Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó."— Előadás másolata:

1 Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó

2 Kezdetben a szenvedély idegen, később vendég és végül úr a házban.
Talmud

3 A játék, alapvető emberi szükséglet
A játék, különböző formáiba, különböző tartalmakat öntve, végigkíséri fajunk fejlődését. Hogy a játék a kezdetektől része életünknek, azt jól bizonyítják az erre vonatkozó leletek és a játékra utaló írásos dokumentumok. A testi és lelki fejlődésre egyaránt hatást gyakorol: egyszerre ismeretszerzés, tanulás, szórakozás, kikapcsolódás és stressz oldás.

4 Gyermekkortól, időskorig játszunk

5 A múlt század második felének legmeghatározóbb vívmánya az internet
Minden hónapban , minden nap , minden órában és minden másodpercben 8 új internet-felhasználó van a világon. Legfőbb veszélye, a legfőbb előnyeiben rejlik. Az Internet legnyilvánvalóbb előnye a korlátlan információáramlás. A mintaadó csoportviselkedése, befolyásolja az egyén értelmi és erkölcsi fejlődését. Virtuális közösségek Kortárscsoport

6 Számok, adatok - 18 év alatti korosztály
Már az óvodás korú gyermekek is használják az internetet. A szülők 1/5-e egyáltalán nem korlátozza ezt. 12-18 év közötti fiatalok 26%-a havonta egyszer játszik valamilyen szerencsejátékot, további 34%-uk ritkábban. 93%-ának van internet hozzáférése. A évesek a neten: 92%-a ezik, 81% látogat közösségi oldalakat, 66% chatel, 9% olvas, 5% blogot is ír. Mit játszik a éves? Sorsjegy (46%) Ötös lottó (23%) Pénzben fogadás személyesen (14%) Nyerőgép, játékgép (13%) Hatos lottó (12%) Pénzben kártyázás (11%) Online póker(10%) Tippmix (10%)

7 BENNE ÉLÜNK A KIBERTÉRBEN

8 „Mindnyájan tudjuk, hogy a túlzásba vitt jó dolog – rossz dolog.”

9 A függőség/dependencia
Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A játékszenvedély a viselkedéses addikciók közé tartozik. A függőség észrevétlenül fejlődik ki Magában a játékban az jelzi a függőséget, ha az illető elveszíti a kontrollt. Onnantól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz. A játékszenvedély az alábbi súlyos következményei: pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás, munkahely, lakás elvesztése, családi és párkapcsolati problémák konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel, a hobbi és érdeklődés feladása, magányosság, izoláció az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, az elvesztett pénz pótlására, az újrajátszáshoz).

10 Reprezentatív felmérés adatai
A 18+ népességben a függők aránya 1,2% (kb fő) További 3,8% mérsékelt rizikófaktorú. Jellemzően: Iskolai végzettségük kissé elmarad az átlagostól. Gyakoribb a nagyvárosokban élő, 30 év körüli férfiak száma. A szenvedély alapjai a férfiaknál általában már pubertás korban elkezdődnek, a nőknél jellemzően a középkorúság környékén alakul ki. Sok játékfüggő alkohol- vagy drogbeteg. Többségük depressziós.

11 A szerencsejátékkal összefonódott emberi sorsok
Győző, gyermekkorában sakkjátékos versenyző volt , 18évesen került be a kaszinók világába Szabolcs, 11 évesen vásárolta meg első kaparós jegyét, majd a többit, míg mindenét elvesztette Gábor, 8 évesen tanult meg kártyázni, innentől más nem érdekelte

12 A játékszenvedély a családot is érinti
45%-uk számol be arról, hogy anyagi helyzetük jelentősen romlott. 59% számolt be legalább heti gyakoriságú veszekedésről. A hozzátartozók felelősnek érzik magukat, keresik a megoldást. A család szerint a megoldás az lehetne, ha a játékos szakemberhez fordulna.

13 Részletek a hozzátartozók érzéseiből
„Azon már túl vagyunk, hogy eljátszotta a lakását, kölcsön kért, zálogba vitte az összes aranyam. A szülei nem mernek neki nemet mondani, mert dühös lesz. Szörnyű az egész… Azért vagyok még mindig bizakodó, mert kb. másfél éve belátta, hogy „beteg.” „9 évig voltam együtt egy sráccal. Szívem-lelkem beleadtam a dologba. Végül a pénzem is. A fizetéseit, elmondása szerint, „kölcsönadta”, vagy „elhagyta” útközben. Mikor kiderült, hogy eljátszotta, nem is értettem, hogy lehet valaki ennyire ostoba, hogy kidobja a pénzt az ablakon, pedig mennyi mindenre kell. Életünk nem volt, nem nyaraltunk, még moziba sem jártunk.. Már rejtegetem a pénzt előle” „Tudtam, hogy az alapvető kérdés, amit el kell döntenem mellette: hogy akarok-e egy szenvedélybeteggel együtt élni, vagy sem? A játékfüggőséggel együtt jár a hazugság, önbecsapás, adósságok, az önbecsülés elvesztése. Hát kell ez nekem?”

14 A függőség nem „sorsszerű”, hanem egymást követő rossz döntések logikus láncolata

15 Mentálhigiéné A mentálhigiéné fogalma az elmúlt évtizedekben került be a közgondolkodásba. Magyar nyelvi megfelelője: lelki egészség „Alapvetően olyan segítő tevékenységeket foglal magába, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erőssebbé, fejlettebbé teszik” dr. Buda Béla. A mentálhigiéné feladatköre: A lelki egészség megőrzése, fenntartása - promóció A lelki egészség probléma megelőzése - prevenció A lelki egészség, harmónia visszaállítása - rehabilitáció

16 Mentálhigiénés módszerek
Kialakult szerencsejáték-függő betegek terápiás kezelése: Csoportterápia Egyéni konzultáció A család támogatása A társas kapcsolatok újra építése Önismereti csoportok Minnesota-modell: kórházi, mely hetekig tart. Egész napos elfoglaltsággal jár, a betegek az első 4 hétben nem mehetnek ki az intézményből. Társadalomba való visszatérés, együttélés, tájékoztatás támogatása: Mentálhigiénés filmklub szervezése Mentálhigiénés szakkönyvtár R – Internetes konzultációs szolgáltatás Mentálhigiénés munkahelyi/intézményi napok szervezése Mentálhigiénés nyári továbbképzések Kortárssegítő képzés Készségfejlesztő tréningek, Lovas terápia

17 Nemzetközi kitekintés
Ausztria – korhatár, felvilágosítás, tájékoztatás, kutatások, honlap üzemeltetése. Franciaország – korhatár, preventív üzenetek, tájékoztató füzet, telefonszolgálat, tapasztalat csere más országokkal. Oroszország – kaszinók, játéktermek korlátozása, zónákba terelése. Németország – ifjúságvédelem, függőség megelőzése, törvénymódosítás, információs portál, segítésnyújtás. Svájc – korhatár, különböző megelőző intézkedések, tájékoztató füzet, függőség elleni propaganda. Belgium – több szervezet is működik a segítségnyújtás céljával.

18 Hová fordulat a beteg vagy a család?
Információs oldalak: Névtelen Szerencsejátékosok közössége:  Magyar Addiktológiai Társaság:  Nyírő Gyula Kórház:

19 Balsors ha sújt rád, lelki nyugalmadat őrizd, s ne szédülj meg, ha szerencse ér. Quintus Horatius Flaccus

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! legradi.ildiko@boldogsagterapia.hu


Letölteni ppt "Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések