Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban"— Előadás másolata:

1 Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
Őshonos juh és kecske szakmai nap Hortobágy, április 22. Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban Sáfár László dr., MJKSZ

2 Beltenyésztés: Ha egy populációt zárt körben tenyésztjük, beltenyésztést folytatunk, aminek következtében növekszik a homozigóta génpárok aránya (nő a homozigozitás). A beltenyésztettség mértékét a beltenyésztettségi együtthatóval jellemezhetjük (Wright), „F” betűvel jelöljük: Az „F” értéke Szülő x ivadék párosításkor 0,25 vagy 25% Édestestvérek párosításakor 0,25 vagy 25% Féltestvérek párosításakor 0,125 vagy 12,5% Elsőfokú unokatestvérek párosításakor 0,0625 vagy 6,25%

3 A beltenyésztés következményei:
- a homozigozitás növekedése, recesszív tulajdonságok felszínre kerülése (recesszív öröklődő betegségek, recesszív színek meg- jelenése) – gyorsabbak kiszűrhetők a recesszív hibák. a beltenyésztettség növekedésével beltenyésztési leromlás jelentkezhet, nagyobb mértékben az alacsony örökölhetőségű (h2) tulajdonságban (fitnessz tulajdonságok: szaporaság, választott bárányok száma, stb.) a beltenyésztettség növekedésével mindazonáltal egy bizonyos határig (10-30%) még termelés növekedés is tapasztalható egyes vizsgálatok szerint.

4 Beltenyésztési leromlás

5 A Vidékfejlesztési Program „védett őshonos és
veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ megőrzése” pályázat keretében végeztük el az őshonos juh és kecskefajtáink nőivarú állományaiban a beltenyésztettség felmérését ban. Az összes törzskönyvi ellenőrzésben tartott nőivarú állat beltenyésztési együtthatóját Meuwissen-Lou módszer szerint számítottuk, majd tenyészetenkénti, fajtánkénti átlagokat is számoltunk.

6 Cigája

7

8 10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

9 Tejelő cigája

10

11 10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

12 Magyar juh – hortobágyi racka – fehér

13

14 10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

15 Magyar juh – hortobágyi racka – fekete

16

17 10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

18 Gyimesi racka

19

20 10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

21 Cikta

22

23 10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

24 Magyar parlagi kecske

25

26 10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

27

28 Összegzés Eddig nem voltak adataink őshonos fajtáink beltenyésztettségére vonatkozóan. Minden őshonos fajtában 5% alatt van az átlagos beltenyésztettség. Vizsgálataink azt mutatják, hogy egyelőre nem jelent gondot a beltenyésztettség, de folyamatosan figyelni kell a változást. Nem tapasztalható csökkenés a szaporaságban, a báránykori súlygyarapodásban és az éves súlyok alakulásában.

29 Mit tehetünk a beltenyésztettség csökkentésére?
Növelni kell a tenyészkosok számát (kisebb háremek kialakítása) Párosítási terv készítése (és alkalmazása) évjárat F átl évjárat F átl 2010 0, ,0133 2011 0, ,0131 2012 0, ,0062 2013 0,0181 Központi kos/bak nevelő telepekre a lehetőleg minden tenyészetből, és a legtöbb apától kell beállítani apaállat jelölteket.

30 Összegzés Eddig nem voltak adataink őshonos fajtáink beltenyésztettségére vonatkozóan. Minden őshonos fajtában 5% alatt van az átlagos beltenyésztettség. Vizsgálataink azt mutatják, hogy egyelőre nem jelent gondot a beltenyésztettség, de folyamatosan figyelni kell a változást. Nem tapasztalható csökkenés a szaporaságban, a báránykori súlygyarapodásban és az éves súlyok alakulásában.

31 A beltenyésztés, rokontenyésztés tenyésztési módszer,
hatékony eszköze a képzett és kitartó tenyésztőnek, de kétélű fegyver a dilettáns kezében (Dohy János) Ha jól alkalmazzuk, a kívánatos géneket halmozzuk fel, ha pedig nem, akkor a nemkivánatos géneket rögzítjük a populációban. Az őshonos fajtáink értékes tulajdonságainak megőrzésében nagy felelősségünk van!

32 Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség
Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség


Letölteni ppt "Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések