Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Diplomáciai protokoll és etikett 9. Ültetéses alkalmak (ábrák Görög Ibolya előadásanyagából)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Diplomáciai protokoll és etikett 9. Ültetéses alkalmak (ábrák Görög Ibolya előadásanyagából)"— Előadás másolata:

1 Diplomáciai protokoll és etikett 9. Ültetéses alkalmak (ábrák Görög Ibolya előadásanyagából)

2 I. Általános szabályok -Kellemetlenül hat a többiekre, ha valaki nem tartja be az illemet 1.teríték: - tányér: alaptányér (lapos, esetleg rajta mély); a többit felszolgálják a mély tányérhoz nem lehet hozzáérni, csak szedésnél, a csészéből a leves kiiható - „kenyeres tányér”

3 -evőeszközök: - fogásonként kintről befelé, utána fentről lefelé használni; egyes fogásokhoz a felszolgálók hozzák - kés: élével a tányér felé fordítva jobb oldalon - villa: bal (ha késsel együtt), jobb (ha kanálhoz) - kanál: jobb (ha leveshez), bal (ha spagettihez) - 3 párnál többet nem illik feltenni - használatuk: felső harmaduknál fogni; használat után párhuzamosan jobb oldalra, kanalat a tartóra, csészére, tányérra; - evés közben nem lehet asztalon a kéz

4 -szalvéta: damaszt- ölünkbe rakni, nem használni illetlenség papír: bal oldalra mindkettőt használni ivás előtt -ültető kártya -Poharak (belülről kifelé: ásványvizes, többi fogyasztás szerint), kiinni alkoholos poharakat teljesen nem szabad (pohárköszöntő); vízből mindig ihatunk, az alkoholosból csak a pohárköszöntő után, vagy, ha a fő házigazda el kezdett inni

5 A teríték

6 2. Étkezés társaságban -A házigazda szólít asztalhoz, ő nyúl először evőeszközért és int a vendégek felé; előtte mondhat pohárköszöntőt, koccintás -Jó étvágyat kívánnak az első fogás előtt -A többi fogásnál kisebb csoportok külön ehetnek kiszolgálási sorrendben, szomszédokat kell bevárni, rangidős nő kezdje -Étkezést a házigazda fejezi be, a vendég áll fel (előtte nem lehet)

7 -Nem kell mindent megenni (de lehet), de mindent megkóstolni -Ha menüsort szolgálnak fel: csak azt lehet enni, kivéve, ha előre szóltunk (kóser, vegetáriánus) -á la carte étkezés kisebb csoportoknál; lehet a házigazda véleményét kérni -Illik megdicsérni az ételt, legfeljebb „érdekes” -Nem tukmálunk, tunkolunk, szörcsögünk, szürcsölünk, böfögünk, csámcsogunk -Asztal fölé lehet hajolni, de sohasem a tányér fölé (francia parókák „potyogó” vendégei)

8 -Közös edényből, tálból szedés: rangidős hölgy kezdi, aztán jobbra -Dohányzás: - van hamutartó - főételek után, amikor már nem eszik senki a környezetemben - közvetlen szomszédok engedélye - főétel megevéséig ki sem lehet menni -Fogpiszkáló tilos -Helyi szokás üti a nemzetközit

9 3. Mit hogyan együnk, igyunk? a.) italok: - kínálat az ételsornál - tömény 10-12°C, sör 8-10°C, fehérbor 8-14°C, vörösbor 18°C, pezsgő jéghideg - italt a vendég előtt felbontani - borospoharat sosem töltik tele, de rátölthető - sörre nem szabad rátölteni

10 b.) -Alma, banán, körte mandarin és narancs -Burgonya -Cseresznye, meggy, szőlő; olajbogyó -Dinnye -Eper, málna -Fagylalt, parfé -Főzelék -Gyümölcs a koktélban -Hal; halászlé -Húsok: nyárson húsok, húsok, comb és szárny (ha sült, akkor kézzel), köretek, saláta -Kenyér -Sütemények: száraz, krémes -Palacsinta: töltött, töltetlen -Pizza, spagetti

11 II. Étkezési ültetési rendek Ültetési rend Tárgyalási Étkezési HHH-VVV HVHVHV jobb - bal – jobb – bal cm cm

12 Házastárs rangsorolása (francia ültetési rendnél) •Mindig a saját házastársa után rangsorol TárgyalásÉtkezés V1 Mr.RedMr. Red V1 Mrs.Red V2 (Nagykövetük) V2.Mrs.BigMrs.Big V3 Mr.Big V4 V3 Mr.BlackMr.Black V5

13 Étkezési ültetési rend/angol •Csak brit és volt brit gyarmatok, felső körök, lakáson, rezidencián HF Vf1 Vf VF2 VF1 Hf

14 Étteremben, boxban HFHF Vf Vf Hf VFVF Hf

15 Étkezési ültetési rend/francia •A protokollban ezt használjuk V4 H2 V1 H3 V5 H5 V3 H1 V2 H4 •Ha tolmács is van: balra, de nem rangsorol V4 H2 V1 H3 V5 V3 t H1 V2 H4

16 -Nő lehetőleg ne kerüljön a szélére -Ha túl sokan ülnek, a vége felé a rangsort meg lehet bontani -Ovális és kerekasztal: - ovális követi a téglalap rendjét - kör alakúnál meg lehet bontani a rendet -U alakú asztal: - elnökség, lakodalom, helyiség természete miatt - rangsor szerint, középen az 1, tőle jobbra a páros, balra a páratlan -Fésű -Ültető tabló: rajz, tabló -Ültető kártyák: a desszertes evőeszközök felett

17 Étkezési ültetés/nagy létszám •EZT A FORMÁT NEM AJÁNLOM:

18 III. Ültetéses alkalmak -villásreggeli, munkaebéd, díszebéd, díszvacsora 1. villásreggeli: - munkareggeli - 8,9-10h; időtartam 1h - szűk körű (max. 4-6) - legtöbbször a vendég szállodájában (több napos delegációk esetén) - ételsor: hidegtál, meleg étel, sütemény, édesség - Alkohol nincs, dohányzás a kávénál - Ültetési rend nincs (H1, V1 egymás mellé ne)

19 -vendég: nem szabad elsőnek érkezni; ha delegációval jön, megkérdezni mennyi jöhet -Házigazda: - jelen előtte pár perccel - munkáról beszéljen - nem lehet jegyzetelni - vendéget az étterem bejáratáig kísérni -szervező: - ő ellenőrzi a helyszínt; felszolgálókkal egyeztet - házigazdát majd a vendégeket az asztalhoz kíséri, leülteti - a vendégektől az étterem bejáratánál elbúcsúzni, házigazdát kikísérni; utána a számlát elintézni

20 2. munkaebéd: -előtte-utána munka, tárgyalás-> nem szabad túl sokat enni -Kb. 1,5 óra, étterem elválasztott terme része, vagy a házigazda ebédlője -Házigazda már a tárgyaláson meghív -Szervező: étterem leellenőrzése (étel- és italsort ajánljon a cateringes) -Kávé a vége -Munkareggeli szabályai kivételekkel

21 3. díszebéd, díszvacsora: -Díszebédnél mindig van leves, plusz más időpont; díszvacsoránál gyertyák -Ünnepélyes öltözet -Meghívót küldeni (telefonon egyeztetni, hogy tud-e jönni-> ültetési rend miatt) -2,5 óra

22 Ételsor, italsor Pohárköszöntő Aperitif Hideg előétel LevesFehér bor (száraz, félszáraz) Meleg előétel szörbet: „lazító” (alkoholos, mentes, gyümölcsös, zöldséges) Főétel (nehéz) szörbet Főétel (száraz)Fehér/vörös bor (sz., f-sz, f-é.) pohárköszöntő, dohányzás DesszertÉdes bor/pezsgő Gyümölcs Sajt digestive: likőr, konyak, whisky Kávé Ásványvíz

23 -vendég: - pontosan érkezzen - aperitif alatt ismerkedhet, majd megkeresi a helyét - a fővendég pohárköszöntőre válaszköszöntőt mond - kávé után, fő házigazda megköszöni a jelenlétet-> távozni - levélben illik megköszönni - több napos delegáció esetén illik viszonozni

24 -házigazda: - bemutat - először az asztalhoz megy, majd pohárköszöntőt mond -szervező: - ültetési rendet betartatja, 1,7m2 - meghívó (R.S.V.P., p.m.) - vendéglátó elé kimenni, majd a vendégek elé - a fő vendéget, majd a többit az asztalhoz kíséri - gépkocsivezetőkről gondoskodik - menükártya - étel-és italsor leszervezése, számla rendezése

25 IV. meghívó Meghívón szereplő elemek: -Meghívó -Meghívó neve és rangja -Meghívott (neve, Ön, kísérő) -Alkalom -Rendezvény fajtája -Rendezvény időpontja (koktélnál, állófogadásnál a befejező időpont is) -Rendezvény helye -R.S.V.P, vagy áthúzva és p.m. -Előírt öltözék


Letölteni ppt "Diplomáciai protokoll és etikett 9. Ültetéses alkalmak (ábrák Görög Ibolya előadásanyagából)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések