alternatíva hasznokkal és költségekkel is jár – haszon: közelebb jutunk a célhoz, öröm, költség: negatív haszon (bánat, fájdalom, stb.) – NEM PÉNZÜGYI! Kereslet törvénye: ha valaminek az ára nő, akkor iránta a kereslet csökken. – több költség -> néhányak számára már nem az a megfelelő -> kevesebben választják.

6 2. Racionalitás Ki racionális? (homo oeconomicus) B. racionális preferenciák: KOHERENS – Ha A > B és B > C akkor A > C Problémák: – Döntések várható hatásai: ritkán biztos eredmény – Időprobléma: nem most

7 3. Költségfogalom : alternatívaköltség, gazdasági profit Alternatívák között döntünk: – lehetőségek felmérése (pl. ne többet) – (Környezetpolitika problémái: lehetséges alternatívák figyelmen kívül hagyása.) Költség = lehetőségköltség [opportunity cost]: amikor az egyik alternatívát választjuk, akkor emiatt lemondunk a másik hasznáról – 100-at kiadunk, ma, hogy egy év múlva 110-et kapjunk. Költsége? – 100 = kiadás vs. 105 = költség Gazdasági profit (járadék) = haszon – költség = haszon – lehetőségköltség – vs. számviteli profit = haszon – kiadás – járadék és ösztönzés: nincs ösztönző ereje – ha kisebb (nem 110, hanem 106), akkor is azt választjuk – de ha 104, akkor már váltunk (holott van számviteli profit: 4)

8 3. Költségfogalom Racionális választás minek alapján? Elsüllyedt költségek: JÖVŐ érdekel – mit hoz majd, mit követel majd – nem múlt! (mit tettem már bele) – annyiban érdekes amennyiben hat a jövőben elérhető hasznokra, költségekre Határértékelés: arról döntünk, hogy meddig toljuk ki a tevékenységet – Tegyünk-e még egy lépést? (korábbi lépés = elsüllyedt költség) – Döntés nem igen-nem, hanem mennyit?

9 1. Közgazdaságtan pozitív közgazdaságtan: egyes változások (például egy új környezetvédelmi szabály bevezetése) várhatóan hogyan hat majd a racionális emberek döntéseire – ösztönzők normatív közgazdaságtan: hatékony-e? – miért csak hatékonyság?

10 6. Normatív: Hatékonyság Pareto-hatékonyság Pareto-javulás: legalább egy ember helyzetét javítja, de közben a többiekét nem rontja (senki helyzete nem romlik) Pareto-hatékony állapotot: senkinek nem kerülhet jobb helyzetbe, csak ha másé romlik. – Átcsoportosítás: valakinek a helyzetét mások kárára javítjuk, Kaldor-Hicks tétel, kompenzációs kritérium: Vannak ugyan vesztesek, de ők kevesebbet veszítenek, mint amennyit a nyertesek nyernek. – Például: társadalom 80%-a nyer fejenként 1-et, míg a fennmaradó 20%-a veszít fejenként 3-at, akkor hatékony: – TF: társadalom nagysága 100: nyertesek nyernek összesen 80-at, a vesztesek vesztenek 60-at (20*3) – Nem követeli, hogy veszteseket kompenzálják – vesztesek maradnak.


Letölteni ppt "1. Közgazdaságtani alapfogalmak Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések