Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti"— Előadás másolata:

1 Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti
Öltözködés, öltözet A vendéglátás protokollja – a protokolláris vendéglátás. Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti

2 Öltözködés, öltözet A hivatalos életben az öltözködésnek fontos szerepe van, ezért itt az alkalmakat az ünnepélyesség foka szerint rangsorolják és eszerint különböztetik meg az öltözetet:

3 Öltözködés, öltözet 1. Hivatali öltözet (nincs ünnepi jellege).
2. Alkalmi öltözet: a) informális b) félünnepélyes c) ünnepélyes 3. Speciális alkalmi öltözet (kirándulás, sport stb.)

4 Hivatali öltözet Ez az öltözet elvárható mindazoktól, akik munkakörükből adódóan ügyfelekkel, üzleti partnerekkel kerülnek kapcsolatba. Egyértelműen kizárandó a hivatali öltözet fogalmából a farmer – és bármilyen divatos is – a szabadidőruha minden változata. A hivatalos öltözet fontos eleme az, hogy öltözködésemmel megtisztelem a partneremet!

5 Hivatali öltözet - férfiaknál
Öltöny, világostól a sötétebb (de, nem fekete) színárnyalatig; eltérő színű zakó és nadrág. Fehér vagy pasztellszínű, esetleg enyhén mintás ing, minden esetben hozzá illő nyakkendővel. A cipő színe a ruha színéhez igazodik.

6 Hivatali öltözet - férfiaknál
Öltöny - azonos színű és anyagú nadrág és zakó. Lehet egy soros vagy két soros (a két soros mindig begombolt).

7 Hivatali öltözet - férfiaknál
Ing Világosabb, mint a zakó Fekete = alvilági üzenet Felső gomb mindig begombolva Ing + mellény slampos (kell a zakó) Nyakkendő Kötelező Övkorcot pont eltakarja Mindig újra kell kötni

8 Hivatali öltözet - férfiaknál
Cipő Mindig zárt Hosszú, térdig érő, sötét zoknival Délen a barna és árnyalatai elfogadottak Kiegészítők Elfogadott: karikagyűrű, végzettséget jelölő pecsét- és családi pecsétgyűrű valamint a bőrszíjas karóra

9 Hivatali öltözet - nőknél
Szoknya és blúz vagy pulóver, egybeszabott ruha, kosztüm, mindig egyszerű, nem erősen kivágott fazonnal. Nadrág, nadrágkosztüm elfogadott, a farmernadrág vagy farmerszoknya tiszteletlenség.

10 Hivatali öltözet - nőknél
Kosztüm Köztes ruhával Önmagában Szoknya + top + blézer Blúz / top nem lehet átlátszó Has és váll nem lehet szabadon Nem lehet mély dekoltázs Szoknya térdig Nadrágkosztüm Francia, olasz, spanyol ügyfeleknél nem elfogadott

11 Hivatali öltözet - nőknél
Kiegészítők Max. 7 ékszer (fülbevaló párja már 2 db) Egy ujjon egy gyűrű Óra bőrszíjjal Arany és ezüst nem kombinálható Körömlakk ne legyen feltűnő Haj mindig feltűzött Műanyag tollat soha Fecni helyett határidőnapló

12 Hivatali öltözet - nőknél
Fehérnemű Mindig kötelező Melltartó kötelező Cipő Hagyományosan mindig zárt orrú Max. 7 cm sarok Külön álló sarok (nem teli talpú)

13 Hivatali öltözet - nőknél
Táska Öv/ táska / cipő azonos színű A személyes holmiknak külön kistáska Színek Nem lehet neon, almazöld, tűzpiros, lila Bézs, drapp, világos színek csak mediterrán vidéken Farmer Hagyományosan nem elfogadott

14 Alkalmi öltözet Az öltözet neve is kifejezi, hogy bizonyos esetekben, helyeken vagy egyéb alkalmakkor az öltözködés az ünnepélyességhez igazodva hangsúlyozottan fontos. Az alkalmi öltözet lehet: informális félünnepélyes ünnepélyes.

15 Informális öltözet Alkalmai: minden olyan délelőtti vagy délutáni rendezvény, amelyre a meghívó nem ír elő mást, ill. nem tartalmaz az öltözködésre való utalást (pl: hivatalos, nemzetközi tárgyalás, minisztériumok, esetleg vállalatok, társadalmi intézmények stb. vezető munkatársainál tett látogatásokon). Férfiaknál: a hivatali ruha általában megfelelő. Nőknél: elfogadható a hivatalos öltözet.

16 A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet
A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet között a hivatalos protokoll különbséget tesz, itt azonban együtt tárgyalandók, mert átfedik egymást, az öltözet hagyományosan nem a meghívott választásától függ, hanem a meghívó írja elő a meghívón. Ma az ilyen előírás egyre kevésbé szokásos, szinte csak rendkívüli alkalmakkor fordul elő.

17 A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet
Alkalmai: esküvő, jegyzőkönyv aláírása, kiállítás megnyitása, filmbemutató, étkezéses meghívás, szoboravatás, gyászszertartás, koktélparti, koncert, színházi és opera-előadás, házi hangverseny, diplomáciai rendezvények, fogadás stb. Ezek közül félünnepélyesnek tekinthetők a nappali, nem diplomáciai rendezvények, ünnepélyesnek pedig minden esti, ill. diplomáciai rendezvény.

18 A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet
Ha nincs a meghívón az öltözetre vonatkozó előírás: Félünnepélyes öltözet – férfiaknál: sötét árnyalatú öltöny, fehér ing, nem élénk vagy feltűnő mintás nyakkendővel, sötétbarna vagy fekete cipő; Félünnepélyes öltözet – nőknél: nappal kosztüm, esetleg egybeszabott ruha, este kisestélyi.

19 A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet
Ünnepélyes öltözet – férfiaknál: fekete öltöny, fehér ing, szürke vagy sötétmintás nyakkendő, fekete cipő; Ünnepélyes öltözet – nőknél: nappal kosztüm, este nagyestélyi.

20 A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet
Ha a meghívón az öltözetre vonatkozó előírás van, akkor ezek a félünnepélyes és ünnepélyes alkalmakon a következők lehetnek (a nyakkendő színével megadva): black tie white tie casual

21 Black tie - férfiaknál Szmoking Fehér ing Fekete kalap
Zakó szabású Kihajtott gallér fényes selyemmel 1 vagy 2 soros Széles spanyol öv Fehér ing Keményített vagy puha Fekete csokornyakkendő Fekete kalap Fekete térdzokni Fekete (lakk)cipő

22 Black tie - nőknél Kisestélyi Cipő Nemes anyagból
Lehet rövidebb vagy hosszabb Lehet zártabb Lehet sötét vagy élénk színű Cipő Ruhához illő színben vagy arany / ezüst

23 Black tie - nőknél Harisnya Ékszer Táska Testszínű Fekete = gyász
A 7-es szabály érvényesül Táska Színben, anyagban megegyezik a ruhával

24 White tie - férfiaknál Frakk Fehér csokornyakkendő
Fehér, keményített, álló gallérú ing Fehér mellény Fekete kesztyű Cilinder Cipő Fekete lakk Fekete térdzoknival

25 White tie - nőknél Nagyestélyi Színek: Ékszer Hosszú Nemes anyagból
Hát, dekoltázs és váll szabadon Könyököt elfedő kesztyű Stóla megengedett Színek: hagyományosan csak fekete ma már bármi a jó ízlésen belül Ékszer 7-es szabály

26 White tie - nőknél Harisnya Cipő Táska Testszínű Fekete = gyász
Azonos a ruha színével és agyagával Ezüst vagy arany lehet Fekete ruhával megengedett a fekete lakk Táska Azonos a ruha színével, anyagával

27 Speciális alkalmi öltözet – casual
Használatuk igen célszerű kiránduláshoz az évszaktól függően, különböző sportokhoz az amatőrök részére, nem beszélve az otthoni kertészkedésről, a barkácsolásról, a házi autószerelésről stb. Mindennapjainkban ezek az alkalmi ruhák tulajdonképpen nem is speciálisak. A hivatalos életben is gyakran kerül sor gyár-és üzemlátogatásra, városnézésre, kirándulásra stb. Férfiaknál és nőknél egyaránt az adott alkalomhoz illő, divatos, praktikus öltözet.

28 Néhány apróság Gomblyukban virágot viselni csak esküvőn illik.
A mellény felső gombját mindig kigombolva illik tartani (kivéve természetesen a teljes protokolláris öltözetet). A zakó külső zsebében sose tartsunk tollat, ceruzát. Kétsoros zakónál mindkét sorban be kell gombolni a gombokat. A zakó kigombolható, ha leülünk. Ing alatt mindig illik trikót viselni.

29 A vendéglátás protokollja – a protokolláris vendéglátás
A társasági összejövetelek formái általában aszerint csoportosíthatók, hogy az étkezés milyen szerepet játszik bennük. Így megkülönböztetik az alábbiakat: 1. Vendéglátási alkalmak: álló alkalmak, ültetéses alkalmak, otthoni vendéglátás. 2. Egyéb társasági összejövetelek

30 Álló alkalmak A fogadás. Az álló alkalmak legünnepélyesebb formája.
Időpontja korábban a délutáni és esti órákra esett, de évek óta divatba jött a délben adott fogadás, sőt sajtófogadásokat (11 órakor) is szoktak rendezni. Időtartama másfél-két óra, a délben és délelőtt rendezetteké 1 óra.

31 Álló alkalmak A fogadás napközben is félünnepélyes, este ünnepélyes alkalomnak számít, a megjelenés ennek megfelelő öltözetben szükséges. Az érkezési időpont nem kötődik szorosan a fogadás kezdetéhez, perc késés is lehetséges. Az érkezőket a terem bejáratánál az ún. fogadási vonalban várja a házigazda.

32 Álló alkalmak Az üdvözlés rövid kézfogás, a köszönéskor rendszerint nincs idő néhány szónál hosszabb társalgásra. Az italt az első vendégek megérkezésétől kezdve pincérek kínálják körbe. Nagyobb fogadásokon a terem sarkaiban állítanak fel italpultokat, ahol ugyancsak pincérek szolgálnak ki.

33 Álló alkalmak Az ételeket a terem közepén felállított asztalokra készítik fel. Általában hidegtálakat, salátákat, sajtot, gyümölcsöket, desszertet kínálnak, a meleg ételek közül legfeljebb a melegítőtálban forrón tartható kisdarabos specialitásokat.

34 Álló alkalmak Az állva étkezés nem könnyű. Ezért célszerű csak olyan ételekből venni (és csak olyan ételeket kínálni), amelyek ily módon is kényelmesen fogyaszthatók. A kis asztalkákat – ha vannak – felhasználhatjuk a tányér letételére, így késsel-villával is lehet az ételt felvágni és odébbmenve csak villával enni.

35 Álló alkalmak Használt tányérba nem illik újra szedni, hanem új tányért és evőeszközöket veszünk. Távozáskor el kell búcsúzni a házigazdától (kivéve igen nagy létszámú fogadáson a nem kitüntetett figyelemmel kezelt vendégeket, ill. ha a házigazda másokkal van elfoglalva).

36 Az álló alkalmak ritka esetei
Pezsgőbontás (coup de champagne) Koccintás borral (vin d’honneur) Baráti találkozó Délutáni tánc (for drinks and dances) Ötórai tea

37 Ültetéses alkalmak A tárgyalóasztalnál a kínálás mindig szerény és egyszerű, emellett gyakorlatias. Amit csak lehet, előre be kell készíteni a tárgyalóasztalra: üdítő italokat, poharakat, a sós süteményt, hasonló harapnivalót. Az asztalra kerülhet hamutartó, legfeljebb nagyon kevés asztaldísz, esetleg előre kikészített ajándék írómappa, toll stb.

38 Ültetéses alkalmak A kávét és teát később szolgálják fel, a tárgyalás kezdete után 10 perccel. Belépéskor a felszolgáló személynek nem kell hangosan köszönnie és az esetleges lehetőségek felkínálása is halkan történik.

39 Ültetéses alkalmak A munkaebéd szokását a gyakorlati élet alakította ki. Biztosítja a partner megbecsülésének kifejezését, ugyanakkor alkalmat biztosít a munka folytatására. Célszerű a tárgyalás helyéhez egy közeli éttermet választani. A menü előre megrendelhető vagy étlap szerint is lehet rendelni. Nincs protokolláris ültetés, a fővendégek természetesen a főhelyet foglalják el, a partnerek egymás mellett helyezkednek el.

40 Ültetéses alkalmak A díszétkezés (ebéd, vacsora) viszont kimondottan ünnepélyes, jellemzői a különterem, a 4-5 vagy több fogásos menü, az ültetési rend, a névkártyák és a díszes menülap felrakása a terítékek mellé és alkalomtó függően zászlók, az asztaldíszek, a márkás étkészlet, a protokolláris felszolgálás.

41 Ültetéses alkalmak A villásreggeli ritka alkalom, általában órai kezdéssel rendelkezik. Jellegében a munkaebéd és a díszétkezés közé sorolható, ételválasztékban viszont a reggeli és az ebéd közé. Hidegtálakat vagy állófogadáson is szokásos meleg ételeket kínálnak. Időtartama perc, ami jó lehetőségeket kínál a munkajellegű beszélgetésekre.

42 Ültetéses alkalmak A „brunch” a villásreggeli sajátos változatának tekinthető, az utóbbi időben vált divatossá az angol breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szavak összevonásával elnevezett, a két étkezés jellegzetességeit vegyítő alkalom. Az üzleti ebéd (business lunch) gyakorlatilag étteremben elköltött, protokollmentes munkaebédet jelent. A társalgóasztalnál való kínálás otthon is, a hivatalban is a meghittebb, kötetlen formák közé tartozik.

43 A buffet-dinner Az álló és az ültetéses alkalom keveréke. Rendszerint az ültetéses vacsorát helyettesíti, annál kötetlenebb körülményeket biztosítva. (Az angol dinner kifejezés nyelvtanilag ebédet, az étkezési időpontok eltolódása miatt azonban számunkra gyakorlatilag vacsorát jelent.)

44 A parti A koktélparti (cocktail party) a fogadás szerényebb vagy egyszerűbb formája. Az egyik legkötetlenebb vendéglátási alkalom. A koktélparti időpontja hagyományosan a késő délelőtt vagy a késő délután, de gyakorlatilag ma már bármikor rendezhető. Az érkezés és távozás ideje is sokkal szabadabban megválasztható, mint a fogadáson.

45 A parti Az öltözet viszonylag kötetlen: megfelel a hivatali ruha, de meg lehet jelenni ünnepélyesebb ruhában is, különösen késő délután. Az italt pincérek kínálják körbe. Az ételválaszték egyszerű. Nincsenek asztalok hidegtálakkal, hanem a pincérek tálcán hordanak körbe hideg vagy meleg harapnivalót.

46 A parti A garden party inkább a helyet jelöli, mint az alkalom jellegét. Lehet fogadás, vagy koktélparti is. Mindössze arról van szó, hogy a rendezvényt, ha az évszak és az időjárás megengedi, szabadban, kertben bonyolítják le. Mégis csak ott rendezhető, ahol váratlan rossz idő, eső miatt a vendégek zárt helyiségekbe húzódhatnak.

47 A parti A barbecue party elnevezés a hagyományos ökörsütés maradványa. Szabadban, kertben rendezett zenés, esetleg táncos összejövetelt jelent, ahol az ételek nyílt tűzön sütve, grillen vagy hasonló módszerekkel készülnek.

48 A parti Borkóstoló parti (otthon rendezett borkóstoló)
Farsangi parti (otthoni farsangi bál) Gyertyafényes parti (a világítást a gyertyák szolgáltatják) „Hajts be parti” („út az ismeretlenbe”) „Happening party” (ez a helye a legkülönbözőbb bolondságok és programok megszervezésének)

49 A parti Kártyaparti Lakásszentelő parti
Meglepetésparti vagy lerohanásparti (bejelentés nélküli meglátogatás) Televízió-parti (pl. labdarúgó világbajnokság – főleg férfiak számára)

50 A parti A partik közös jellemzője minden meghíváshoz hasonlóan, hogy üres kézzel nem illik érkezni. Virág a háziasszonynak vagy egy üveg bor, más ital, a gyerekeknek csokoládé – sosem az ajándék értéke számít, hanem a figyelmesség.

51 Egyéb társasági összejövetelek
E címszó alatt foglalható össze minden eddig nem említett találkozó, mint a közös kirándulás, a gyalogtúrától a hajókirándulásig vagy sétahajózásig, a horgászatig, vagy mint a közös külföldi kirándulás. Hivatalos alkalomként is előfordulhat, pl: borkóstoló, vadászat, lóverseny, üzemlátogatás.


Letölteni ppt "Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti"

Hasonló előadás


Google Hirdetések