Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KAPCSOLATTARTÁS A SZÜLŐI HÁZZAL Készítette: Kicskáné Varga Anna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KAPCSOLATTARTÁS A SZÜLŐI HÁZZAL Készítette: Kicskáné Varga Anna."— Előadás másolata:

1 KAPCSOLATTARTÁS A SZÜLŐI HÁZZAL Készítette: Kicskáné Varga Anna

2 Az intézmény kapcsolata a családokkal  A család–intézmény kapcsolat kulcsfontosságú az intézményes szocializáció elején, az óvodáskorban és az iskolai évek elején.  Az ekkor elveszett bizalmat csak kivételes esetekben, különleges személyiségjegyek birtokában tudja visszaszerezni a pedagógus.

3 A pedagógus a közte és a családok hátterében mutatkozó szociokulturális eltérések áthidalására abban az esetben képes, ha:  − multikulturális szemlélettel rendelkezik,  − elfogadja a másságot,  − képes a segítségnyújtás és a bábáskodás között különbséget tenni,  − ismeri a családsegítés általános szabályait,  − ismeri a családlátogatás általános szabályait,  − ismeri a szociális hálót,  − ismeri a pedagógus kompetenciájának és segítésének a határait,  − ismeri a munkáját segítő háttérintézményeket,  − tájékozott gyermekvédelmi kérdésekben.

4 A szülők bevonása az óvodai életbe  A családok bevonhatók az óvoda szépítésébe, ápolásába, programok szervezésébe, kivitelezésébe – közös tevékenység: gyermek, szülő, óvónő.  A jobb módú családokat meg lehet kérdezni, hogyan tudják segíteni a szegényebb gyerekeket, a probléma megoldásában a szülők ágensek lehetnek, ezáltal elkötelezettebbek lesznek. A segítés oly módon történjen, hogy az egyik család ne váljon a másik lekötelezettjévé!  Szülői értekezlet - az értékelést mindig dicsérettel kell kezdeni, de reális értékelést kell adni a gyerekekről, a csoport teljesítményéről.  Családlátogatás.  Óvodai nyíltnap.  Stb. …………………………..

5 A család–intézmény kapcsolata Cél:  Egyenrangú partneri kapcsolat kiépítése  Óvónő részéről „segítő” szerep – segítséget kérő szerepet célszerű belülről is átélni.  Ismerjék meg a pedagógusok a magyarországi szociális háló intézményrendszerét és az igénybevétel módjait.

6 A beilleszkedést támogató pedagógiai környezet:  Az óvónő elfogadó viselkedése.  A család és az óvoda szokásrendszerének összehangoltsága.  A szülőkkel kialakítandó kapcsolat nehézségeinek az elfogadása és megértése. Fontos a gyermek szükségleteihez igazodó nevelés és az egyéni bánásmód, amelyek nélkül nincs esélyegyenlőség, illetve befogadás, beilleszkedés.


Letölteni ppt "KAPCSOLATTARTÁS A SZÜLŐI HÁZZAL Készítette: Kicskáné Varga Anna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések