Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Trubin Beáta

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Trubin Beáta"— Előadás másolata:

1 Készítette: Trubin Beáta
MEGHÍVÁS MEGHÍVÓK Készítette: Trubin Beáta

2 Szóban: személyesen, telefonon Írásban: levélben, meghívón
A meghívás előfeltétele mindenféle társadalmi összejövetelen vagy hivatalos társadalmi alkalmakon való részvételnek Történhet Szóban: személyesen, telefonon Írásban: levélben, meghívón

3 Fontos és protokolláris meghívásnál a szóbeli meghívást írásbeli meghívásnak illik követni. Kézzel való kitöltése személyes jelleget biztosít és udvarias.

4 A meghívónak artalmaznia kell:
meghívó nevét és hivatali rangját a meghívás tényét (meghívási formula) a meghívott nevét, rangját meghívás alkalmát, indítékát, rendezvény jellegét a meghívás helyét és időpontját, (időtartamát) a részvétel visszajelzését vagy a lemondást lehetővé tévő utalásokat az öltözetre vonatkozó esetleges előírásokat, kívánalmakat egyéb hasznos információkat

5

6

7

8 A meghívón a meghívó személy hivatalos rangja rendszerint megelőzi a nevét, bizonyos magas rangok esetén a nevet ki sem írják. Amennyiben a feleség is részt vesz a rendezvényen, ketten szerepelnek meghívóként, a feleséget saját nevén (rang nélkül) és a szokásos udvariassági kitétellel tüntetik fel.

9 A meghívási formula mindig harmadik személyben áll. (
A meghívási formula mindig harmadik személyben áll. (...tisztelettel meghívja...) A meghívott neve teljesen kiírandó, az udvariassági formulát nem szabad elhagyni. Rang, beosztás kiírható, de nem kötelező.

10 Az alkalom, indíték több helyen is feltüntethető
Az alkalom, indíték több helyen is feltüntethető. Nyomtatott meghívón helyet hagynak ki a vonatkozó aktuális szöveg beírására.

11 A rendezvény jellegét a szövegben a közismert kifejezésekkel tüntetik fel: fogadás, dinner, garden-party stb. Amennyiben a helyszín nem egyértelmű, valamelyik alsó sarokban megadják a pontos címet, esetleg kis térképpel.

12 A klasszikus hagyományok szerint
az időpont évszámát nem kell feltüntetni, ma azonban sok meghívón ez is szerepel. A hónapot mindig névvel, a napot számmal írják. Gyakran (különösen külföldön) azt is jelzik,hogy milyen napra esik.

13 A részvétel visszajelzése kívánatos, ültetéses alkalmaknál KÖTELEZŐ
Ha a meghívott a meghívással nem tud élni, azt le kell mondani Az ezt lehetővé tevő telefonszámot a megfelelő rövidítéssel a meghívó bal alsó sarkába nyomtatják.

14 Leginkább használatos rövidítések:
magyarul: V.K. (választ kérünk) franciául: R.S.V.P. Répondez s` il vous plait németül: U.A.w.g. Um Antwort wird gebeten oroszul: proszba otvétyity angolul: Regrets Only (csak lemondás esetén)

15 A névre szóló meghívót másra átruházni nem lehet.

16 Az öltözetre vonatkozó előírások jelzései a következők lehetnek:
uniform informal / tenue de ville / dunkler Strassenanzug: hivatali öltözet black tie / cravate noir: fekete csokornyakkendő, azaz szmoking, nőknél kosztüm vagy kisestélyi white tie / cravate blenche: fehér csokornyakkendő, azaz frakk, nőknél nagyestélyi casual : eseti, alkalomhoz illő

17

18

19 Kétnyelvű meghívónál a második
A meghívó formája nemzetközileg egységes Mérete kb. azonos a levelezőlapéval. Kétlapos meghívónál az első oldalra nyomtatandó a címer, embléma, de üresen is hagyható Kétnyelvű meghívónál a második és a harmadik oldalon van a két szöveg.

20 Az előrenyomtatott meghívókat a hivatalos nemzetközi kapcsolatokban széleskörűen alkalmazzák. Ezen minden változó információ helye üresen marad.

21 A meghívó elküldése a társasági életben 10-12 nappal a meghívás időpontja előtt szokásos.
Postai küldés személytelen, ezért célszerű gépkocsival Rövid ideig tartózkodó delegációnál érkezéskor vagy az első hivatalos találkozáskor kell átadni.

22 Diplomatáknak a meghívó a Külügyminisztérium Protokoll Főosztályán keresztül továbbítandó A meghívókra azonnal, legkésőbb 1-2 napon belül válaszolni kell.

23 Lakásra szóló hivatalos meghívás esetén a
háziasszonynak virágot illik küldeni. A rendezvényen szigorúan csak azok vehetnek részt akik meghívót kapnak.

24 A társasági és protokolláris élet minden szintjén elengedhetetlenül szükséges meghívók nyelvezete, külseje mindig az alkalom jellegétől és komolyságától függ.

25 Egy esztétikusan elkészített meghívó az önkifejezés eszköze is.

26 Egy vacsorameghívást, ajándékot
illik írásban megköszönni

27 Felhasznált irodalom: Schille I: Illem, etikett, prozokoll Protokoll egyetemi jegyzet
Képek:


Letölteni ppt "Készítette: Trubin Beáta"

Hasonló előadás


Google Hirdetések