Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Stroke utáni állapotban lévő betegek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Stroke utáni állapotban lévő betegek"— Előadás másolata:

1 Stroke utáni állapotban lévő betegek
ellátása a családorvosi gyakorlatban AZ ELMÉLET ÉS A MINDENNAPI GYAKORLAT KÖZÖTT MUTATKOZÓ DISSZONANCIA dr. Tamás Ferenc dr. Csákány Béla Prof. dr. Kalabay László Semmelweis Egyetem ÁOK. Családorvosi Tanszék 2007. március 24. Székelyudvarhely

2 Népegészségügyi probléma
Szélütés / stroke Népegészségügyi probléma Az agyi érbetegségek a világ fejlett államaiban a halálokok sorában a harmadik helyet foglalják el, míg a felnőttkori szerzett rokkantság okaként vezető szerepet töltenek be. DE 2020-ra a WHO előjelzése szerint a leggyakoribb halálok lesz.

3 Népegészségügyi probléma
Szélütés / stroke Népegészségügyi probléma Magyarországon tizenöt percenként alakul ki egy stroke, s alig több mint félóránként meghal valaki ennek következtében. Az akut stroke különösen veszélyes voltát jelzi, hogy a kialakulása utáni első harminc nap alatt a betegeknek mintegy fele meghal, akik túlélik, azok felének fél év után végleges maradványtünete lesz.

4 Népegészségügyi probléma
Szélütés / stroke Népegészségügyi probléma Hazánkban évente stroke esetet regisztálunk, ennek kb. egyharmada korábban stroke-on átesett betegeket érintő ismételt stroke, ezzel a felnőttkori halálokok között a szívbetegségek és a rák után a harmadik helyet foglalja el 27%-os gyakoriságával.

5 Népegészségügyi probléma
Szélütés / stroke Népegészségügyi probléma Az agyérbetegségek mortalitása hazánkban között tetőzött / lakos gyakorisággal. Azóta valamelyest mérséklődött, de még mindig jelentősen meghaladja a nyugat-európai átlagot, jelenleg / lakos (svájci férfiak között a stroke okozta mortalitás 64/ lakos) A mortalitási adatok kisfokú javulása nem járt együtt a stroke-incidencia csökkenésével, sőt az agyérbetegségek előfordulási gyakorisága növekedett.

6 Népegészségügyi probléma
Szélütés / stroke Népegészségügyi probléma Hazánkban a stroke-betegek átlagosan 5–10 évvel fiatalabbak, mint a fejlett ipari országokban. Míg az Európai Unió országaiban az akut stroke-ban szenvedő betegek mortalitása az 50 év alatti korcsoportban lakosra 8–10 beteg, addig ez a szám hazánkban nőknél 40/100000, férfiaknál 60/

7 Népegészségügyi probléma
Szélütés / stroke Népegészségügyi probléma Mivel a betegség nagyon gyakran okoz tartós rokkantságot, munkaképtelenséget, csak becsülni tudjuk a hosszú távú kezelés és a társuló egyéb költségek – segédeszközök, rokkantsági nyugdíj, a beteg, illetve a beteget ápoló családtag munkából való kiesése stb. – nagyságát. Magyarországon kb stroke utáni állapotban lévő beteg él Az Amerikai Egyesült Államokban a stroke ellátására költött éves összeg eléri a 30 milliárd dollárt; A fejlett országok egészségügyi kiadásainak körülbelül 5%-át teszik ki a stroke-betegekre fordított költségek.

8 Népegészségügyi probléma
Szélütés / stroke Népegészségügyi probléma Összetett megközelítést és feladatot jelent, Alapját a megelőzés képezi: teljes populációra vonatkozó egészségnevelés, közvetlenül veszélyeztetettek időbeni felismerése Ha bekövetkezik az akut katasztrófa, az elsődleges ellátás, a speciális intézeti szakellátás, a rehabilitáció és az élethosszig tartó otthoni gondozás szakmai színvonala határozza meg a beteg sorsát.

9 Elsődleges megelőzés A stroke ellátásában a megelőzés
messze hatékonyabb, mint a már kialakult baj kezelése. A stroke 80%-ban megelőzhető, és a mégis bekövetkező stroke a prevencióban részesülő betegeknél enyhébb lefolyású (Magyar Stroke Társaság)

10 Elsődleges megelőzés stratégiája
Az egyik megközelítési mód a teljes lakosságot, ezen belül a veszélyeztetett célcsoportokat is érintő prevenciós stratégia, pl. az élelmiszerek sótartalmának csökkentése, határozott intézkedések a dohányzás ellen, a koleszterinfogyasztás visszaszorítása stb. Egy másik módszer a stroke kockázati tényezői által veszélyeztetett vagy fokozottan veszélyeztetett személyek felkutatása szűrőprogramok segítségével – például a hypertonia, a hyperlipidaemiák szűrése –, majd e csoport célzott kezelése

11 A stroke rizikófaktorai
Kétségtelen rizikótényezők Valószínű rizikótényezők Biológiai: Életvitel: Kórállapot: családi, genetikai hajlam nem életkor dohányzás alkohol kábítószer táplálkozás elhízás magasvérnyomás szívbetegség: ISZB, MI, pitvarfibrillatio, stb. diabetes hyperlipidaemia emelkedett fibrinogén, haematokrit hyperuricaemia hypothyreosis - földrajzi tényezők - szezonalitás - klíma - fogamzásgátló - személyiség- típus - szoc. helyzet - ülő életmód

12 CÉLKITŰZÉS AZ ÉLETMÓD VÁLTOZTATÁSÁBAN
Táplálkozás Fő irányvonal egészségesek számára Naponta sok zöldség-gyümölcs (5×), teljes értékű gabona-készítmények (6×); zsírszegény tej, tejtermékek; sovány hús; diófélék (50 g/n); hetenként többször hüvelyesek; tengeri hal (2×/hét). Növényi zsiradék; legfeljebb 2/1 (férfi/nő) E alkohol/nap; sóban gazdag táplálékok kerülése; mediterrán jellegű táplálkozás. Fokozott kockázat esetén Testtömeg-csökkentés szükséges: 1. LDL-Ch >4,1 + nagy CV-kockázat: SFA+TFA csökkentés <7 en%; koleszterin <200 mg/n; 2. Atherogen dyslipidaemia, metabolikus szindróma, cukorbetegség: SFA helyettesítése telítetlen zsírsavakkal; szénhidrát (főleg finomított és cukor) csökkentése; 3. Hipertónia: só- és alkoholcsökkentés; DASH-diéta; 4. Obesitas: energia-, zsír- és sz.e. magas glikémiás indexű szénhidrát korlátozása.

13 CÉLKITŰZÉS AZ ÉLETMÓD VÁLTOZTATÁSÁBAN
Fizikai aktivitás Fizikai aktivitás szerepe óriási a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében és kezelésében. A rendszeres, napi perces, heti 5-7 alkalommal végzett mérsékelt-közepes intenzitású testmozgás (pl. séta-gyaloglás 4-5 km/ó) csökkenti az ISZB, hipertónia és metabolikus rizikófaktorok kialakulásának kockázatát. Ajánlott a dinamikus jellegű, aerob mozgásforma (gyaloglás, kerékpár, úszás, labdajátékok, stb.). A mozgás intenzitása pulzusszámmal jellemezhető (kb /min). Kardiovaszkuláris, vagy anyagcsere-betegség esetében kisebb intenzitású fizikai aktivitás ajánlott, fokozatosan emelve a terhelést. Elhízásban mérsékelt intenzitású percig tartó mozgásprogram ajánlható.

14 CÉLKITŰZÉS AZ ÉLETMÓD VÁLTOZTATÁSÁBAN
Ajánlások a dohányzás ellen A dohányzás az idő előtti kardiovaszkuláris mortalitás önálló kockázatfokozó tényezője. A dohányzás erősíti az egyéb kockázati tényezők hatását (szinergizmus). Tartós dohányzás 2,02 – 2,7 szeresére növeli egy stroke-esemény bekövetkeztének relatív kockázatát. Fiatal korcsoportokban a dohányzás 4-9,8 szorosára növeli a subarachnoidealis vérzések bekövetkeztének kockázatát. A dohányzás abbahagyása már egy éven belül csökkenti a kardiovaszkuláris események előfordulását és a halálozást. Az orvos minden betegtől kérdezze meg, hogy dohányzik-e, javasolja a dohányzás abbahagyását, ebben segítse a beteget vagy küldje dohányzásról leszokást segítő rendelésre. ( evidencia szint: Il )

15 Célértékek elhízásban
Elsődleges megelőzés Célértékek elhízásban Kardio-, cerebrovaszkuláris és perifériás érbetegség, diabetes mellitus, metabolikus szindróma Kardiovaszkuláris tünetektől mentes nagy kockázatú állapot BMI <25 kg/m2, vagy Haskörfogat: <94 cm/férfi <80 cm/nő BMI <27 kg/m2, vagy Haskörfogat: <102 cm/férfi <88 cm/nő Ha életmód-változtatás nem elég, orvosi kezelés javasolt akkor, ha ebben a kategóriában BMI >25 kg/m2, és/vagy haskörfogat 94, ill. 80 cm felett ha a tünetmentes, nagy kockázatú állapotban a BMI >27 kg/m2, és/vagy haskörfogat 102, illetve 88 cm felett ha bármikor a BMI 30 kg/m2 felett van.

16 Célértékek lipidanyagcs. vonatkozásában
Elsődleges megelőzés Célértékek lipidanyagcs. vonatkozásában Igen nagy kockázatú állapot (lásd a kockázat-besorolást) Nagy kockázatú állapot Kardiovaszkuláris betegségek, Diabetes mellitus, Metabolikus szindróma Kardiovaszkuláris tünetektől mentes nagy kockázatú állapot Terápiás opció: Koleszterin <3,5 mmol/l LDL-Ch <1,8 mmol/l Koleszterin <4,5 mmol/l LDL-Ch <2,5 mmol/l Triglicerid <1,7 mmol/l HDL-Ch >1,0 mmol/l (ffi) >1,3 mmol/l (nő) Koleszterin <5,0 mmol/l LDL-Ch <3,0 mmol/l Ha életmód-változtatás után a Ch és LDL-Ch érték a célérték felett marad, vagy a kardiovaszkuláris tünetektől mentes állapotban a kockázat >=5% vagy >20%/10 év (SCORE, illetve Framingham táblázat), akkor gyógyszeres kezelés javasolt (statin, ezetimib, fibrát, nikotinsav, omega-3, vagy kombinációik). Közepes kockázat: Célérték: Ch <5, Kis kockázat: Célérték: Ch <6,5 Az LDL-koleszterin-szint minden 10%-os redukciója 16,5%-kal csökkenti az összes stroke incidenciáját.

17 Célértékek hipertóniában Elsődleges megelőzés < 140/90 Hgmm
Kardio-, cerebrovaszkuláris és perifériás érbetegség Diabetes mellitus, Metabolikus szindróma Kardiovaszkuláris tünetektől mentes nagy kockázatú állapot < 140/90 Hgmm < 130/80 Hgmm* <140/90 Hgmm* *Nephropathia, 1 g/nap feletti proteinuria esetén: 125/75 Hgmm A fentieken kívül: azonnali antihipertenzív gyógyszeres kezelés javasolt akkor, ha a vérnyomásérték >180/110 Hgmm. Ha életmód-változtatás nem elég a célérték eléréséhez, akkor antihipertenzív gyógyszeres kezelés javasolt mindig, - ha célszervkárosodás van, vagy - ha a fatális CV-kockázat >=5%/10 év, vagy - ha a koronáriakockázat >20%, vagy - ha a vérnyomás 150/95 Hgmm felett marad.

18 Célértékek diabetes mellitusbanban és metabolikus szindrómában
Elsődleges megelőzés Célértékek diabetes mellitusbanban és metabolikus szindrómában Éhomi vércukor: <6,0 mmol/l*, Posztprandiális vércukor: <7,5 mmol/l*, HbA1c: <6,5%* Vérnyomás: <130/80 Hgmm, proteinuria (>1 g/nap) esetén: =< 125/75 Hgmm Összkoleszterin: <4,5 mmol/l, LDL-C <2,5 mmol/l Ha életmód-változtatás nem elég a vércukor-célérték eléréséhez, akkor antidiabetikus gyógyszeres kezelés javasolt. *manifeszt diabetes mellitus esetén Nagy kockázatú kategória - thrombocyta-aggregáció gátlás !!!

19 Preventív gyógyszeres kezelés
Elsődleges megelőzés Preventív gyógyszeres kezelés Kardio-, cerebrovaszkuláris és perifériás érbetegség Diabetes mellitus Kardiovaszkuláris tünetektől mentes nagy kockázatú állapot Aszpirin (max. 100 mg) (Clopidogrel alternatív szer) Béta-blokkolók: miokardiális infarktus után, vagy koszorúér-betegség okozta balkamra-diszfunkció esetén ACE-gátlók: bármely eredetű balkamra-diszfunkció esetén; kardiovaszkuláris betegségben balkamra-diszfunció nélkül is Omega-3 zsírsav (1 g/nap): posztinfarktusos betegeknek Antikoaguláns kezelés: koszorúér-betegség esetén, ha a tromboembóliás kockázat fokozott Statin: célérték felett Aszpirin (max. 100 mg) >40 év vagy + 1 rizikófaktor ACE-gátlók, ARB-k: diabetes mellitus + 1 másik rizikófaktor és/vagy nephropathia Statin: célérték felett Aszpirin (max. 100 mg) minden jól beállított hipertóniás beteg, és ettől függetlenül a több rizikóval rendelkező (metabolikus szindrómás) férfiak

20 Pitvarfibrilláció A pitvarfibrilláció évi stroke-rizikója 3–5%.
Elsődleges megelőzés Pitvarfibrilláció A pitvarfibrilláció évi stroke-rizikója 3–5%. Ez az állapot felelős a thromboemboliás stroke-ok mintegy harmadáért-feléért. Öt nagy vizsgálattal egyértelműen igazolták az effektív antikoaguláns kezelés hatásosságát a relatív rizikó csökkenése 68%-os!!! Hosszú távú antikoaguláns terápia javasolt: az agyi embolisatio szempontjából nagy rizikójú betegeknek (INR:2,0–3,0 között) ( evidencia szint: I )

21 Kongesztív szívelégtelenség
Elsődleges megelőzés ISZB Az akut miokardiális infarktus és iszkémiás stroke események összefüggése jól ismert Összességében, a miokardiális infarktuson átesett nők 29.3 %-a, a férfiak 19.5 %-a 10 éven belül stroke eseményt is elszenved. Kongesztív szívelégtelenség önmagában négyszeresére növeli az iszkémiás stroke események kockázatát Balkamra hypertrophia 4-6-szoros kockázat növekedéssel jár iszkémiás stroke események vonatkozásában,

22 Másodlagos megelőzés A sec.prevenció célja az újabb stroke-esemény elkerülése a stroke-ot (TIA-t)) átvészelt betegeknél. Az elsődleges és másodlagos megelőzésben a kockázati tényezők nagyrészt azonosak, de a kezelési stratégia különböző. Az újabb esemény valószínűsége nagy: a betegek 5%-a az első néhány napon belül, és mintegy 10%-uk az első három hónapon belül újabb stroke-ot kap. A nagyérbetegségben szenvedő betegek kockázata a stroke ismétlődésére mintegy nyolcszor nagyobb a kisérbetegségben szenvedőkénél.

23 Másodlagos megelőzés Hypertonia
Legfontosabb kockázati tényezője a kezeletlen hypertonia. A stroke-ot követő öt éven belül a betegek 24–42%-ánál ismétlődik a stroke, s ennek következményei többnyire súlyosabbak, mint az első agyi vascularis katasztrófáé. A stroke-betegek átlagos szisztolés vérnyomásértékének 5 Hgmm-es csökkentése az ismételt stroke relatív valószínűségét 18%-kal mérsékli. Napi 2,5 mg indapamid három év alatt 29%-kal csökkentette a stroke újbóli jelentkezésének kockázatát A PROGRESS vizsgálatban a placebóval szemben a napi 4 mg perindopril és 2,0–2,5 mg indapamid kombinációs terápia 43%-kal csökkentette a visszatérő stroke kockázatát

24 Másodlagos megelőzés Hypertonia
Stroke-ot követően kiemelten fontos a hypertonia eredményes kezelése. Az első választandó szer: a vízhajtó (indapamid), valamint az ACE-inhibitor (perindopril, ramipril) ( evidencia szint: I )

25 Lipid állapot rendezése
Másodlagos megelőzés Lipid állapot rendezése Multicentrikus tanulmányok alapján a korábbi vascularis eseményt elszenvedett betegek statinkezelése csökkenti a stroke veszélyét. Vizsgálat Statin A major vasc. események relatív csökkenése (%) A stroke relatív csökkenése (%) HPS (szekunder prevenció) 40 mg simvastatin 24 25 4S 10–40 mg simvastatin 34 30 CARE 40 mg pravastatin 31 LIPID 19 GREACE 10–80 mg atorvastatin 51 47 MIRACLE 80 mg atorvastatin 16

26 Lipid állapot rendezése
Másodlagos megelőzés Lipid állapot rendezése Ha az anamnézisben ischaemiás stroke, vagy T I A szerepel, a szekunder prevenciós terápiát statinkezeléssel javasolt kiegészíteni ( evidencia szint: I )

27 Thrombocytaaggregáció-gátlás
Másodlagos megelőzés Thrombocytaaggregáció-gátlás 287 klinikai vizsgálat metaanalízise szerint a thrombocytaaggregáció-gátló kezelés ischaemiás stroke vagy TIA után 25%-kal csökkenti az újabb súlyos vascularis események relatív kockázatát. Az ischaemiás stroke-ot és TIA-t követően a további vascularis események megelőzésére megfelelő thrombocytaaggregáció-gátló kezelés szükséges ( evidencia szint: I )

28 Thrombocytaaggregáció-gátlás
Másodlagos megelőzés Thrombocytaaggregáció-gátlás Három kezelési lehetőség áll rendelkezésre, ezek mindegyike választható elsőként: Kis vagy közepes dózisú acetilszalicilsav (50–325 mg) Alternatívaként az acetilszalicilsav (25 mg) és az elnyújtott felszívódású dipiridamol (200 mg) kombinációjának napi kétszeri adása is választható elsőként A további vascularis események megelőzésére a clopidogrel kissé hatékonyabb, mint az acetilszalicilsav ( evidencia szint: I ) ( evidencia szint: I ) ( evidencia szint: I )

29 Másodlagos megelőzés Összefoglalás
Magyar Stroke Társaság ajánlása szerint a cerebrovascularis kórállapotok másodlagos megelőzése szempontjából elsőrendű szerepet játszik a hypertonia eredményes kezelése diuretikumok: indapamid ACE-gátlók: perindopril, ramipril és a stroke utáni kiegészítő terápia bevezetése. Ide tartoznak a thrombocyta-aggregációgátlók sztatinok.

30 szélütés / stroke ellátása a túlélő betegek körében ?
K É R D É S Milyen a szélütés / stroke ellátása a túlélő betegek körében ?

31 Stroke utáni állapotban lévő betegek
ellátása a családorvosi praxisokban dr. Tamás Ferenc Semmelweis Egyetem ÁOK. Családorvosi Tanszék 2004. nov. 5. Hajdúszoboszló

32 Vizsgálat fázisai I. 750 praxis N: 7346 2001 május:
Stroke / szélütés után életben lévő betegek állapotfelmérése egyéni adatlap: státusz, stroke előzmény, intézeti kezelés, javaslat, jelen állapot 750 praxis első tíz ellenőrzött stroke betege N: 7346

33 Vizsgálat fázisai II. 300 praxis N: 2305 2004 április:
Stroke / szélütés után életben lévő betegek állapotfelmérése egyéni adatlap: státusz, stroke előzmény, intézeti kezelés, javaslat, jelen állapot 300 praxis első tíz ellenőrzött stroke betege N: 2305

34 Kérdőíves adatfelmérés Életkor / nem szerinti megoszlás
Átl. Életkor: 66,4 + 11,3 év N: 2305 Átl. Életkor: 67,7 + 10,9 év 65+10,8 év ( év) 45% n:3322 P<0,001 55% Férfi n:3984 68+11,6 év ( év) 2001 66+10,5 év ( év) 46% n:1068 P<0,001 54% Férfi n:1237 69+11,0 év ( év) 2004

35 2001 2004 A terápia változás mértéke a két vizsgálatban 20,0 8,3 4,6
22,1 10,4 48,1 40,0 29,2 14,5 25,1 33,8 48,3 68,1 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% ACE Ca-ant. Béta-b. Diur. Fix k. STR.előtt STR.után 20,0 8,3 4,6 3,0 4,1 11,9 18,1 36,7 33,0 47,9 15,9 33,7 49,3 49,9 78,7 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% ACE Ca-ant. Béta-b. Diur. Fix k. STR.előtt STR.után 30,8 13,2 16,3 15,6 4,0

36 2001 2004 ACE-gátlók arányának változása -23,0 46,8 -26,1 3,2 -0,3
68,7 70% 70% STR.előtt STR.előtt 60% STR.után 60% STR.után 51,3 50% 50% 41,5 41,7 36,8 40% 40% 30% 30% 24,5 24,6 21,9 20% 20% 15,9 15,5 15,6 -23,0 46,8 -26,1 3,2 -0,3 -20,9 9,0 9,8 1,5 0,1 10% 10% 6,8 3,6 2,3 1,6 2,6 2,3 0,8 1,1 1,2 0% 0% captopril perindopril enalapril ramipril lisinopril captopril perindopril enalapril ramipril lisinopril

37 2001 2004 Ca-csat. blokkolók arányának változása -28,3 3,5 1,3 17,9
70% 70% 65,0 STR.előtt STR.előtt 60% 60% 54,5 STR.után STR.után 50% -28,3 3,5 1,3 17,9 5,6 50% -28,4 -15,0 -1,0 40,0 4,4 40% 40% 30,7 28,6 29,4 30% 26,2 30% 24,6 25,0 21,1 20% 20% 15,3 14,4 14,6 10,7 9,7 10,2 10% 10% 5,4 4,1 4,7 3,7 2,3 0% 0% nif.röv nif.ret. verap. amlod. egyéb nif.röv nif.ret. verap. amlod. egyéb

38 2001 2004 A th. kombinációk mértékének változása Átlag:2,08 Átlag:2,46
40% 40% STR.előtt STR.előtt 35% 35% STR.után STR.után 30,9 29,7 29,7 30% 30% 27,4 27,3 24,7 24,3 25% 25% 23,6 21,2 19,4 19,6 20% 18,3 20% 18,1 17,8 17,4 15% 15% 13,0 11,7 11,5 10,3 10% 10% 4,0 5% 5% 0% 0% 1 2 3 4 + 1 2 3 4 +

39 Stroke előtt, Akut stroke idején, A felméréskor
Átlagvérnyomások... Stroke előtt, Akut stroke idején, A felméréskor Hgmm 180 160 140 171,1 / 97,5 120 149,5 / 87,6 135,3 / 81,4 100 80 60 Stroke előtt Akut stroke idején A felméréskor

40 A stroke utáni kiegészítő th. változása
90% 78,1 73,1 73,3 80% 69,9 70% 2001 2004 60% 42,4 50% 40% 23,0 30% 20% 9,7 10,8 10% 0% Thromb.-aggr. gát. Anticoagulansok Lipid acs.gyszerei Nootropikumok

41 Önellátásra képes és nem képes betegek
arányának változása a két vizsgálatban 2001 2004 Önellátásra képes 52,29% 53,32% = 1,03% Nem képes 11,99% 10,24% = -1,75%

42 A stroke utáni mozgáskorlátozottság változása
9% 8,0 2001 2004 8% 7,4 7% 6,1 6% 5% 3,7 4% 3% 2% fekvő beteg dolgozni jár

43 Összefoglalás - Jelentős mértékben nőtt a
thrombocyta-aggregácó gátlók és a lipid anyagcserét befolyásoló szerek aránya DE! „EUROPA”-i bázisth-tól elmaradunk - Pozitív irányban változott a definitív ellátás helyszíne, - Korszerűbb, intenzívebb th.-val, jobb állapotú betegek, Fekvő bet. száma csökkent, munkaképeseké nőtt!

44 Stroke utáni állapotban lévő betegek
INTÉZETI ellátása

45 Stroke utáni állapotban lévő betegek
INTÉZETI ellátása Sok vád éri az alapellátást, hogy nem használja ki kellő mértékben az evidenciákkal is igazolt terápiás lehetőségeket. Mi a helyzet az intézeti ellátásban részesülő stroke betegek terápiájával, secunder prevenciójával?

46 Stroke utáni állapotban lévő betegek
Stroke utáni állapotban lévő betegek INTÉZETI ellátása 200 beteg zárójelentésének retrospektív áttekintése 100 beteg stroke osztályról távozott rehabilitáció nélkül 100 beteget rehabilitációs osztályon is kezeltek A zárójelentések alapján rögzítésre került az: életkor, nem, első, vagy ismételt szélütés, társbetegségek, aktuális laboreredmények, antihypertensiv kezelés thrombocyta-aggregációgátló kezelés, antilipaemiás kezelés

47 A betegek antihypertenzív terápiája
50% 32% 19,% 13% 9% 79% 49% 34% 16% 0% 10% 20% 30% 40% 60% 70% 80% 90% ACE gátlók Ca-ant. Béta-bl. Diur. Fix.komb. Intézeti ellátás Alapellátás

48 ACE-gátlók használata a betegek körében
11% 26% 25% 27% 2% 16% 69% 7% 12% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Captopril Enalapril Perindopril Ramipril Egyéb Intézeti ellátás Alapellátás

49 A betegek stroke utáni kiegészítő terápiája
26% 72% 42% 78% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Lipid.a.cs. gyógyszerei Thromb.-aggr. gát. Intézeti ellátás Alapellátás

50 Normál szintet meghaladó laborértékek
30% 40% 32% 6% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 35% 45% Vércukor Koleszterin Triglicerid Nem készült laborvizsgálat?

51 Összefoglalás Véletlenszerűen kiválasztott stroke-osztály
és stroke rehabilitációs osztály 2005-ös zárójelentései alapján az látszik, hogy az intézeti ellátásban részesülő stroke-betegek javasolt terápiájában még kevésbé érvényesülnek a secunder prevencióra irányuló terápiás ajánlások. Óriási tehát az alapellátásban dolgozó családorvosok felelősége, hogy betegének VALÓBAN megadja azt a védelmet amit a szakmai ajánlások előírnak.

52 TANULSÁG... mint családorvosnak Önkontrol - “belső ellenőrzés”
Esetenként, betegenként kell feltennünk magunknak azt a kérdést, hogy az adott beteg megkap-e minden - betegségének, állapotának megfelelő -, szakmai ajánlásokban rögzített terápiát!

53 mint egyetemi tanársegédnek
TANULSÁG... mint egyetemi tanársegédnek Populáció szintű statisztikai lekérdezésekkel megvizs- gáljuk az adott betegcsoport terápiás struktúráját, és a nemzetközi, hazai epidemiológiai, statisztikai eredményekkel összevetve objektíven értékelhetjük az elért eredményeket és a további teendőket. A vizsgálat eredményeinek bemutatásával (feed back) tényekkel alátámasztva, felhívhatjuk a figyelmet a pozitív és negatív tapasztalatokra,

54

55 “Senki sem tud kimeríteni egy témát, kimeríteni csak a hallgatóságot lehet” ( Reiners )
KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

56

57 Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék és
Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma VIII. Továbbképző Konferenciája 2007 április Siófok

58

59 Mi a stroke? Ütés, csapás Az agyi érkatasztrófa az agyműködés globalis, vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló klinikai tünetegyüttes. (WHO) További jellemzője, hogy 24 órán át fennáll, illetve halált okoz, A hátterében nincs más ok, mint az agyi érrendszerben fellépő változás. Kóroktanilag – két nagy csoportba sorolható, vérzésesre és ischaemiás. Az ischaemiás csoport amely gyakoribb, (80-85%) heterogénebb is, hiszen ide soroljuk a trombotikus, az embóliás és hypoperfúziós eredetű tünetegyütteseket is.

60 Akut vérzéses stroke ellátása
AZ ÁLLOMÁNYVÉRZÉS KEZELÉSE. Az állományvérzések megközelítőleg 85 %-át – elsődleges vérzések – krónikus hypertonia, vagy angiopathia talaján kialakult érkárosodások okozzák. A jóval ritkább másodlagos állományvérzések: éranomáliák, daganatok, koagulációs zavarok, gyógyszerek, stb. okozzák. CT. vizsgálat → diagnózis. A rendelkezésre álló kis esetszámú, randomizált vizsgálatok alapján sem a sebészi, sem a gyógyszeres kezelés előnyei nem igazolódtak egyértelműen. Általában nem képez sebészi indikációt a kicsi, illetve minimális tüneteket okozó vérzés, vagy ha a beteg kómában van. Kamrába törő, vagy hydrocephalust okozó vérzések esetén kamradrén behelyezése indokolt.

61 Akut ischaemiás stroke ellátása
Az agy tömege csupán 2 %-a az emberi szervezetnek, megfelelő működéséhez (áramlás, oxigén és cukor) a nyugalmi percvolumen %-át igényli. Ha az áramlás mértéke kritikus szint alá csökken, az adott agyi régió maradandó károsodásával kell számolni. A perceken belül lezajló, fokális régió pusztulását okozó folyamatok befolyásolására, nincs reális lehetőség. A korszerű funkcionális szemléletű kezelés a penumbra, azaz a széli zónák kiterjedésének csökkentését, másrészt az agy plaszticitásának élettani hátterét megismerve a nulladik percben megkezdett rehabilitációval a funkciók megőrzését célozza.

62 Akut ischaemiás stroke ellátása
A stroke kezelésének eredményessége a megfelelő ellátás megkezdésének időpontjától függ. A megfelelő eredmény elérését a stroke betegek sürgősségi ellátása garantálhatja. A stroke elleni küzdelemben bizonyítottan a leghatékonyabb és legfontosabb feladat, hogy a lakosság számára nyilvánvalóvá kell tenni a stroke – ekvivalens tüneteket. Haemiparesis % Aphasia, dysarthria % Dezorientáció % Érzészavar % Dysphagia % Faciális asszimetria % Tudatzavar % Fejfájás %

63 Akut ischaemiás stroke ellátása
Az akut ischaemiás stroke oki terápiájára trombolízis a tünetek jelentkezése utáni első három órában van mód. A három órás időablakon belül lévő, akut stroke beteg azonnali kórházba juttatásáért minden erőfeszítést meg kell tenni! A mentőkocsi akár előzetes háziorvosi vizsgálat nélkül is, a beteg ill. hozzátartozója kérésére, vonuljon ki a beteghez. El kell érni, hogy a mentő személyzete is képes legyen a trombolízisre alkalmas beteg szelektálására és az ilyen beteg a lehető leghamarabb a CT.-be kerüljön, ki kell zárni a vérzés lehetőségét.

64 Akut ischaemiás stroke ellátása
A trombolízis indikációi és kontraindikációi Indikáció: - 180(270) percen belüli beérkezés - értékelhető neurológiai deficit (NIHSS>4) - kor >18 év Kontraindikáció: - vérzéses stroke - javuló tünetek - subarachnoidális vérzés suspiciuma - konvulzió vagy befolyásolhatatlan vérnyomás-eltérés - NIHSS >22 - kor > 75 év - aktív vérzés, koagulopátia - trauma/intervenció> 14 nap, Lumbálpunkció>7 nap, Arteriovenózus mallformáció, aneurizma /ellátatlan/

65 Akut ischaemiás stroke ellátása
Korábban Streptokináz megnövekedett számú vérzéses szövődmény. Megoldás a szöveti plazminogén aktivátor (rt-PA) Az amerikai és az európai stroke társaság a NINDS vizsgálat (1995) eredményei alapján dolgozta ki a trombolízis feltételrendszerét, melyet 1996-ban az FDA is elfogadott. Hazánkban 2002-től használják az akut ischaemiás stroke trombolízis kezelésére. (a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően) A trombolízis 30-40%-kal emeli azon betegek számát akik hosszabb távon jó funkcionális állapottal gyógyulnak, jelentősebb szövődmény nélkül ( evidencia szint: l )

66 Akut ischaemiás stroke ellátása
Nehézséget jelent a rendkívül rövid időablak USA, Németország 6-7% Magyarország néhány tized százalék A nemzetközi statisztikákat figyelembe véve hazánkban kb trombolízisre alkalmas beteg kerül intézetbe, DE csak mintegy 100 trombolízist végeznek el évente !!! Ok: - a tünetek hiányos felismerése - a késedelmes és körülményes beszállítás - számos régióban a beavatkozásra képes centrum hiánya

67 Akut ischaemiás stroke ellátása
Számos nagy tanulmány egyértelműen bebizonyította, hogy az akut stroke ellátása stroke centrumokban végezhető legeredményesebben „Közel 15 éve működik a Nemzeti Stroke Program DE ma is legfeljebb csak stroke betegek 30%-a kerül olyan stroke-részlegre, ahol megvannak a szakszerű ellátás tárgyi és személyi feltételei” „Ha minden stroke-beteg megfelelő centrumba kerülne akkor évente 2000-rel többen élnék túl az agyi érkatasztrófát” (Prof.Dr. Nagy Zoltán) ( evidencia szint: l )

68 Akut ischaemiás stroke ellátása
A vérnyomás rendezése Akut stroke esetén 75%-ban magasabb a vérnyomás A rutin vérnyomáscsökkentés nem indokolt ischaemiás stroke esetén 220Hgmm szisztolés és 120Hgmm diasztolés érték alatt vérzéses stroke-ban szenvedőknél 180/105 Hgmm alatt. Kerülendő a „kiszámíthatatlan hatású” nifedipin sublingualis adása, vagy a hypovplaemiát és elektrolitzavarokat előidéző intravénás furosemid adása! Alacsony dózisú (6,25-12,5mg) captopril használata javasolt ( evidencia szint: l )

69 Akut ischaemiás stroke ellátása
A vércukor rendezése Ischaemiás stroke akut szakaszában gyakran észlelhető jelentősen emelkedett vércukor érték is ami tovább növeli a károsodás kiterjedését. 10 mmol/l feletti vércukorérték azonnali kristályos inzulin adását indokolja ami megfelelő dózisokkal mindaddig fenntartandó amíg a komplex anyagcserezavar rendeződik Glükóz tartalmú infúziós oldatok alkalmazása ugyanezen okok miatt kerülendő! ( evidencia szint: lV )

70 Akut ischaemiás stroke ellátása Antikoaguláns kezelés
Elméletileg – patofiziológiai megfontolások alapján – az antikoagulans terápia csökkentené az ischaemiás stroke progresszióját, másrészt megakadályozhatja a korai ismétlődést. Ezzel szemben az eddig rendelkezésünkre álló evidenciák nem támasztják alá akut stroke állapotban az antikoaguláns terápia széles körű alkalmazását. ( evidencia szint: l )

71 Akut ischaemiás stroke ellátása Thrombocyta-aggregáció-gátlás
Akut szakban adott thrombocyta aggregáció gátlás nem volt hatékonyabb a placebónál sem az ismétlődés megelőzésére, sem a halálozás ill. a súlyos rokkantság kivédésére (MAST-Italy) 24-48 órán belül megkezdett aszpirin adagolás ( mg) szignifikáns módon csökkenti a stroke ismétlődését, a halálozást valamint a súlyos rokkantságot. (International Stroke Trial, Chinese Stroke Trial) ( evidencia szint: Il ) ( evidencia szint: l )

72 Akut ischaemiás stroke ellátása Neuroprotektív szerek
A neuronok ischaemia okozta necrosisa, vagy apoptózisa többlépcsős folyamat ahol elvileg számos ponton segíthetnének a neuroprotektív szerek. Ennek ellenére a nagyszámú és több hatásmechanizmusú szerrel végzett klinikai vizsgálatok meggyőző adatokkal NEM szolgáltak. Jelen eredmények alapján egyetlen neuroprotektív hatásúnak jelölt gyógyszer sem igazolt hatású akut stroke-betegek kezelésére ( evidencia szint: l )

73 Akut stroke definitív ellátásának a helye
2001-ben és 2004-ben 45 42,8 42,5 42,0 40 2001 2004 35 30,0 30 25 20 15,1 15 11,6 10 5 kh. bel. oszt. kh. neurol. oszt. Stroke centrum

74 Ca-csat. bl. használata a betegek körében
19% 14% 6% 59% 2% 4% 65% 15% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Nif.röv. Nif.ret. Verapamil Amlodipin Egyéb Intézeti ellátás Alapellátás

75 Béta-blokkolók használata a betegek körében
46% 33% 10% 8% 65% 15% 2% 11% 0% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Metoprolol Bisoprolol Betaxolol Alfa –béta blokkoló Intézeti ellátás Alapellátás


Letölteni ppt "Stroke utáni állapotban lévő betegek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések