Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina. Infláció Az infláció az általános árszínvonal tartós növekedése. Az infláció mértékét az árszínvonal növekedési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina. Infláció Az infláció az általános árszínvonal tartós növekedése. Az infláció mértékét az árszínvonal növekedési."— Előadás másolata:

1 Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina

2 Infláció Az infláció az általános árszínvonal tartós növekedése. Az infláció mértékét az árszínvonal növekedési ütemével mérjük. Az infláció mértéke meghatározza gazdasági hatásait  Ezért szükség van a különböző fajták elhatárolására az árszínvonal növekedési üteme alapján. Fajtái: 1. Kúszó infláció: árak átlagos évi növekedési üteme nem éri el a 10%-ot. 2. Vágtató infláció: infláció 2 számjegyű  10 és 100 % között van. 3. Hiperinfláció: infláció mértéke meghaladja az évi 100%-ot.

3 •Kúszó infláció: nem okoz gazdasági zavart, sőt kedvező hatása is lehet. Árak emelkedése arra ösztönözheti a vállalkozót hogy növelje a termelést ezzel növekedhet a foglalkoztatottság. •Vágtató infláció: Csak néhány gazdasági csoportnak kedvez, többség számára nehézségeket okoz. •Hiperinfláció: Rendkívüli gazdasági helyzet. Oka és egyben tünete is egy súlyos gazdasági válságnak. Az infláció gazdasági hatása nagymértékben függ attól, hogy az emberek számítanak e rá. Ha igen nem okoz jelentős gazdasági problémát.

4 Infláció okai Közvetlen oka: az árupiaci túlkereslet a)A kereslet nő a kínálathoz képest, vagy b)A kínálat csökken a kereslethez képest

5 Keresleti infláció Azért alakul ki, mert a makrokereslet elemei változatlan kínálat mellet nőnek Kialakulásának okai: •A makrokereslet autonóm elemeinek növekedése: a) az autonóm fogyasztás növekedése b) az autonóm beruházás növekedése •A forgalomban lévő pénzmennyiség növekedése

6 Kínálati infláció Kínálati inflációról akkor beszélünk, ha a kínálat változatlan kereslet mellett csökken

7 Infláció vesztesei, nyertesei Az inflációs veszteség és nyereség az infláció jövedelem- és vagyonátcsoportosító hatásából fakad.  Ha az infláció a vártnál gyorsabb akkor a hitelezők vesztenek és az adósok nyernek.  Ha az infláció vártnál kisebb mértékű akkor pedig a hitelezők nyernek… Az infláció üteme évről-évre ingadozik ezért nehéz megmondani ki jár jobban. •Elértéktelenedhetnek a pénzben rögzített vagyontárgyak is. Pl: fix összegű hozamok, életbiztosítás, életjáradék. •Infláció idején jól járhatnak azok, akik reálvagyontárgyakat birtokolnak, mert ha gyors az infláció egyre többen akarják vagyonukat telekbe, házba, műkincsekbe fektetni  megnő ezen vagyontárgyak kereslete. •Legfőbb vesztesei a munkavállalók, mert nominálbéreiket hosszabb időre szerződésben rögzítik. Árszínvonaltól függ a reálbérük.

8

9 Csehországban 1997-98 között, Lengyelországban az ezredfordulót követően volt átmeneti jelentős gazdasági lassulás, ami hirtelen lefékezte az inflációt A gazdasági szereplők magatartása tartósan megváltozhatott, hisz azóta az infláció mindkét ország esetében alacsony maradt.

10


Letölteni ppt "Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina. Infláció Az infláció az általános árszínvonal tartós növekedése. Az infláció mértékét az árszínvonal növekedési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések