Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat."— Előadás másolata:

1

2 2006. március 10.

3 Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat

4 Emelt szintű írásbeli érettségi Matematika – 2. - 2006. február 21.

5 A „TOJÁS”-farmon átlagosan 10 000 tyúkot tartanak. Ezek egy év alatt mintegy 2,2 millió tojást tojnak. A tenyésztők azt tapasztalták, hogy – valószínűleg a zsúfoltság csökkenése miatt -, ha a tyúkok számát 4%-kal csökkentik, akkor az egy tojóra jutó átlag tojástermelés 8%-kal nő. 6. feladat

6 b) Hány százalékkal csökkentették a tyúkok számát, ha ezzel évi 8%-os termelésnövekedést értek el egy év alatt? (11 pont) a) A tyúkok számának 4%-os csökkenése után mennyi lett a tojásfarmon az évi termelés? (5 pont) Az a tapasztalat, hogy a tyúkok számának p%- kal történő csökkentése 2p%-kal növeli az egy tyúkra vonatkozó tojásmennyiséget, csak p < 30 esetén érvényes.

7 a) Egy tyúk: tojás/év b)

8

9 7. feladat A dominókészleten a dominókövek mind- egyikén az egy-egy „térfelen” elhelyezett pöttyök száma 0-tól egy megengedett maximális értékig bármilyen természetes szám lehet. A dominó- kövek két felén e számok minden lehetséges párosítása szerepel. Nincs két egyforma kő a készletben.

10 a) Igazolja, hogy ha a pöttyök maximális száma 7, akkor a dominókészlet 36 kőből áll. b) A 36 kőből álló dominókészletből véletlenszerűen kiválasztottunk egy követ. Mennyi a valószínűsége, hogy a kiválasztott kő két „térfelén” lévő pöttyök számának összege 8? c) A 36 kőből álló készletből ezúttal két követ választunk ki véletlenszerűen. Mennyi a valószínűsége annak, hogy e két dominókő a játék szabályai szerint egymáshoz illeszthető? (Vagyis, ha van olyan „térfelük”, amelyen a pöttyök száma ugyanannyi.) (5 pont) (3 pont) (8 pont)

11 a) 8 db

12 7 db

13 6 db

14 b)

15 c) 0 pötty1 pötty2 pötty ………. 7 pötty ………. Kedvező esetek száma: Összes eset:

16 8. feladat Kartonpapírból kivágtunk egy 1,5 dm magasságú ABC szabályos háromszöglapot. A háromszöglapon párhuzamost húztunk a háromszög mindegyik oldalával, mindegyiktől ugyanakkora, 0,5 dm-nél kisebb x távolságra. Ezek az egyenesek az A 1 B 1 C 1 szabályos háromszög oldalegyenesei. a) Írja fel az A 1 B 1 C 1 háromszög területét x függvényében! (6 pont)

17 b) Szeretnénk egy A 1 B 1 C 1 alapú, x magasságú, felül nyitott egyenes hasáb alakú íróasztali tolltartót létrehozni a lapból, ezért levágtuk a fölösleget, majd az A 1 B 1 C 1 háromszög élei mentén felhajtottuk a hasáb oldallapjait. Mekkora x esetén lesz a keletkezett hasáb térfogata maximális? (10 pont)

18 a)

19 b)

20 9. feladat Az A pont helyvektora: a B pont helyvektora:ahol a és b olyan valós számokat jelölnek, melyekre 0 < a < 1, illetve 1 < b teljesül.

21 a) Bizonyítsa be, hogy a B pont mindkét koor- dinátája nagyobb az A pont megfelelő koor- dinátáinál! b) Bizonyítsa be, hogy az vektor merőleges azvektorra! c) Mekkora az vektorok hajlásszöge? d) Legyenb pedig jelöljön tetszőleges 1-nél nagyobb valós számot. Adja meg (egyen- letével vagy a koord.-rendszerben ábrázolva) az A, illetve B pontok halmazát! (6 pont) (4 pont) (3 pont)

22 a)

23 b)

24 c)

25 d)

26


Letölteni ppt "2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések