Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend. Mi az ültetési rend?  Az ülés/ültetési rend jelenti azt az elhelyezést, ahol több résztvevő esetén, - tanácskozás,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend. Mi az ültetési rend?  Az ülés/ültetési rend jelenti azt az elhelyezést, ahol több résztvevő esetén, - tanácskozás,"— Előadás másolata:

1 Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend

2 Mi az ültetési rend?  Az ülés/ültetési rend jelenti azt az elhelyezést, ahol több résztvevő esetén, - tanácskozás, diplomáciai tárgyalás, vendéglátás - az ültetés/ek/nek megszabott, illetve megállapított rendje kerül kialakításra.  A diplomáciában és a hivatalos nemzetközi kapcsolatokban az ültetési rend nagyon fontos szerephez jut, hiszen a felek rangsorolása fejeződik ki benne.

3  Szigorúan protokolláris rendezvényeken csak a téglalap, a négyzet alakú vagy a kerek asztalt alkalmazzák.

4 Különleges alakú asztalok  Vannak különleges alakú asztalok is ilyen például a patkó (U) alakú, a „T” alakú, a fésűfog alakú és az „L” alakú asztalok.  Az asztal formája néha a politikai, diplomáciai életben is fontos szerephez jut.

5 Ültetéses események  Tárgyalás: Amikor ültetéses tárgyalásra kerül sor, akkor a tárgyalófelek elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy milyen alakú asztalt készítünk elő. Az elfogadott és ajánlott típusok közül mindig a legcélszerűbbet kell tudni kiválasztani, a tárgyalás időtartamától függően, a tárgyalás előtt kell elhelyezni az üdítő italokat, - lehetőleg a tárgyalópartnerek megérkezése előtt – a poharakat, írómappákat, íróeszközt.

6  A téglalap alakú asztal:  Ez az asztalforma többféle lehetőséget kínál. Rendszerint az asztal hossza mentén, egymással szemben ülnek a delegációk, a vezetők az asztal közepénél, a delegáció tagjai rangsoruk szerint (jobbra- balra váltakozva) a további helyeken. Ez főleg nagyobb létszámú részvételnél nyújt kedvező elhelyezkedést. A legfontosabb partnerek egymással szemben ülnek, jó a beszédlehetőség. m6 m4 m2 M1 m3 m5 m7 m6 m4 m2 M1 m3 m5 m7 v7 v5 v3 V1 v2 v4 v6 v7 v5 v3 V1 v2 v4 v6  V1: A vendég delegáció vezetője  v2,3,4,5,6,7: A vendég delegáció tagjai  M1: A magyar (házigazda) delegáció vezetője  m2,3,4,5,6,7: A magyar delegáció tagjai

7  A négyzet alakú asztalnál egyszerre több delegáció elhelyezését kell megtervezni és szervezni. Ennél az elhelyezésnél az elnökséggel szemben állva, jobb kéz felől kezdik a delegációk (ábécé szerinti) elhelyezését, e sorrendben az utolsó delegáció kerül ismét az elnökséghez legközelebb eső helyre:  Elnökség  F A  Delegáció Delegáció  E B  Delegáció Delegáció  D C  Delegáció Delegáció  Ezzel az ültetési renddel minden delegáció helye azonos értékű. A delegációvezető mellett gyakran csak egy-két vezető beosztású delegációs tag ( és szükség esetén a tolmács) ül, a többiek mögöttük foglalnak helyet.

8  A patkó (U) alakú asztal ugyancsak nagyobb számú résztvevő esetén célszerű. Nem ajánlatos két delegáció részvételénél, mert a delegációvezetők az összekötő ágon egymás mellé kerülnek és egyúttal tulajdonképpen saját delegációjuk szélére. Egyébként ugyanazok a szabályok érvényesülnek, mint a négyzet alakú asztalnál.

9  A fésű alakú asztal tulajdonképpen a patkó alakú asztal bővített változata. Hátránya, hogy az ültetés során elkerülhetetlen, hogy bizonyos helyeken ülők kénytelenek hátat fordítani.

10  A kör alakú asztal, ha kisebb méretű, szolgálhat néhány fős megbeszélésekre, de nagyobb tárgyalásokon speciális, ovális, de kör alakban elhelyezett asztalokat is lehet használni. Ilyenkor is a négyzet alakú asztalhoz kapcsolódó szabályok érvényesülnek.  A kisebb kerek asztal használata, akkor célszerű, ha a rangsorolás gondot okoz. Például csekélyek a rangbéli különbségek. Az ilyen alkalom meghittebb.

11  Díszétkezés:  A vendéglátó meghívása magasabb szintű találkozón, ahol kötelező a protokolláris előírás az ültetés ültető-tablóval, a terítékhez kitett névkártyával és a menükártyával. Az ünnepélyes alkalmak során szigorú protokolláris szabályok érvényesülnek, viszont ezek az alapszabályok a gyakorlatban nem mindig valósulhatnak meg, ezért előfordulhat másodlagos szempontok érvényesítése. Ilyenek például: a partneri kapcsolat, ismeretség, nyelvi megértés, hasonló egyéni érdeklődés, szimpátia, kapcsolatteremtési szükségletek, ellentétek feloldása. A megoldás mindig a főnökön, a protokollfőnökön és a résztvevőkön múlik.

12

13  Téglalap alakú asztal esetében a mai európai gyakorlatban kétféle ültetési rend használatos:  1.) A francia rendszer: A két delegáció vezetője, vagy a vendéglátó és a fővendég egymással szemben ül az asztal közepénél, a többiek jobbra-balra, csökkenő rangsor szerint. Ennek az ültetési rendformának az előnye, hogy a fontosabb személyiségek közel ülnek egymáshoz, így jó társalgási lehetőségek alakulnak ki. Kisebb létszám esetén magasabb beosztásúak is az asztal végéhez kényszerülhetnek.  m7 v5 m2 V1 m3 v4 m6  v7 m5 v3 M1 v2 m4 v6

14  Angol rendszer:  Ilyenkor a házigazda és a felesége, illetve a vendéglátó és a fővendég az asztal két végénél foglal helyet. Mellettük jobbról- balra az asztal közepe felé haladva csökkenő rangsorban, váltakozva ülnek a férfiak és a nők (külföldiek, belföldiek)  B 4 c 1 Hg Ha  A 3 d 2

15  Ültetési rend gépkocsiban:  Ilyen esetekben is vannak általános szabályok:  beszálláskor a gépkocsi eleje a beszállóknak bal kéz felé legyen, vagyis a kocsi bal oldala legyen előttük a járdával párhuzamosan  A beszállási sorrend a rangsort követi  amennyiben a gépkocsi forgalmi okok miatt jobb oldalával kényszerül a járda mellé állni, azok a személyek, akik a bal oldalon szállnak be, nem a fővendég előtt, hanem mögötte kerülik meg a gépkocsit  kiszálláskor a gépkocsi jobb oldalának kell a járda mellé kerülnie, a kiszállási rend is a rangsort követi  a gépkocsivezetőnek (vagy a belföldi kísérőnek) illik segédkezni az ajtó kinyitásánál és bezárásánál (vagyis ő száll be utoljára és száll ki elsőként, ez nem bontja meg a rangsort, mert a gépkocsivezető nincs rangsorolva)

16  A gépkocsiban a jobb hátsó ülés a főhely, a többiek sorrendben a következők:  Három utasnál  Négy utasnál  Nagyobb személygépkocsiban (pótüléseknél)  Saját gépkocsiban (amennyiben a vendéglátó maga vezet), a főhely a jobb első ülés

17  Színházban (esetleg díszpáholyban) a résztvevőktől függően több variáció lehetséges:  Egy vendég esetén a vendég a vendéglátó jobbján ül  Házaspárok esetén  Két vendéglátó esetén  Több vendég és kísérő esetén a további sorokban ugyanez a rend alkalmazandó, a sorok értéke a színpadtól távolodva csökken.

18  Elnökségben: (Például díszünnepségek, nagygyűlések……stb. esetében)  A tagok külön asztalnál (általában emelt szinten, pódiumon, színpadon) ülnek. A rangsor középen kezdődik és jobbról-balra felváltva csökken:  Az ünnepséget megnyitó személy rangjától függetlenül ülhet a középső helyen, vagy a díszvendég elhelyezését is figyelembe véve a 2. vagy 3. helyen. A szónokot gyakorlatiasan a mikrofonhoz közel szokás ültetni.

19

20 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Gallits Gabriella Judit


Letölteni ppt "Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend. Mi az ültetési rend?  Az ülés/ültetési rend jelenti azt az elhelyezést, ahol több résztvevő esetén, - tanácskozás,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések