Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Péterfi Csaba Attila

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Péterfi Csaba Attila"— Előadás másolata:

1 Készítette: Péterfi Csaba Attila
A blöff Készítette: Péterfi Csaba Attila

2 Meghatározása A blöff a hazugság, a színlelés, a megtévesztés egy speciális módja. A blöffölő alaptalanul tesz olyan kijelentéseket, mutat olyan viselkedésformákat, hajt végre olyan cselekedeteket, amelyek teljesen helyénvalóak lennének, ha meg lenne az alapjuk.

3 Magyarázat A blöff azzal éri el megtévesztő hatását, hogy a látszatból a partner téves következtetéseket von le A blöff a hazugság egy különleges fajtája, mert ilyenkor a hazugság valójában nem hangzik el

4 A fapofa A blöffnek éppen a semmitmondó viselkedés,a „fapofa” a lényege: miután a blöffölő megtette azt, amit a tényleges helyzete nem indokol,úgy tesz, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna a cselekedete.

5 Hazugság és a blöff Más motiváció mozgatja a hazugot,mint a blöffölőt. A hazug célja, hogy a hazugságát elhiggyék és a környezete a hazugságnak megfelelően rendeződjön át Előfordul, hogy a blöffölő is ugyan ezt éri el, a vérbeli blöffölőnek a blöff által elért közvetlen nyereség másodlagos

6 A vérbeli blöffölő A vérbeli blöffölő valójában nem bánja, ha leleplezik, mert ezzel éri el azt, hogy majd máskor, ha egyszer valódi alapja is lesz ugyanannak a cselekedetnek, amit most csak blöffölt, akkor igazán nagy tétbe mehessen a játék.

7 Aki sohase blöfföl Aki sohasem blöfföl, az a nagy lehetőségeit sem fogja tudni kihasználni, mert olyankor viselkedését látva az ellenfelek azonnal megfutamodnak, és egy nagy nyereség reményében nem fognak túl sokat kockáztatni.

8 A blöff nyeresége A le nem leplezett blöffel lehet nyerni, de a vérbeli blöffölő számára ez csak másodlagos nyereség A fő nyereség a le nem leplezett blöff esetén is az, hogy a partner bizonytalanságban marad Furdalhatja a kétely, hogy blöffölt-e a másik vagy sem

9 Hosszú távon Aki blöffel hosszú távon akar nyerni, az nem különbözik a közönséges hazugtól, és hosszú távon ugyanúgy is jár Egyszer leleplezik és akkor vége Az igazi blöff hosszú távú stratégia, és a legtöbb játék, verseny harci helyzet esetén az eredményes hosszú távú stratégiának nélkülözhetetlen eleme a blöff.

10 Blöff a természetben Ahogyan mi beszélünk a blöff fogalmáról, aszerint az állatok pózolásos harcában is megjelenik a blöff eleme. A pózolós állatok legelemibb érdeke, hogy az utolsó pillanatig úgy nézzen ki, mint aki végtelen sokáig, de legalábbis beláthatatlan ideig folytatni fogja a pózolást

11 Blöff a természetben Ha csak egy bajuszrezdüléssel is elárulná, hogy rövidesen feladja a küzdelmet, azonnal hátrányba kerülne. Ellenfele a bajuszrezdülése láttán biztosan kitartana még egy kicsit, még akkor is, ha már a következő pillanatban feladta volna. A természetes szelekció tehát kialakítja azt amit mi pókerarcnak hívunk.

12 Vége Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Készítette: Péterfi Csaba Attila"

Hasonló előadás


Google Hirdetések