Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban"— Előadás másolata:

1 A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban

2 Kitől kér segítséget… (játék)
Pedagógusként A, ha a diák letört, rosszkedvű? B, ha a diáknak szexuális problémái vannak? C, ha úgy látja, hogy a diák drogozik? D, ha a diák nem tudja befizetni a kollégiumi díjat? Diákként A, ha letört, rosszkedvű vagy? B, ha szexuális problémáid vannak? C, ha drog problémáid vannak? D, ha anyukád nem tudott pénz adni a kollégiumi díjra?

3 Mi a szociálpedagógia? Gertrud Bäumer szerint a szociálpedagógia mindaz, ami „nevelés, de nem iskola és nem család”. Heinrich Tuggener szerint a „szociálpedagógia végső célja az egyén nevelése a társadalomba való beilleszkedésre”. A szociálpedagógia magában foglalja: -a klasszikus pedagógia körén túl azokat a nevelési metódusokat, amelyek a szociálpedagógia körébe vont célcsoportok társadalmi (re)integrációját, az esélyegyenlőséget és a különböző devianciákkal szembeni prevenciót szolgálják.

4 A szociálpedagógia területei - iskolák (hagyományos és alternatív) - kollégiumok - ifjúsági irodák - gyermekotthonok - gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok - fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek

5 A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a kollégiumban Fiatalok megsegítése Pedagógusok támogatása

6 Fiatalok segítése - egészséges életmód megerősítése/kialakítása (pl. szexuális kultúra fejlesztés, drogprevenció, egészséges magatartás kialakítása, bűnmegelőzés) - szociális ügyintézés (családi pótlék, szociális támogatás kérelmezése, illetékes szociális intézményekkel való kapcsolattartás stb.) - tanulmányi munka támogatása (pályaválasztás, pályaorientáció,továbbtanulás, iskolaváltás stb. ) - mentálhigiéné segítése (pl. különböző kapcsolati problémák, magánéleti nehézségek, testi-lelki problémák, mentális védelem)

7 - (re)integrálódás (beilleszkedés a kollégiumba, a csoportba, jó közérzet kialakulásának segítése, csoport- vagy szoba konfliktus kezelése stb.) - kortárssegítők támogatása, megsegítése (a kollégiumban óta rendszeresen működik kortárssegítő képzés és kortárssegítő klub is)

8 Pedagógusok támogatása
- szakmai konzultációk, melynek céljai: --a tanulók szociális, mentális, pszichés problémáinak feltérképezése, több szempontú áttekintése (pedagógiai, pszichológiai, szociális) --nevelőtanári kompetenciák erősítése --a lakócsoport mindennapjainak megismerése, segítése

9 - esetkezelés (rendszeres szakmai konzultáció egy-egy eset mentén, amiben részt vesz a pszichológus, a szociálpedagógus, a nevelőtanár, a vezetőség, a szabadidő-szervező és a fejlesztőpedagógus is) - krízis konzultáció (egy-egy rendkívüli, vagy nehéz helyzet esetében szakmai megbeszélés)

10 A szociálpedagógus munkáját segíti: - rendszeres és folyamatos információ áramlás - szakmai konzultációk (pszichológusokkal, fejlesztőpedagógussal, csoportvezető pedagógussal, vezetőséggel) - együttműködés a különböző területek szakembereivel (alkalmi vagy rendszeres)

11 Köszönöm a figyelmet! Kutasi Tamara


Letölteni ppt "A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések