Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás:"— Előadás másolata:

1 Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.huhttp://www.bsa.hu

2 Szellemi alkotások védelme  Főleg műszaki szellemi alkotások (találmányok, biológiai találmányok)  ipari jogvédelem  Más szellemi alkotások (irodalmi művek, tudomány, művészeti alkotások, szoftver)  szerzői jogi törvény

3 Szoftverek védelme  védelem szempontjából egy feltétel megléte szükséges: a mű eredeti jelleggel kell, hogy rendelkezzék  A védelem fennállásának kérdésében kizárólag a bíróság dönthet, ebben a kérdésben más hatóság nem foglalhat állást.  A szerzői jogi rendszerben nincsen lajstromozás, bejelentés, ezt egyébként az irodalmi és művészeti alkotások védelmére létrejött Berni Uniós Egyezmény (VUE 4*) is tiltja.

4 Szoftverek védelme Magyarországon nemcsak a magyar szerzők művei állnak védelem alatt, külföldi állampolgár Magyarországon a szerzői jog vonatkozásában ugyanolyan elbánásban részesül, mint a magyar állampolgár.

5 Szoftverek védelme  A gazdasági életben a szoftver felhasználása kétféleképpen történik: 1. Egyedi igények esetén a szerző (jogtulajdonos) és a felhasználó (megrendelő) írásban szerződést kötnek, az Szerzői jogi törvény szóhasználatában: felhasználási szerződést, amit a gyakorlatban szerzői jog licensz- szerződésnek is neveznek.

6 Szabad felhasználású szoftver 2. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy a különben védelem alatt álló mű felhasználása díjtalan és ahhoz a szerző hozzájárulása nem szükséges. Magáncélú másolás Haszonkölcsön

7 Szabad felhasználású szoftver  Magáncélú másolás Nyilvánosságra hozott műről bárki készíthet másolatot, ha az nem szolgálja sem forgalomba hozatal, sem jövedelemszerzés célját és a szerző jogos érdekeit egyébként sem sérti …  Haszonkölcsön A mű egyes példányainak haszonkölcsönbe adása – a számítógépi programok kivételével…

8 Szoftverek védelme A szerzői jogi védelem a szerző életében és haláltól számított 70 évig áll fenn. Szoftver készítés munkavállalói kötelezettségként.

9 Magyar törvények a szoftverről  1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról

10 Illegális szoftverhasználat Mi minősül illegális szoftverhasználatnak?  végfelhasználói túlhasználat (pl. több gépre telepítik ugyanazt a programot),  kereskedő az eladásra szánt, összeállított gép merevlemezére másolja a programot,  hamisítás (az eredetivel teljesen megegyező megjelenésű másolat),  internetről letöltött illegális szoftverek.

11 Illegális szoftverhasználat Az illegális szoftverhasználatból eredő károk  Károsul a szoftver tulajdonosa.  Károsul a nemzetgazdaság.


Letölteni ppt "Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések