Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A következő 3 percben kiderül, hogy mennyire vagy otthon vagy a hétköznapi jogi dolgokban. Kattints! Hétköznapi Jogi Teszt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A következő 3 percben kiderül, hogy mennyire vagy otthon vagy a hétköznapi jogi dolgokban. Kattints! Hétköznapi Jogi Teszt."— Előadás másolata:

1 A következő 3 percben kiderül, hogy mennyire vagy otthon vagy a hétköznapi jogi dolgokban. Kattints! Hétköznapi Jogi Teszt

2 7 egyszerű jogi kérdésre kell válaszolnod. Írd le egy papírra, és számold meg, hogy hány jó választ tudsz adni. Ha felkészültél, akkor kezdhetjük is, kattints!

3 1. KÉRDÉS

4 Szeretnél nyár közepén szabadságot kivenni. Mikor tagadhatja ezt meg a főnököd? A) Soha. B) Ha az adott évben legalább egy napot már szabadságon voltam. C) Ha túl későn szólok vagy már korábban a kérésemnek megfelelően a szabadságom negyedét kiadta. D) Bármikor, mivel gazdasági érdekére hivatkozva ezt bármikor megteheti.

5 Szeretnél nyár közepén szabadságot kivenni. Mikor tagadhatja ezt meg a főnököd? A) Soha. B) Ha az adott évben legalább egy napot már szabadságon voltam. C) Ha túl későn szólok vagy már korábban a kérésemnek megfelelően a szabadságom negyedét kiadta. D) Bármikor, mivel gazdasági érdekére hivatkozva ezt bármikor megteheti.

6 Szeretnél nyár közepén szabadságot kivenni. Mikor tagadhatja ezt meg a főnököd? A) Soha. B) Ha az adott évben legalább egy napot már szabadságon voltam. C) Ha túl későn szólok vagy már korábban a kérésemnek megfelelően a szabadságom negyedét kiadta. D) Bármikor, mivel gazdasági érdekére hivatkozva ezt bármikor megteheti. MAGYARÁZAT Az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie.

7 2. KÉRDÉS

8 Te mint vevő egy laskás eladójának foglalót adsz, azonban a szerződés megkötése előtt meggondolod magad, és nem veszed meg a lakást. Mi történik? A) Visszakapod a foglalót. B) Elveszted a foglalót. C) A foglaló kétszeresét kell megfizetned. D) Köteles vagy megvenni a lakást.

9 Te mint vevő egy laskás eladójának foglalót adsz, azonban a szerződés megkötése előtt meggondolod magad, és nem veszed meg a lakást. Mi történik? A) Visszakapod a foglalót. B) Elveszted a foglalót. C) A foglaló kétszeresét kell megfizetned. D) Köteles vagy megvenni a lakást.

10 Te mint vevő egy laskás eladójának foglalót adsz, azonban a szerződés megkötése előtt meggondolod magad, és nem veszed meg a lakást. Mi történik? A) Visszakapod a foglalót. B) Elveszted a foglalót. C) A foglaló kétszeresét kell megfizetned. D) Köteles vagy megvenni a lakást. MAGYARÁZAT Az átadott összeg valójában nem foglalónak, hanem előlegnek minősül. Miért? Foglalót csak a szerződés megkötésekor lehet kikötni, így tehát a szerződéskötés előtt átadott pénzösszeg mint előleg visszajár.

11 3. KÉRDÉS

12 Látod, hogy egy illető a a boltban egy tusfürdőt a kabátja alá rejt, majd fizetés nélkül, a tusfürdőt magánál tartva elhagyja a boltot. Vajon bűncselekményt követett el? A) Igen, a lopás vétségét követte el. B) Igen, sikkasztás bűntettét követte el. C) Igen, orgazdaság vétségét követte el. D) Nem, a cselekmény nem bűncselekmény.

13 Látod, hogy egy illető a a boltban egy tusfürdőt a kabátja alá rejt, majd fizetés nélkül, a tusfürdőt magánál tartva elhagyja a boltot. Vajon bűncselekményt követett el? A) Igen, a lopás vétségét követte el. B) Igen, sikkasztás bűntettét követte el. C) Igen, orgazdaság vétségét követte el. D) Nem, a cselekmény nem bűncselekmény.

14 Látod, hogy egy illető a a boltban egy tusfürdőt a kabátja alá rejt, majd fizetés nélkül, a tusfürdőt magánál tartva elhagyja a boltot. Vajon bűncselekményt követett el? A) Igen, a lopás vétségét követte el. B) Igen, sikkasztás bűntettét követte el. C) Igen, orgazdaság vétségét követte el. D) Nem, a cselekmény nem bűncselekmény. MAGYARÁZAT Ha az elkövető maximum 20 000 forint értékű dolgot lop el, nem bűncselekményt, hanem szabálysértést valósít meg.

15 4. KÉRDÉS

16 Melyik az az esemény, amelytől kezdve egy irodalmi mű szerzőjét szerzői jog illeti meg? A) A mű létrehozása. B) A mű nyilvánosságra hozatala. C) A műnek a Szerzői Jogi Irodához történő bejelentése. D) A szerző halála.

17 Melyik az az esemény, amelytől kezdve egy irodalmi mű szerzőjét szerzői jog illeti meg? A) A mű létrehozása. B) A mű nyilvánosságra hozatala. C) A műnek a Szerzői Jogi Irodához történő bejelentése. D) A szerző halála.

18 Melyik az az esemény, amelytől kezdve egy irodalmi mű szerzőjét szerzői jog illeti meg? A) A mű létrehozása. B) A mű nyilvánosságra hozatala. C) A műnek a Szerzői Jogi Irodához történő bejelentése. D) A szerző halála. MAGYARÁZAT A szerzői jogról szóló törvény szerint a szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok összessége, amibe bele tartozik például a mű nyilvánosságra hozatalának joga is.

19 5. KÉRDÉS

20 Erzsi néni egy idős hölgy, akinek nincs egy rokona sem, azonban a szomszédban élő fiatal lánnyal eltartási szerződést kötött a lakására. Halála után ki örökli a betétkönyveit? A) A Magyar Állam. B) A fiatal lány, mivel szerződéses jogviszonyban állt Erzsi nénivel. C) Senki, a betétkönyv öröklésre jogosult hiányában a banké marad. D) Senki, mivel árverésre kerül sor, melyet az illetékes közjegyző folytat le.

21 Erzsi néni egy idős hölgy, akinek nincs egy rokona sem, azonban a szomszédban élő fiatal lánnyal eltartási szerződést kötött a lakására. Halála után ki örökli a betétkönyveit? A) A Magyar Állam. B) A fiatal lány, mivel szerződéses jogviszonyban állt Erzsi nénivel. C) Senki, a betétkönyv öröklésre jogosult hiányában a banké marad. D) Senki, mivel árverésre kerül sor, melyet az illetékes közjegyző folytat le.

22 Erzsi néni egy idős hölgy, akinek nincs egy rokona sem, azonban a szomszédban élő fiatal lánnyal eltartási szerződést kötött a lakására. Halála után ki örökli a betétkönyveit? A) A Magyar Állam. B) A fiatal lány, mivel szerződéses jogviszonyban állt Erzsi nénivel. C) Senki, a betétkönyv öröklésre jogosult hiányában a banké marad. D) Senki, mivel árverésre kerül sor, melyet az illetékes közjegyző folytat le. MAGYARÁZAT A Polgári Törvénykönyv szerint ilyen esetben a hagyaték az államra száll, azaz az állam örököl, az eltartási szerződés nem érinti az öröklés rendjét.

23 6. KÉRDÉS

24 Máté három korsó sör elfogyasztása után beült az autójába, és elindította a motort. Milyen esetben nem követi el Máté az ittas járművezetés bűncselekményt? A) Ha bebizonyítja, hogy a tervezett útvonalon biztonságosan tudott volna közlekedni. B) Ha bebizonyítja, hogy a fűtést bekapcsolta, míg józan párját várta, aki a későbbiekben vezette volna az autót. C) Három korsó sört a szondák nem mutatnak ki, ezért Máté nem követ el bűncselekményt. D) Mindig bűncselekmény járó motor mellett az autóban ittasan ülni.

25 Máté három korsó sör elfogyasztása után beült az autójába, és elindította a motort. Milyen esetben nem követi el Máté az ittas járművezetés bűncselekményt? A) Ha bebizonyítja, hogy a tervezett útvonalon biztonságosan tudott volna közlekedni. B) Ha bebizonyítja, hogy a fűtést bekapcsolta, míg józan párját várta, aki a későbbiekben vezette volna az autót. C) Három korsó sört a szondák nem mutatnak ki, ezért Máté nem követ el bűncselekményt. D) Mindig bűncselekmény járó motor mellett az autóban ittasan ülni.

26 Máté három korsó sör elfogyasztása után beült az autójába, és elindította a motort. Milyen esetben nem követi el Máté az ittas járművezetés bűncselekményt? A) Ha bebizonyítja, hogy a tervezett útvonalon biztonságosan tudott volna közlekedni. B) Ha bebizonyítja, hogy a fűtést bekapcsolta, míg józan párját várta, aki a későbbiekben vezette volna az autót. C) Három korsó sört a szondák nem mutatnak ki, ezért Máté nem követ el bűncselekményt. D) Mindig bűncselekmény járó motor mellett az autóban ittasan ülni. MAGYARÁZAT Az ittas járművezetés esetén az adott jármű mozgásba hozatal céljából történő elindítása büntetendő. Ha tehát Máté szándéka erre nem terjedt ki, és ezt bizonyítani tudja, akkor nem büntetendő a cselekménye.

27 7. KÉRDÉS

28 Az utcán sétálva egy 10 emeletes ház legfelső ablakából egy virágcserép ráesik a fejedre, így kórházba kerülsz. Ki a felelős, ha kideríted, hogy melyik lakásból esett ki a virágcserép, és megtudod azt is, hogy egy bérlő bérli a lakást? A) A laskás tulajdonosa. B) A laskás bérlője. C) A közös képviselő. D) Nincs felelős, mivel nem állapítható meg a szándékosság.

29 Az utcán sétálva egy 10 emeletes ház legfelső ablakából egy virágcserép ráesik a fejedre, így kórházba kerülsz. Ki a felelős, ha kideríted, hogy melyik lakásból esett ki a virágcserép, és megtudod azt is, hogy egy bérlő bérli a lakást? A) A laskás tulajdonosa. B) A laskás bérlője. C) A közös képviselő. D) Nincs felelős, mivel nem állapítható meg a szándékosság.

30 Az utcán sétálva egy 10 emeletes ház legfelső ablakából egy virágcserép ráesik a fejedre, így kórházba kerülsz. Ki a felelős, ha kideríted, hogy melyik lakásból esett ki a virágcserép, és megtudod azt is, hogy egy bérlő bérli a lakást? A) A laskás tulajdonosa. B) A laskás bérlője. C) A közös képviselő. D) Nincs felelős, mivel nem állapítható meg a szándékosság. MAGYARÁZAT Valamely tárgynak lakásból vagy más helyiségből való kidobásával, kiejtésével vagy kiöntésével okozott kárért a károsulttal szemben elsődlegesen a lakás bérlője felelős.

31 Nehéz volt? Akkor jöjjön az értékelés!

32 Hétköznapi Jogi Teszt ÉRTÉKELŐ LAP Helyes válaszok számaÉrtékelés 6-7 Kattints ide! 4-5 Kattints ide! 2-3 Kattints ide! 0-1 Kattints ide! Küldd tovább a tesztet MOST!


Letölteni ppt "A következő 3 percben kiderül, hogy mennyire vagy otthon vagy a hétköznapi jogi dolgokban. Kattints! Hétköznapi Jogi Teszt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések