Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Nagy Alexandra.  Anglia híres az emberek illemtudásáról, persze néha előbújnak a kivételek részeg focidrukkerek képében.  Számíts rá, hogy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Nagy Alexandra.  Anglia híres az emberek illemtudásáról, persze néha előbújnak a kivételek részeg focidrukkerek képében.  Számíts rá, hogy."— Előadás másolata:

1 Készítette: Nagy Alexandra

2  Anglia híres az emberek illemtudásáról, persze néha előbújnak a kivételek részeg focidrukkerek képében.  Számíts rá, hogy úton-útfélen „sorry”-kat és „thank you”-kat fogsz mondani és hallani. Ha valakinek nekimész, meglököd, a lábára lépsz stb, illendő „sorry”-val bocsánatot kérni, ugyanúgy, mint ahogy ők kérnek gyakran elnézést elkövetett hibáikért.  Mindig mindent meg kell köszönni, ha csak egy rövid „thanks”-szel is.

3  A királyság polgára meg van győződve arról, hogy anyanyelvét, szerte a világban mindenki ismeri, és viselkedése is ennek megfelelő.  Köztudott az is, hogy az angolok nem tolakodnak, betartják az érkezési sorrendet és nem próbálnak előrébb jutni onnan, ahol éppen állnak. A buszmegállótól a bankokon át a boltokig mindenhol érvényes ez, egyenesen üdítő ilyet látni és átélni kis hazánk ádáz nyugdíjasai után.  A metró mozgólépcsőjén jobboldalra kell állni, így könnyítjük meg a rohanók életét. Elvileg nálunk is így kellene, de Londonban be is tartják.

4  Ha szórakozni megyünk, az angol etikett 12,5% borravalót ír elő, ebből 10%-ot fizetésnél kell átadni, a maradékot pedig az asztalon kell hagyni.  Dr. Nagy György László főiskolai docens jegyzete szerint: bemutatásnál, köszönésnél a „how do you do?” a sajátos forma, amelyre a válasz ugyanaz. A hogylét utáni érdeklődés kérdése a „how are you?”, a válasz pedig egy mosolygós „thank you, fine”, vagy „not too bad”.

5  Az itteni szokások szerint férfi a nőnek csak akkor köszönhet előre, ha a nő jelét adta – mosoly, fejbiccentés -, hogy hajlandó fogadni a köszönést !  A „helló” csak jó barátok közt megengedett köszönési forma.  A férfiak közötti kézfogás elmaradása sem udvariatlanság, a kézcsók pedig nem szokás, de elnézik, mint kontinentális jelenséget..

6  A társalgás alapja a szerénység, a tények enyhítő körülírása, a királyi család, valamint az időjárás, amely rendkívül változó, ezért nem csak formális téma.  Étkezésnél a kanalat nem a merítő végével használják, hanem az oldalánál hörpintik ki hangtalanul. A villát is domború részével használják, az európai stílust „lapátolásnak” tartják.

7  A sót, fűszert nem az ételre szórják, hanem a tányér szélére. A szalvétát klasszikus szokás szerint a gallérba dugják, de terjedőben van az ölbe terítés is.  Az öltözködés konzervatív, ma is találkozunk a hivatali negyedben a keménykalappal, a sétapálcával, a sötét tónusú öltönnyel és a sötét nyakkendővel. Elvárt a szmoking illetve a frakk viselete hivatalos alkalmakkor.

8  Dohányozni 2007 január 1. óta középületeken belül sehol sem szabad. Aki mégis rá szeretne gyújtani, az kénytelen szabadtéri dohányzóhelyet találni.  Elvárt szabály még ma is, hogy jobb egy fokkal túlöltözöttnek lenni, mint alul öltözöttnek.  A whiskyt és a sört részesítik előnyben. Az aperitif szorosan hozzátartozik a főétkezéshez.  Jellegzetes angol ital a tea, melyet különbözőképpen kérik: gyengén, erősen, kevés tejjel, sok tejjel.

9  A királyi családdal nem illik tréfálni.  Nem illik zsebre tett kézzel kommunikálni!  A győzelem jelét csak kifelé fordított tenyérrel tegyük.  Az orr érintése bizalmatlanságot sugall.  Társas érintkezésben a britek merevek, megkövetelik a pontosságot.  Humoruk jellegzetesen fanyar.

10  Étkezésnél sohasem könyökölnek az asztalra.  Bőségesen reggeliznek és vacsoráznak,ezek között csak ún. könnyű ebéd van.  A vacsora társadalmi eseményt is jelent,így vacsorához mindig átöltöznek,az alkalomhoz illően.  És végül egy fontos dolog, az Anglia vagy angol kifejezések használata nem szerencsés, bizonyos területeken egyenesen kerülendő, például Glasgowban vagy Walesben.


Letölteni ppt "Készítette: Nagy Alexandra.  Anglia híres az emberek illemtudásáról, persze néha előbújnak a kivételek részeg focidrukkerek képében.  Számíts rá, hogy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések