Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó."— Előadás másolata:

1 Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó

2 Kezdetben a szenvedély idegen, később vendég és végül úr a házban. Talmud

3 A játék, alapvető emberi szükséglet •A játék, különböző formáiba, különböző tartalmakat öntve, végigkíséri fajunk fejlődését. •Hogy a játék a kezdetektől része életünknek, azt jól bizonyítják az erre vonatkozó leletek és a játékra utaló írásos dokumentumok. •A testi és lelki fejlődésre egyaránt hatást gyakorol: egyszerre ismeretszerzés, tanulás, szórakozás, kikapcsolódás és stressz oldás.

4 Gyermekkortól, időskorig játszunk

5 A múlt század második felének legmeghatározóbb vívmánya az internet Minden hónapban 19.136.415, minden nap 683.443, minden órában 28.476 és minden másodpercben 8 új internet-felhasználó van a világon. Az Internet legnyilvánvalóbb előnye a korlátlan információáramlás. Legfőbb veszélye, a legfőbb előnyeiben rejlik. Virtuális közösségek Kortárscsoport A mintaadó csoportviselkedése, befolyásolja az egyén értelmi és erkölcsi fejlődését.

6 Számok, adatok - 18 év alatti korosztály óvodás korú Már az óvodás korú gyermekek is használják az internetet. A szülők 1/5-e egyáltalán nem korlátozza ezt. 12-18 év közötti fiatalok 26%-a havonta egyszer játszik valamilyen szerencsejátékot, további 34%-uk ritkábban. 93%-ának van internet hozzáférése. A 11-14 évesek a neten:  92%-a e-mailezik,  81% látogat közösségi oldalakat,  66% chatel,  9% olvas,  5% blogot is ír. Mit játszik a 12-18 éves?  Sorsjegy (46%)  Ötös lottó (23%)  Pénzben fogadás személyesen (14%)  Nyerőgép, játékgép (13%)  Hatos lottó (12%)  Pénzben kártyázás (11%)  Online póker(10%)  Tippmix (10%)

7 BENNE ÉLÜNK A KIBERTÉRBEN

8 Mindnyájan tudjuk, hogy a túlzásba vitt jó dolog – rossz dolog.” „Mindnyájan tudjuk, hogy a túlzásba vitt jó dolog – rossz dolog.”

9 A függőség/dependencia  Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk.  A játékszenvedély a viselkedéses addikciók közé tartozik.  A függőség észrevétlenül fejlődik ki  Magában a játékban az jelzi a függőséget, ha az illető elveszíti a kontrollt.  Onnantól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz. A játékszenvedély az alábbi súlyos következményei: O pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás, O munkahely, lakás elvesztése, O családi és párkapcsolati problémák O konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel, O a hobbi és érdeklődés feladása, O magányosság, izoláció O az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása O bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, az elvesztett pénz pótlására, az újrajátszáshoz).

10 Reprezentatív felmérés adatai  A 18+ népességben a függők aránya 1,2% (kb. 100 000 fő)  További 3,8% mérsékelt rizikófaktorú. Jellemzően: • Iskolai végzettségük kissé elmarad az átlagostól. • Gyakoribb a nagyvárosokban élő, 30 év körüli férfiak száma. • A szenvedély alapjai a férfiaknál általában már pubertás korban elkezdődnek, a nőknél jellemzően a középkorúság környékén alakul ki. • Sok játékfüggő alkohol- vagy drogbeteg. • Többségük depressziós.

11 A szerencsejátékkal összefonódott emberi sorsok Győző, gyermekkorában sakkjátékos versenyző volt, 18évesen került be a kaszinók világába Szabolcs, 11 évesen vásárolta meg első kaparós jegyét, majd a többit, míg mindenét elvesztette Gábor, 8 évesen tanult meg kártyázni, innentől más nem érdekelte

12 A játékszenvedély a családot is érinti 45%-uk számol be arról, hogy anyagi helyzetük jelentősen romlott. 59% számolt be legalább heti gyakoriságú veszekedésről. A hozzátartozók felelősnek érzik magukat, keresik a megoldást. A család szerint a megoldás az lehetne, ha a játékos szakemberhez fordulna.

13 Részletek a hozzátartozók érzéseiből O „Azon már túl vagyunk, hogy eljátszotta a lakását, kölcsön kért, zálogba vitte az összes aranyam. A szülei nem mernek neki nemet mondani, mert dühös lesz. Szörnyű az egész… Azért vagyok még mindig bizakodó, mert kb. másfél éve belátta, hogy „beteg.” O „9 évig voltam együtt egy sráccal. Szívem-lelkem beleadtam a dologba. Végül a pénzem is. A fizetéseit, elmondása szerint, „kölcsönadta”, vagy „elhagyta” útközben. Mikor kiderült, hogy eljátszotta, nem is értettem, hogy lehet valaki ennyire ostoba, hogy kidobja a pénzt az ablakon, pedig mennyi mindenre kell. Életünk nem volt, nem nyaraltunk, még moziba sem jártunk.. Már rejtegetem a pénzt előle” O „Tudtam, hogy az alapvető kérdés, amit el kell döntenem mellette: hogy akarok-e egy szenvedélybeteggel együtt élni, vagy sem? A játékfüggőséggel együtt jár a hazugság, önbecsapás, adósságok, az önbecsülés elvesztése. Hát kell ez nekem?”

14 A függőség nem „sorsszerű”, hanem egymást követő rossz döntések logikus láncolata

15 Mentálhigiéné lelki egészség  A mentálhigiéné fogalma az elmúlt évtizedekben került be a közgondolkodásba. Magyar nyelvi megfelelője: lelki egészség segítő tevékenység  „Alapvetően olyan segítő tevékenységeket foglal magába, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erőssebbé, fejlettebbé teszik ” dr. Buda Béla.  A mentálhigiéné feladatköre: promóció A lelki egészség megőrzése, fenntartása - promóció prevenció A lelki egészség probléma megelőzése - prevenció rehabilitáció A lelki egészség, harmónia visszaállítása - rehabilitáció

16 Mentálhigiénés módszerek terápiás kezelése: Kialakult szerencsejáték-függő betegek terápiás kezelése: • Csoportterápia • Egyéni konzultáció • A család támogatása • A társas kapcsolatok újra építése • Önismereti csoportok • Minnesota-modell: kórházi, mely hetekig tart. Egész napos elfoglaltsággal jár, a betegek az első 4 hétben nem mehetnek ki az intézményből. visszatérés, együttélés, tájékoztatás támogatása: T ársadalomba való visszatérés, együttélés, tájékoztatás támogatása: • Mentálhigiénés filmklub szervezése • Mentálhigiénés szakkönyvtár • Re-mail – Internetes konzultációs szolgáltatás • Mentálhigiénés munkahelyi/intézményi napok szervezése • Mentálhigiénés nyári továbbképzések • Kortárssegítő képzés • Készségfejlesztő tréningek, • Lovas terápia

17 Nemzetközi kitekintés Ausztria Ausztria – korhatár, felvilágosítás, tájékoztatás, kutatások, honlap üzemeltetése. Franciaország Franciaország – korhatár, preventív üzenetek, tájékoztató füzet, telefonszolgálat, tapasztalat csere más országokkal. Oroszország Oroszország – kaszinók, játéktermek korlátozása, zónákba terelése. Németország Németország – ifjúságvédelem, függőség megelőzése, törvénymódosítás, információs portál, segítésnyújtás. Svájc Svájc – korhatár, különböző megelőző intézkedések, tájékoztató füzet, függőség elleni propaganda. Belgium Belgium – több szervezet is működik a segítségnyújtás céljával.

18 Hová fordulat a beteg vagy a család?  Információs oldalak: http://www.eski.hu/jatekfuggoseg http://www.maradjonjatek.hu  Névtelen Szerencsejátékosok közössége: http://gamblersanonymous.hu  Magyar Addiktológiai Társaság: http://www.mat.org.hu/rendezvenyek_egyeb.p hp  Nyírő Gyula Kórház: http://www.nygyk.hu/?link=osztalyok&a=1&su b=addiktologia

19 Quintus Horatius Flaccus Balsors ha sújt rád, lelki nyugalmadat őrizd, s ne szédülj meg, ha szerencse ér. Quintus Horatius Flaccus

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! legradi.ildiko@boldogsagterapia.hu


Letölteni ppt "Szerencsejáték-függő fiatalok az interneten avagy a mentálhigiéné szerepe a kibertérben Légrádi Ildikó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések