Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Banyár József: Életbiztosítás 14-15. 14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Banyár József: Életbiztosítás 14-15. 14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai."— Előadás másolata:

1 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. 14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai

2 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. Infláció: gond az ügyfélnek és a biztosítónak Ügyfélnek: elértékteleníti a szolgáltatást Biztosítónak: elértékteleníti a vállalkozói díjrészt Méltányossági probléma: a technikai kamatlábon felüli hozam kié?  (többlet) nyereség-visszatérítés  infláció kezelés

3 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. • díjemelés és/vagy • a nyereség-visszatérítés A revalorizációs technika Inflációkezelési technikák

4 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. A díjemelés Általában jog, nem kötelesség nem áremelés! Lényege: az elértéktelenedő biztosítás átdolgozása újabb kockázat elbírálás nélkül  Antiszelekciós veszély  megszorítások (csak azoknak, akik korábban is rendszeresen éltek vele)

5 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. A díjemelés elve: a többletdíjon a szerződő a hátralévő tartamra, a biztosított aktuális korát figyelembe véve egy ugyanolyan fajtájú, folyamatos díjfizetésű biztosítást vásárol. Az új biztosítás összegét hozzáadják a meglévőhöz. Mértékét általában az inflációhoz kötik … de alsó határ! … kivéve a revalorizációs technika!

6 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. Milyen mértékben nő a biztosítási összeg a díjnövelés hatására? Ez függ a kortól, nemtől, tartamtól, eltelt időtől és a biztosítás típusától Vegyes biztosítás esetében a tartam előrehaladtával a díjnövekedés mértékétől egyre inkább elmarad az összegnövekedés mértéke, mert: • a biztosított egyre idősebb  nő a kockázati díj • a hátralévő tartam egyre rövidebb  nő az elérési díj  a tartam vége előtt sok biztosító megtiltja

7 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. Többlethozam-visszatérítés nem az inflációkezelés az egyetlen oka Többlethozam: a díjtartalék befektetéséből a technikai kamaton felül elért nyereség • szolgáltatásemelésként (egyszeri díjas biztosítás egyszeri díja), vagy • Kamatozó betétként Visszatérítés

8 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. A revalorizációs technika Gond a nem integrált technikával: • az összegemelkedés mértéke elszakad a díjemeléstől • bizonytalan a két technika együttes hatásának mértéke Megoldás: integrált díjemelési és többlethozam visszatérítési technika

9 Banyár József: Életbiztosítás 14-15.

10 A revalorizációs technika előnye: • könnyen átlátható, • sokkal kevesebb nyilvántartási és ezért számítástechnikai igénye van Összességében ez is díjemelés és többlethozam-visszatérítés

11 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. 15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam- visszatérítés számítása

12 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. A nyereségrészesedési rendszertől független díjemelési rendszer Mennyivel emelkedik a biztosítási összeg? •normál tarifa szerint, mintha egy teljesen új biztosítást kötne a szerződő; Két lehetőség: •kedvezményes tarifa (de legalább a nettó díj) szerint számol.

13 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. az új díj: a díjtöbblet a biztosítási összeg növekménye:

14 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. …ha a zillmerezés miatt a tartam egy bizonyos részén nem kell más díjtartalék képletet használni GIO

15 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. A díjemelési rendszertől független nyereségrészesedési rendszer a többlethozam (h’) : Az ügyfélnek járó rész (h’’) :

16 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. A biztosítások "időszámítása" különbözik a befektetésekétől. A nyereségrészesedést az előző naptári év átlagos díjtartalékára szokták vetíteni. ahol:

17 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. a(z ügyfélnek járó) többlethozam a bónusz biztosítási összeg növekedése: ahol:

18 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. Integrált díjemelési és nyereségrészesedési rendszer – a revalorizációs technika a többlethozam százalék pontosan azt mutatja meg, mennyivel emelkedik a díjtartalék. Ha tehát ez a százalék a díjemelés mértéke is, akkor a díjemelés következtében és a nyereségrészesedés következtében előálló biztosítási összeg-emelkedés pontosan a többlethozam-százalék mértékére egészíti ki egymást.

19 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. Egyszerűsítések: 1. A pótlékok a tartam során változatlanok, vagyis a nettó díj minden esetben ugyanolyan mértékben nő, mint a bruttó díj. 2. A díjtartalékot nem zillmerezzük. 3. A nyereségrészesedést nem naptári, hanem biztosítási évenként osztjuk. 4. A többlethozam alapja nem az évi átlagos, hanem a naptári év végi díjtartalék.

20 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. Bebizonyítjuk, hogy a fenti feltételek mellett a nyereségrészesedés és a díjemelés révén keletkezett biztosítási összeg-emelkedés mértéke tényleg megegyezik az ügyfélnek járó többlethozam (h’’) mértékével Ekkor:

21 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. A nyereségrészesedés miatti biztosítási összegemelkedés: A bizonyítandó tehát az, hogy:

22 Banyár József: Életbiztosítás 14-15. S-el leosztva, és a zárójeleket felbontva, az egyszerűsítéseket elvégezve az alábbi egyenletet kapjuk: mivel itt a két ellentétes előjelű tag kiejti egymást:


Letölteni ppt "Banyár József: Életbiztosítás 14-15. 14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések