Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Étrendi program a BSF (Body Shape Forming) csomaghoz Henter Izabella Dietetikus Egészségügyi menedzser Kecskemét, 2008. 05.17.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Étrendi program a BSF (Body Shape Forming) csomaghoz Henter Izabella Dietetikus Egészségügyi menedzser Kecskemét, 2008. 05.17."— Előadás másolata:

1 Étrendi program a BSF (Body Shape Forming) csomaghoz Henter Izabella Dietetikus Egészségügyi menedzser Kecskemét,

2 Táplálkozás a számok tükrében •Születési súlyunk szorosát érjük el felnőtt korunkra •Életünk során kb szer eszünk •1 év alatt kcal/nap mellett (víz, üdítő, tea nélkül) kg élelmiszert fogyasztunk el •80 év alatt ez több mint 44 tonna •Nyugat Európa 15%-a, fejlődő országok 70-80%-a a havi kiadásoknak étkezésre* *Geisser Human Nutrition 2005.

3 A daganatos és a szív érrendszeri betegségek kialakulása %-ban összefügg a táplálkozással Demográfiai évkönyv Halálozás okai Magyarországon

4 Az elhízottaknak •- 50x-100x nagyobb esélye, a cukorbetegségre •- 5-6x gyakoribb a magas vérnyomás • évvel rövidebb az életkilátásuk •- 3-5 % fogyás már 60%-al csökkenti 4 éven belül a cukorbetegség kialakulását

5 BMI Body Mass Index •Kg / m 2 •57 / 1,63 2 = 21,5 • elhízott túlsúlyos normál sovány •ffi30 felett alatt •nő29,5 felett 26-29, ,5 alatt • • Testösszetétel!

6 Hazánkban 6 millió túlsúlyos és elhízott él

7 10% fogyás •10-20 Hgmm vérnyomás csökkenés •-15% szív- érrendszeri megbetegedés rizikó •10%-al alacsonyabb koleszterin szint •50% csökkenés az emelkedett vércukor szintről • -1% HbA1c •-14% miokardiális infarktus 10 éven belül Scottish Intercollegiate Guidelines Network / Pados A túlsúly, elhízás megelőzése és kezelése Medintel 2001.

8 A fogyókúráról.. •A fogyókúrás módszerek két fő csoportja •mindenki másnak sikerült leadnia a fölös kilóit, csak nekünk nem, •a másikba pedig azok, melyekkel nekik sem.

9 Tudományos bizonyítékok •A komplex kezelésnek van hosszú távú hatása •Az életmódváltással járó kúrák •Ismereteket és erőfeszítéseket igényelnek, de mellékhatások nélküli tartós siker így érhető el.

10

11 0128_presentation_pmo_strategy _operations_budget.ppt 11 4% 7% 4% 1% 55% 29% nátrium kálium klorid magnézium kalcium foszfor Az ásványi anyagok megoszlása szervezetünkben Kb. 2.5 kg ásványi anyagot tartalmaz egy felnőtt szervezete = 3-5%-a a testtömegének

12 0128_presentation_pmo_strategy _operations_budget.ppt 12 Nyomelemek  g/l mg/l selenium, mangán, fluorid, króm, molibden, jód Vas, réz, cink A nyomelemek aránya a vérben 3000 litres 3 millio liter 1 kanál

13 Hány kalóriát ehet? •Nők: x aktuális testsúly (kg) •Férfiak: x aktuális testsúly (kg) •A szervezet alapvető energiaigényét •Jellemzően ülő életmód esetén 1,2, közepesen aktív életvitel esetén 1,4, •Erős fizikai igénybevétel esetén 1,6–1,8. •MÍNUSZ KCAL / nap

14 Mennyivel csökken az életkor előre haladtával az energiaszükséglet? Életkor/évEnergiaszükséglet %-ban Ffi%-ban Nő nél idősebb7075

15 Hogyan kezdjük a fogyókúrát? •Mióta •Hány éves •Milyen nemű •Életmód •Betegségek •Korábbi tapasztalatok, kísérletek •ELHATÁROZÁS

16 Alapelvek Étrend program BSF csomaghoz, Zsiradék, édesség

17 Tűzzünk ki egy célt

18 SZÁMOLJUNK •Ideális testmagasság – tm cm-ben •Ideális testtömeg – ttg – kg-ban •Broka indextm – 100= ttg •170 cm – 100= 70 kg •Módosított Broka = Broka – 10% •70 – 7 = 63 kg

19 Az étkezések gyakorisága, időzítése, mennyisége Reggeli 20% Tízórai 10% Ebéd 40% Uzsonna 10% Vacsora 20%

20 Mozaik étrend 1200 kcal nőkne k 1500 kcal férfiak nak Étrend-kiegészítő Étkezésekkcal Reggeli ***Garcilean Forte-t, az L-Karnitin Plus-t és az "Új" Fatsorber-t Tízórai CLA 500 mg Ebéd ***Garcilean Forte-t, az L-Karnitin Plus-t és az "Új" Fatsorber-t Uzsonna CLA 500 mg Vacsora ***Garcilean Forte-t, az L-Karnitin Plus-t és az "Új" Fatsorber-t (Utóvacsora )

21 Ételek a mozaik étrendhez energiatartalommal …. •Kis étkezések •Energia tartalmak •Tápanyag táblázat

22 Mit, hányszor? Teljes értékű gabonaféléknapi3x 4 x Zöldség, gyümölcsnapi4x 5 x Sovány- tej, tejterméknapi2 x Hús, baromfinapi1x 2 x Halheti2-3 x Tojásheti3 db Édességheti3x 4x

23 Mi helyettMit? Finomított cukor, kristálycukor, kockacukor, méz gyümölcsök, édesítőszer barna cukor , banán , ananász  Cukros italok, üdítőkÁsványvíz, valódi gyümölcs tea, zöld tea, savanyított tejtermék, sovány tej, sovány tejből cukor mentes turmix Zsíros élelmiszerek, tejszín, krémsajtok, szalonna, bacon Alacsony zsírtartalmú termékek – light, 1,5 %-os tej Zsírdús felvágottak,Natúr hal, otthon készített zöldségkrém, hideg sült, sovány felvágottak Krémes sütemények,Gyümölcsös- piték, zsírszegény rétes, gyümölcssaláták, túrós, joghurtos, tej desszertek, müzli szeletek Fehér lisztből készült péksütemények, kenyerek Graham liszt, korpás liszt, tönköly liszt, zabkorpa alapú élelmiszerek, Hamlet, Abonett, Korpovit, Macesz Sültkrumpli, párolt rizs, fehér lisztből készült tészta, tarhonya, galuska Nyers saláták, párolt zöldségek, köles, hajdina, árpa, barna rizs, főtt burgonya, héjában sült krumpli Vaj, margarin, sertészsír, kacsazsír, libazsír Vajkrém , margarin krém ,hidegen sajtolt olajak 

24 TIPPEK •Vásárláskor lista •Ételkészítés módja •Otthon tárolt ételek, élelmiszerek.. •Az evés tempója •Gyakran keveset •Tálalás módja •Folyadék időzítése, minősége, alkohol

25 Nyersanyag választás, vásárlás ételkészítés •Lipidek az étrendben: •2100 kcal mellett 30 E% napi 77 g •1500 Kcal mellett 30 E% napi 55 g • 100g vagy 1 adag •Rántott szelet 284kcal Natúr szelet 157kcal •Vaj 746 kcal Vajkrém 390 kcal •Margarin kocka 737kcal Margarin krém 360 kcal •S. burgonya 363 kcal Fóliában s. burg. 212kcal •20%-os tejföl 216 kcal 12%-os tejföl 142 kcal kefír 34 kcal •Hamburger 255 kcal McD Csirkés Cézár saláta 115 kcal

26 Folyadék források A kávé és a tea csak fele mennyiségű folyadéknak, az alkohol pedig nem számít hasznos bevitelnek. 7 kcal / g

27 KIVONAT A TÁPANYAGTÁBLÁZATBÓL efrira1.antsz.hu/oeti/kozerdek/tapanytbl.pdf

28 Nem az a baj, ha nem tudunk mindent megoldani, hanem az, ha emiatt nem csinálunk semmit.


Letölteni ppt "Étrendi program a BSF (Body Shape Forming) csomaghoz Henter Izabella Dietetikus Egészségügyi menedzser Kecskemét, 2008. 05.17."

Hasonló előadás


Google Hirdetések