Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A juhok értékmérő tulajdonságai. A tenyészcél meghatározása: Gazdasági tenyészcél: Gazdasági tenyészcél: az állati termék gazdaságos előállítása. Biológiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A juhok értékmérő tulajdonságai. A tenyészcél meghatározása: Gazdasági tenyészcél: Gazdasági tenyészcél: az állati termék gazdaságos előállítása. Biológiai."— Előadás másolata:

1 A juhok értékmérő tulajdonságai

2 A tenyészcél meghatározása: Gazdasági tenyészcél: Gazdasági tenyészcél: az állati termék gazdaságos előállítása. Biológiai tenyészcél: Biológiai tenyészcél: a fajta „saját érdekét”, vagyis a környezethez alkalmazkodása.

3 Értékmérő tulajdonságok I. Kvalitatív (minőségi) tulajdonságok: egy vagy néhány gén által meghatározott tulajdonság (pl.: típus, alkat, testfelület színe, szarvaltság, sutaság, stb.). egy vagy néhány gén által meghatározott tulajdonság (pl.: típus, alkat, testfelület színe, szarvaltság, sutaság, stb.). Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok: sok gén által befolyásolt értékmérő tulajdonságok (pl.: hústermelő képesség, testtömeg, tejelékenység termékenység, szaporaság, stb.). sok gén által befolyásolt értékmérő tulajdonságok (pl.: hústermelő képesség, testtömeg, tejelékenység termékenység, szaporaság, stb.). 1. Genetikai szempont szerinti csoportosítás:

4 Értékmérők csoportosítása II. 2. Termékek alapján történő osztályozás: Hústermelési, Hústermelési, Gyapjútermelési, Gyapjútermelési, Tejtermelési értékmérő tulajdonságok. Tejtermelési értékmérő tulajdonságok.

5 Kvantitatív értékmérő tulajdonságok I. Egészség, szervezeti szilárdság (konstitúció), élettartam, Egészség, szervezeti szilárdság (konstitúció), élettartam, Élőtömeg, Élőtömeg, Korai érettség (ivari és konstitucionális), Korai érettség (ivari és konstitucionális), Kondíciót tartó képesség, Kondíciót tartó képesség, Testalkat, Testalkat, Termékenység és szaporaság, Termékenység és szaporaság, Igényesség, igénytelenség Igényesség, igénytelenség Takarmányfelevő képesség, legelőkészség, Takarmányfelevő képesség, legelőkészség,

6 Kvantitatív értékmérő tulajdonságok II. Alkalmazkodóképesség, Alkalmazkodóképesség, Betegségekkel, élősködőkkel szembeni ellenálló képesség, Betegségekkel, élősködőkkel szembeni ellenálló képesség, Hústermelő képesség, Hústermelő képesség, Tejtermelő képesség, Tejtermelő képesség, Testnagyság, testtömeg (választási testtömeg, életkori és kifejlettkori testtömeg), Testnagyság, testtömeg (választási testtömeg, életkori és kifejlettkori testtömeg), Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok. Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok.

7 Termékenység Anya/jerke: fajtára jellemző aszezonális vagy szezonális ivarzás- és fogamzásképesség. Anya/jerke: fajtára jellemző aszezonális vagy szezonális ivarzás- és fogamzásképesség. Kosok: a párzási kedv (libido sexualis), fedezés, termékenyítés (potentia coeundi et generandi) képessége. Kosok: a párzási kedv (libido sexualis), fedezés, termékenyítés (potentia coeundi et generandi) képessége. Termékenységi mutató (egy évre vagy tenyésztési szezonra): Ellési százalék = ellett anyák száma X 100 összes anyajuh összes anyajuh

8 Szaporaság Anyajuhok: az ellésenkénti életképes magzat(ok) világra hozásának képessége, ill., milyen időközönként (ellési intervallum) ellik újra. Anyajuhok: az ellésenkénti életképes magzat(ok) világra hozásának képessége, ill., milyen időközönként (ellési intervallum) ellik újra. Szaporasági mutató: 100 ellett anyára = született bárány X 100 eső bárányszaporulat ellések száma Más országokban használ mutató: Átlagos alomnagyság = született bárányok száma ellések száma ellések száma

9 A gazdálkodás szempontjából meghatározó értékmérő tulajdonságok:  Alomnagyság választáskor.  Választási alomtömeg.  Elléskor az élő és holt bárányok számának az ellett anyajuhok számához viszonyítása.  5 napos korig és választásig életben maradt bárányok száma és aránya.  Az ellés időpontja.

10 Szaporasági mutatók (Európai Állattenyésztők szövetsége (EASZ): Ivarzási arány = termékenyített anyajuhok száma pároztatásra szánt anyajuhok pároztatásra szánt anyajuhok Fogamzási arány = megellett anyajuhok száma pároztatásra szánt anyajuhok pároztatásra szánt anyajuhok Szaporulati százalék = született bárány X 100 összes anya összes anya

11 Szaporulati arány = megszületett bárányok száma ellett anyajuh ellett anyajuh Éves bárányszaporulat = ellési forgó X szaporulati arány Ellési forgó = 365 nap átlagos újraellési idő (nap) átlagos újraellési idő (nap) Éves hasznosult bárányszaporulat: = leválasztott bárányok száma egy év alatt összes ellés egy év alatt = leválasztott bárányok száma egy év alatt összes ellés egy év alatt

12 Hústermelési értékmérő Összetett értékmérő, amely összetevői: Összetett értékmérő, amely összetevői:  Hizodalmasság,  Húsformák,  Vágóérték. Hizodalmasság:  Testtömeggyarapodás mértkéke határozza meg: 1. Báránykori testtömeggyarapodás (választásig): - Bruttó testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg) = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg) életnapok száma életnapok száma

13 - Nettó testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg) -születési tömeg (kg) életnapok száma életnapok száma Hízlalás alatti testtömeg-gyarapodás ( választott bárány tömegét kivonják a hízlalás végi tömegéből és osztják a hízlalási napok számával). Hízlalás alatti testtömeg-gyarapodás ( választott bárány tömegét kivonják a hízlalás végi tömegéből és osztják a hízlalási napok számával). Életnapra jutó átlagos testtömeg-gyarapodás: Életnapra jutó átlagos testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi súly (kg) X 100 = hízlalás végi súly (kg) X 100 életnapok száma életnapok száma

14 Vágási tulajdonságok Szubjektív vágóérték becslés: értékesítéskor, vágóbárány élő állapotában. Szubjektív vágóérték becslés: értékesítéskor, vágóbárány élő állapotában. Vágott test (nyakalt törzs, carcass) értékelése, minősítése. Vágott test (nyakalt törzs, carcass) értékelése, minősítése. Dorper nyakalt törzsek

15 Értékelés szempontjai: Kitermelési, vagy vágási % Kitermelési, vagy vágási % Vágási % = vágott test tömeg (kg) X 100 Vágási % = vágott test tömeg (kg) X 100 vágás előtti testtömeg (kg) vágás előtti testtömeg (kg) A csontoshús- és színhústartalom. A csontoshús- és színhústartalom. Értékes húsrészek aránya (comb, gerinc, lapocka, felkar ). Értékes húsrészek aránya (comb, gerinc, lapocka, felkar ). A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján. A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján.

16 A vágott test darabolásakor kapott pecsenyerészek (Ausztrál módszer)

17 A gyapjútermelés értékmérői Nyírótömeg, Nyírótömeg, Fürthosszúság, Fürthosszúság, Szálfinomság, Szálfinomság, Rendement (tisztagyapjú-tartalom) Rendement (tisztagyapjú-tartalom) Színe és fénye. Színe és fénye. Gyapjútermelő képesség függ: Gyapjú értékmérők közül: szálfinomság, szálhosszúság, (fürtmagasság), bunda tömöttsége. Gyapjú értékmérők közül: szálfinomság, szálhosszúság, (fürtmagasság), bunda tömöttsége. Juh értékmérők közül: testnagyság, ráncoltság, benőttség. Juh értékmérők közül: testnagyság, ráncoltság, benőttség.

18 Nyírótömeg (zsírban nyírt gyapjú) Két nyírás között termelt zsírosgyapjú tömege, az egy év alatt termelődött összes gyapjúmennyiség. Ha a gyapjú nem egy évig nőtt, éves hozamra korrigálnak. Gyapjútermelési mutató: Relatív gyapjútermelés (%) Relatív gyapjútermelés (%) = nyírótömeg (kg) X 100 testtömeg (kg) testtömeg (kg)

19 Rendement (tisztagyapjú-tartalom): Rendement (tisztagyapjú-tartalom): értéke százalékban fejezi ki, hogy a zsírban nyírt gyapjú 100 tömegrészében hány tömegrész 17 %-os nedvességtartalmú tiszta gyapjú van. R% = (D x 1,17) R%= rendement % R% = (D x 1,17) R%= rendement % C x 100 D=a minta kondicionált súlya (g) C x 100 D=a minta kondicionált súlya (g) C=a minta súlya mosás előtt (g) C=a minta súlya mosás előtt (g) Tiszta gyapjú-hozam (kg): Tiszta gyapjú-hozam (kg): = nyírótömeg (kg) X rendement %. = nyírótömeg (kg) X rendement %. Relatív tisztagyapjú-termelés (%): = tisztagyapjú-hozam (kg) X 100 Relatív tisztagyapjú-termelés (%): = tisztagyapjú-hozam (kg) X 100 testtömeg (kg) testtömeg (kg)

20 Bunda belszerkezetek : Normális vagy habos, Normális vagy habos, Pászmázott, Pászmázott, Motringos, ill. cérnás, Motringos, ill. cérnás, Gyüremes, Gyüremes, Nemezes, Nemezes, Szín: A gyapjúszín csoportjai: Fehér, Fehér, Holt fényű, Holt fényű, Leicester, Leicester, Pigmentált gyapjú, Pigmentált gyapjú, Sárga gyapjú, Sárga gyapjú, Sárgásvöröses. Sárgásvöröses.

21 Tejtermelés értékmérő tulajdonságok Tejelékenységet szabja meg: Fejési időszak hossza, Fejési időszak hossza, A kifejt tej mennyisége, A kifejt tej mennyisége, Tejhozam kiegyenlítettsége a fejési időszak alatt /perzisztencia/, Tejhozam kiegyenlítettsége a fejési időszak alatt /perzisztencia/, Zsírtartalom (%) és fehérjetartalom (%), Zsírtartalom (%) és fehérjetartalom (%), Testsúly, Testsúly, Tőgy alakja, Tőgy alakja, Fejhetőség és a tejleadás, Fejhetőség és a tejleadás, Termékenység, Termékenység, Életteljestmény. Életteljestmény. Mértékéről a rendszeres befejés /próbafejés/ ad tájékoztatást.

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A juhok értékmérő tulajdonságai. A tenyészcél meghatározása: Gazdasági tenyészcél: Gazdasági tenyészcél: az állati termék gazdaságos előállítása. Biológiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések