Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mutassátok be az álláskeresés és munkába állás fontosabb teendők! Hol keresnétek állást? Milyen segítséget tudnátok igénybe venni? Hogyan választanátok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mutassátok be az álláskeresés és munkába állás fontosabb teendők! Hol keresnétek állást? Milyen segítséget tudnátok igénybe venni? Hogyan választanátok."— Előadás másolata:

1 Mutassátok be az álláskeresés és munkába állás fontosabb teendők! Hol keresnétek állást? Milyen segítséget tudnátok igénybe venni? Hogyan választanátok ki a céget, ahol dolgozni szeretnétek?” Hogyan, milyen módon tudnának bejelentkezni a kiválasztott céghez? (önéletrajz, kísérőlevél, állásinterjú) Milyen munkavégzésre irányuló jogviszonyok léteznek? (vállalkozói, munkaviszony, megbízási jogviszony) Mi a fekete munka, szürke munka, színlelt szerződés? Mit kell tartalmaznia egy munkaszerződésnek? 18. Pályaválasztás, munkába lépés

2 www.milegyek.hu Pályakezdő, álláskereső, munkajogi portál www.oneletrajzmintak.hu www.munka.org Állás, munka – magazin és közösségi portál www.europass.cedefop.europa.eu/europass www.patikamagazin.hu 2004. április 13. Népszabadság, 2007. január 18.: Interjú a jövőről www.jobpilot.hu – Munkatárs-típusok, Beilleszkedési tanácsok http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID= 13315&articleID=21795&ctag=articlelist&iid=1 Startolj velünk a munka világába!

3 1. Álláskeresés

4 Állásajánlatok I. Apróhirdetések Mobilszám, ill. vonalas telefon – van-e működő telephely? Van-e a munkához tudás- vagy képesítésbeli követelmény? Akar-e találkozni a munkaadó a munkavállalóval? Kíváncsi-e az önéletrajzára? Inkább a munkaerejét szeretné „megvásárolni” – időhöz, helyhez kötött munkaviszony, vagy inkább konkrét feladatokat elvégeztetni – vállalkozói viszony; esetleg a munkaerejét szeretné megvásárolni, de mégis vállalkozói viszonyt fog kínálni? Mekkora lehet a cég – miből következtethetünk erre? Fogja-e az esetleges továbbtanulást támogatni a cég – egyáltalán nem, csak a cég profiljának megfelelő irányba, több irányba? Más szempont: …

5 2. JelentkezésMotivációs levél Minta Zoltán Személyügyi főosztályvezető részére Ad Hoc Kft. 1588 Budapest, Képgyártó utca 12. Tisztelt Minta Zoltán! Az ÁllásStart 2007 című kiadványban olvastam az Ad Hoc Kft.-ről, és nagyon tetszett a vállalat cégbemutatkozója. Örömmel láttam, hogy műszaki menedzsereket keresnek, amely állásra ezúton szeretném a pályázatomat benyújtani Önökhöz. Ebben az évben végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar műszaki menedzser szakán, de az iskola mellett már két cégnél is dolgoztam ezen a területen, így már rendelkezem szakmai tapasztalattal. Szeretnék egy jól működő dinamikus cég aktív tagja lenni, és egy szakmailag kihívást jelentő területen elhelyezkedni. Várom a válaszukat, és bízom abban, hogy lehetőséget adnak számomra egy személyes találkozásra, ahol nemcsak a szakmai ismereteimről, hanem a munkához illő személyes képességeimről is – úgymint meggyőző erő, kommunikációs képesség, problémamegoldás – amelyek fontosak egy ilyen munkakörben, személyes benyomást szerezhet. Budapest, 2008. március 28. Tisztelettel:

6 ÖNÉLETRAJZ MINTA NÉV TANK ARANKA SZEMÉLYI ADATOK Születési idő, hely: 1980. február 29., Budapest Családi állapot: hajadon Állampolgárság: magyar Értesítési cím: 1234 Budapest, Lövölde tér 1. Telefon: +36-30-123-45-67 E-mail: címem@szolgáltató.hu VÉGZETTSÉG 1999 - 2004 Elektrom Ágnes Bakterképző Egyetem, Masinisztaképző Kar Gőzmozdonyvezető szak Tolató szakirány 1994 - 1998 Budipa Piros Gimnázium; érettségi MUNKAHELYEK 2002- Tudományos főzz-kávét asszisztens (Nem- létező Kft.) - Kávéfőzés - Fénymásolás 2001-2002 Tedd-ide, Tedd-oda főmunkatárs (Másik Nem-létező Kft.) - Fénymásolás - Referencia: Mézes B. Ödön NYELVISMERET Angol középfokú, „C” típusú nyelvvizsga, 2001. Szuahéli társalgási szint Stb. SZÁMÍTÓGÉPES ISMERETEK Ms Office Internet, e-mail Stb. EGYÉB ISMERETEK, TEVÉKENYSÉGEK Csuhéfonó Baráti Kör szervezése és vezetése Stb. B kategóriás gépkocsivezetői jogosítvány (1999.) TULAJDONSÁGOK Szép vagyok, okos vagyok, de legfőképpen szerény. Stb. ÉRDEKLŐDÉSI KÖR Olvasás, utazás, borsógömbölyítés, stb. …………………… 2005. …………hó …………nap

7 „A munkaadók, illetve a személyzeti tanácsadó cégek, fejvadászok gyakran teszik fel a kérdést az állásinterjún a fiatal pályakezdőnek, hogy vajon miért éppen azt a céget választja első munkahelyének. A kérdés mögött általában az áll, hogy a cég megtudja, az illető mennyire készült fel az interjúra, mennyire ismeri a céget, annak piaci pozícióját, illetve az iparágat, amelyben tevékenykedik. Az interjú előtt mindenképpen ajánlatos információkat szerezni a cégről, hiszen a tájékozottság előnyt jelent. Ha az állásinterjú során a pályázó felkészültségről tanúskodik, és azt mondja, hogy őt nagyon érdekli az adott terület, ez általában kielégíti a cégeket. Tapasztalatok szerint, ha a jelölt túlzottan dicséri a céget, az sem szerencsés, de ha a konkrét dolgokkal tudja indokolni, hogy miért szeretne az adott helyen elhelyezkedni, azzal jó hatást válthat ki. Egy pályakezdőnek több tucat önéletrajzot kell elküldenie ahhoz, hogy megtalálja a végzettségének és elképzeléseinek megfelelő munkahelyet. Ez óriási szervezést és odafigyelést igényel. Mire egy cég visszajelez, több hét is eltelik, és előfordul, hogy a pályázónak addigra már fogalma sincs, hogy milyen állásról is van szó. Érdemes egy »naplót« vezetni, melyben feljegyezheti, hogy mikor melyik céghez, milyen pozícióra nyújtott be pályázatot.” Állásinterjú

8 1. Kérdések, amiket feltehetnek Önnek: 1. Beszéljen magáról! 2. Mit csinálna szívesen? 3. Miért szeretne ennél a cégnél dolgozni? 4. Mit tud a cégünkről? 5. Miért tanult...-t? 6. Mi volt a kedvenc tantárgya? Miért? Mi fontosabb az Ön számára, fizetés, vagy maga a munka? !!! Mi az a siker az életében, ami a legnagyobb megelégedéssel töltötte el. Miért? 9. Mivel lehetne cégünk hasznára? 10. Hogy jutott túl élete egy nagyobb válságán? 11. Mit csinál szívesen a szabadidejében? 12. Hajlandó lenne elköltözni? 13. Beszéljen a példaképéről (egy ismert ember). 14. Hogy tetszett legutóbbi munkahelye, miért jött el? 15. Ha az elmúlt 10 évet újra élhetné, mit csinálna másként? 16. Mik a karriercéljai (5, 10 éven belül)?

9 3. A munkavégzésre irányuló jogviszonyok (vállalkozói, munkaviszony, megbízási jogviszony) A Vállalkozói jogviszony (a Polgári Törvénykönyv szabályai vonatkoznak a vállalkozói szerződésre, továbbá érvényesül a szerződési szabadság, a felek közötti megállapodás az irányadó) kétségtelenül sokkal nagyobb szabadságot és függetlenséget jelent, hisz az ember a saját maga ura, akkor kel, amikor akar, akkor dolgozik, amikor saját józan belátása szerint szükséges, akkor megy szabadságra, amikor akar, nem tartozik beszámolással senkinek. Saját maga dönti el a vállalt munka mennyiségét, meghatározva az elérendő bevétel nagyságát. Nincs személyes munkavégzési kötelezettség, a cél a vállalt eredmény elérése, azaz akár személyesen, akár mással is elvégeztethető az adott munka. Ebből a nagyfokú önállóságból következik, hogy nincs senki, aki a társadalombiztosítási járulékokat fizetné utánunk, magunknak kell az adóelőlegeket fizetni, illetve év végén elkészíteni az adóbevallást. A saját vagyonunkat kockáztatjuk, ha esetleg nincs munka, akkor nincs pénz sem.társadalombiztosítási járulékokat A Megrendelő és a Vállalkozó között a szerződés írásban és szóban egyaránt megköthető, a díjazás a munka eredményéért jár, a díjazás pedig a vállalkozói díj. A Megrendelő és a Vállalkozó egymással egyenrangú felek, a Megrendelő csak az eredmény tekintetében ellenőrizheti és utasíthatja a Vállalkozót.

10 A Megbízási jogviszony (a Polgári Törvénykönyv szabályai vonatkoznak a megbízási szerződésre, további szabályozó a felek közötti szerződés) A megbízási szerződés alapján a Megbízott köteles a rábízott ügyet ellátni. A megbízást a Megbízó utasítása szerint és érdekének megfelelően kell teljesíteni. A Megbízott a Megbízó utasításától csak akkor térhet el, ha ezt a Megbízó érdeke feltétlenül megköveteli, és a Megbízó előzetes értesítésére már nincs mód, ilyen esetben a Megbízót haladéktalanul értesíteni kell. A Megbízó és a Megbízott között a szerződés írásban és szóban egyaránt megköthető, a díjazás a megbízási díj. A Megbízó díj fizetésére köteles, kivéve, ha az ügy természetéből, illetőleg a felek közötti viszonyból arra lehet következtetni, hogy a Megbízott az ügy ellátását ingyenesen vállalta. A díj a szerződés megszűnésekor esedékes. A Megbízott díját akkor is követelheti, ha eljárása nem vezetett eredményre. A jogviszony sajátossága tehát, hogy a Megbízott csak az ügy ellátására és nem eredmény elérésére köteles, a rábízott ügyet azonban kellő gondossággal köteles ellátni.

11 A Munkaviszony esetén (a Munka Törvénykönyve szabályai vonatkoznak rá, további szabályozók a Kollektív szerződés és a munkaszerződés)munkaszerződés a munkáltatód végzi az összes veled kapcsolatos adminisztrációt, fizeti a járulékokat, végzi a különféle hivatalok felé az adatszolgáltatásokat, fizetésnapkor a szerződésed alapján neked járó javadalmat megfizeti. Szüleidtől talán sokszor hallottad, hogy legalább van egy biztos pont az életedben, mellette még lehet majd « maszekolni ». járulékokat, viszont van főnök, aki nem biztos, hogy jó szemmel nézi, ha késel, hisz munkavállalóként rád már a jogszabályok, a kollektív szerződés, stb. vonatkoznak. A Munkáltató és a Munkavállaló között kizárólag az írásban megkötött szerződés érvényes, a díjazás a munka elvégzéséért jár, nem az eredményért, a díjazás a munkabér.

12 Feketemunka A zsebbe kapott pénz, az úgynevezett „feketemunka” rövid távon előnyösnek tűnhet, mert a munkaadó nem fizet utánad járulékokat (nyugdíj-, egészségbiztosítást), és így talán valamivel több pénzt jut neked. S ráadásul neked pedig nem kell adót fizetned. Azonban a feketemunkának súlyos hátrányai vannak. – Elesel azoktól a juttatásoktól, aminek a TB-járulék fizetés az alapja, mint például: GYED, táppénz, munkanélküli járadék. Ez azt jelenti, hogy például betegség esetén TELJESEN jövedelem nélkül maradsz – Semmi nem garantálja, hogy egyáltalán megkapod-e a kialkudott fizetésedet – a megállapodásotok letagadható, egyoldalúan megváltoztatható –, egyszóval becsapható vagy – Ha nincs munkaviszonyod, nyilván nem illet meg a munkádból fakadó sérelmekkel kapcsolatos kártérítés vagy balesetbiztosítás; ha anyagi kár vagy baleset ér (pl. megsérül a munkavégzéshez használt autód vagy te magad), megint csak TELJESEN jövedelem nélkül maradhatsz – Ha a munkaadód meg akar szabadulni tőled, nem véd a „felmondási idő”, vagyis azonnal, és további jövedelem nélkül az utcára kerülsz – ezzel szemben rendes munkaviszony esetén van egy hónapod, amikor még fizetést kapsz, hogy ezalatt új munkahelyet kereshess.

13 Ha a munkaadód vállalkozási szerződést köt veled, de neked adott helyszínen (pl. az ő irodájában, üzletében stb.), megadott munkaidőben kell dolgoznod, akkor ez SZÍNLELT SZERZŐDÉS, mert arra irányul, hogy ő megússza a járulékfizetést, miközben te valójában az alkalmazottja vagy. A színlelt szerződés valószínűleg papíron, a vállalkozói szerződésben nagyobb jövedelmet jelent, de az alábbi hátrányokkal jár: – A TB-járulék és a vállalkozással járó adók befizetése után a vállalkozóként elért, és ugyanazzal a munkával munkaviszonyban szerzett jövedelemben megmutatkozó különbség a mai szabályozók mellett messze nem olyan jelentős – Ha munkaviszonyban állsz, akkor a munkavégzés költségeit a munkáltató fedezi, ha pedig vállalkozási szerződésed van, akkor te viseled a munkavégzés anyagi terheit – Vállalkozóként egyedül te felelsz, a te vagyonoddal, az esetlegesen felmerülő károkért, míg alkalmazottként jól körülhatárolt kártérítési felelősséged van – Elesel azoktól a járandóságoktól, ami egy munkavállalónak jár – pl. útiköltség térítés, étkezési hozzájárulás – Nagyon gyakran túlzott elvárás tapasztalható a munkával töltött idővel kapcsolatban, és nem jut kellő idő pihenésre; sokszor a szabadság fogalma is ismeretlen a színlelt szerződéssel dolgozók körében Ha valódi vállalkozásod van – ha a saját munkaeszközeiddel, a saját időbeosztásodban dolgozol, és a megbízód nem írja elő neked a munkavégzésed körülményeit, akkor igazi vállalkozó vagy, és a vállalkozással járó felelősség mellett annak szabadságát is élvezheted. Nem minden vállalkozási szerződés színlelt szerződés! Az igazi vállalkozási szerződés valamely feladat elvégzéséről szól, a színlelt szerződés pedig a vállalkozó munkaerejének felkínálásáról!

14 Mónika Éppen a napokban határozta el, hogy elköltözik otthonról, és a saját lábára áll. A barátnőjével együtt kinézett albérlet rezsivel együtt fejenként kb. 40 000 Ft-ba kerülne. A főiskola mellett belefér kb. napi 4-5 óra munka, ha maga oszthatja be az idejét. Egy internetes hirdetés szerint építőipari cég menedzserasszisztenst keres. Elmegy az interjúra, ahol a következők derülnek ki: – A cég irodája egy kétszobás lakás, amit láthatólag laknak is. – Az interjú időtartama alatt nem találkozik más alkalmazottal; a főnök telefonja gyakran megszólalt, olyankor megszakítja a vele való beszélgetést, és üzleti ügyben egyeztet. – A munkája az adminisztráció rendben tartása és az ügyfélkapcsolatok ápolása lenne egy új, 16 lakásos projekttel kapcsolatban, ez a tulaj szerint belefér napi 5 órába. – Minden hétköznap 10 és 14 óra között, előre egyeztetett 2 órát az irodában kell töltenie. – Elégedettség esetén a főnök úgy gondolja, hogy a projekt időtartamán túl is alkalmazza majd, hasonló feltételek mellett. – Mindezekért havi 120 000 Ft-ot fizet neki zsebbe, minden hónap 10. napjáig. Mónika elfogadja az ajánlatot, és ennek örömére barátnőjével együtt még aznap kiveszik az albérletet. Szerintetek „bejön” neki ez a döntés? feketemunka, munkavégzés mindenfajta szerződés és garancia nélkül

15 Viki Éppen a napokban határozta el, hogy elköltözik otthonról, és a saját lábára áll. A barátnőjével együtt kinézett albérlet rezsivel együtt fejenként kb. 40 000 Ft-ba kerülne. A főiskola mellett belefér kb. napi 4-5 óra munka, ha maga oszthatja be az idejét. Egy internetes hirdetés szerint német érdekeltségű kis cég fordítót keres. Mivel kiválóan beszél németül, és úgy gondolja, hogy a fordítói munkát otthon szabadon oszthatja be, Viki jelentkezik az állásra. Az interjún a következők derülnek ki: – A cég nemcsak fordítóként, hanem idegen nyelvű levelezőként is „használni” akarja a jelentkezőt, ezért legalább napi 4 órát bent kell lennie az irodában. – A cég a munkatársaival nem munkaszerződést, hanem vállalkozói szerződést köt, és ilyet szándékoznak kötni Vikivel is – a főnök ezért örül, hogy Viki szüleinek van egy betéti társasága, ami a munkát „papíron” elvállalná. (Az elköltözés ellenére Viki kiváló viszonyban van a szüleivel.) – Viki a munkájáért havonta 100 000 Ft +áfa díjazást kap, a Bt. által, vagyis Viki apja által kiállított számla ellenében. – Ennek megfelelően Viki dolgozik a cégnél, miközben „papíron” tulajdonképpen az apja betéti társasága és a Vikit alkalmazó cég áll egymással üzleti kapcsolatban; így Vikinek végeredményben nincsen munkaviszonya. Viki elfogadja az ajánlatot, és ennek örömére barátnőjével együtt még aznap kiveszik az albérletet. Szerintetek „bejön” neki ez a döntés? színlelt szerződés – a munkáltató jelenlétet és helyhez kötött feladatot vár el, de munkaviszonyt nem kínál; ráadásul Vikinek a családi cég számára való munkavégzése sem tisztázott jogilag

16 Tibor Éppen a napokban határozta el, hogy elköltözik otthonról, és a saját lábára áll. A barátjával együtt kinézett albérlet rezsivel együtt fejenként kb. 40 000 Ft-ba kerülne. A főiskola mellett belefér kb. napi 4-5 óra munka, ha maga oszthatja be az idejét. Egy internetes hirdetés szerint egy panzió állandó éjszakás recepcióst keres. Bár ez nem kötetlen munkaidő, de Tibor jól bírja a terhelést, és a sulival így biztosan nem ütközik a munka. Ezért elmegy az interjúra, ahol a következők derülnek ki: – A panzió rendelkezik egy kb. 10 nm-es, egyágyas, zuhanyzós helyiséggel, amit az állandó éjszakás recepciós használhat. Így Tibornak, ha elfogadja az állást, nem lenne szüksége albérletre. – Ezen kívül Tibor a műszakban töltött éjszakák után a panzió éttermében ingyen reggelire jogosult. – Mindemellett Tibor készpénzben havi 62 500 Ft-ot, azaz a minimálbér összegét fogja megkeresni. – Természetesen Tibor heti 5 napot (éjszakát) dolgozik, ami hétköznap és hétvégén egyaránt lehet. A fennmaradó 2 éjszakát a váltott műszakos kollégák látják el. Az éjszakai műszak, tehát Tibor munkaideje 22–06 óráig tart. – Mindezeket a feltételeket Tibor és a panzió tulajdonosa szabályos munkaszerződésben rögzítik. Tibor elfogadja az ajánlatot. Szerintetek „bejön” neki ez a döntés? „szürke” alkalmazás – bár van munkaszerződése, a munkája nagy részét természetbeni juttatásokkal kompenzálják, ami neki nem képez biztosítási alapot – az ajánlat vonzó, de rendkívül veszélyes, ha a túlzott fizikai terhelés nyomán megbetegszik – ekkor táppénze a minimálbér 70%-a, kb. 45 000 Ft lesz, és vélhetőleg a szolgálati szobáját is el kell hagynia…

17 Ákos Éppen a napokban határozta el, hogy elköltözik otthonról, és a saját lábára áll. A barátjával együtt kinézett albérlet rezsivel együtt fejenként kb. 40 000 Ft-ba kerülne. A főiskola mellett belefér kb. napi 4-5 óra munka, ha maga oszthatja be az idejét. Egy felnőtt barátja szól, hogy egy jól menő lap szerkesztősége gyakornokot keres. Ez tökéletes alkalomnak tűnik, hiszen Ákos média-szakra jár, újságíró szeretne lenni. Elmegy az interjúra, ahol a következők derülnek ki: – A munkaidő, napilapról lévén szó, a szombat kivételével minden délutánt érint, de természetesen a szombat mellé minden héten még egy pihenőnap jár. – Délután 17 és 22 óra között a szerkesztőségben kell lenni. – A gyakornok a szerkesztők keze alá dolgozik, a gyakorlatban kialakult munkarend alapján. – A gyakornok díjazása havi 80 000 Ft + áfa, melyet a lap tulajdonosa vállalkozói szerződés alapján, számla ellenében fizet ki. Tehát Ákossal nem munkaviszonyt, hanem vállalkozói jogviszonyt szándékoznak létesíteni. Felhívják Ákos figyelmét, hogy azonnal váltson ki vállalkozói igazolványt – de kölcsönös bizalom alapján azonnal elkezdhet dolgozni, s amikor – kb. 2 hét átfutással – a vállalkozói papírjait rendezte, visszadátumozva megkötik a szerződést. Bár Ákost a megélhetés szempontjából nem nyugtatja meg a felajánlott összeg, maga a feladat nagyon vonzó a számára. Ákos elfogadja az ajánlatot, és ennek örömére barátjával együtt még aznap kiveszik az albérletet. Szerintetek „bejön” neki ez a döntés? Képzeljétek el a karrierjét – 1 hónap múlva; – 6 hónap múlva; – 1 év múlva! színlelt szerződés, hiszen napi jelenlétre, a megbízó eszközeivel és alkalmazottaival való munkavégzésre szerződik. Annyiban szerencsésebb Vikiénél, hogy saját vállalkozói igazolványával legalább tényleg a maga ura lehet – de a vállalkozás szabályos vezetése, a járulékok maga utáni befizetése mellett kizárt, hogy a megkeresett 80 000 Ft biztosítsa a megélhetését.

18 A munkaszerződés követelményei A munkaszerződés kötelező és ajánlott elemei: Cég neve, címe (cégnél: székhely) A munkavállaló neve, azonosítói – szül. hely, idő, anyja neve, címe Személyi alapbére, valamint, ha van: jutalék, rendszeresen járó bérjellegű kifizetések, pótlékok, prémiumok Munkaköre A munkavégzés helye (vagy: változó munkahely) Változó munkahely esetén szokásos munkahelynek a munkáltató azon telephelye minősül, ahol munkáját a beosztása szerint végzi Munkaviszony kezdete (ha a szerződés nem rögzíti, megegyezik a munkába lépés napjával, ami a munkaszerződés megkötését követő nap) A munkaviszony időtartama (határozott vagy határozatlan) – ha nem szerepel a szerződésben, az határozatlan idejűnek minősül Az esetleges próbaidő (ha nem szerepel, automatikusan 30 nap)


Letölteni ppt "Mutassátok be az álláskeresés és munkába állás fontosabb teendők! Hol keresnétek állást? Milyen segítséget tudnátok igénybe venni? Hogyan választanátok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések