Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A juhok értékmérő tulajdonságai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A juhok értékmérő tulajdonságai"— Előadás másolata:

1 A juhok értékmérő tulajdonságai

2 A tenyészcél meghatározása:
Gazdasági tenyészcél: az állati termék gazdaságos előállítása. Biológiai tenyészcél: a fajta „saját érdekét”, vagyis a környezethez alkalmazkodása.

3 Értékmérő tulajdonságok I.
1. Genetikai szempont szerinti csoportosítás: Kvalitatív (minőségi) tulajdonságok: egy vagy néhány gén által meghatározott tulajdonság (pl.: típus, alkat, testfelület színe, szarvaltság, sutaság, stb.). Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok: sok gén által befolyásolt értékmérő tulajdonságok (pl.: hústermelő képesség, testtömeg, tejelékenység termékenység, szaporaság, stb.).

4 Értékmérők csoportosítása II.
2. Termékek alapján történő osztályozás: Hústermelési, Gyapjútermelési, Tejtermelési értékmérő tulajdonságok.

5 Kvantitatív értékmérő tulajdonságok I.
Egészség, szervezeti szilárdság (konstitúció), élettartam, Élőtömeg, Korai érettség (ivari és konstitucionális), Kondíciót tartó képesség, Testalkat, Termékenység és szaporaság, Igényesség, igénytelenség Takarmányfelevő képesség, legelőkészség,

6 Kvantitatív értékmérő tulajdonságok II.
Alkalmazkodóképesség, Betegségekkel, élősködőkkel szembeni ellenálló képesség, Hústermelő képesség, Tejtermelő képesség, Testnagyság, testtömeg (választási testtömeg, életkori és kifejlettkori testtömeg), Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok.

7 Termékenységi mutató (egy évre vagy tenyésztési szezonra):
Anya/jerke: fajtára jellemző aszezonális vagy szezonális ivarzás- és fogamzásképesség. Kosok: a párzási kedv (libido sexualis), fedezés, termékenyítés (potentia coeundi et generandi) képessége. Termékenységi mutató (egy évre vagy tenyésztési szezonra): Ellési százalék = ellett anyák száma X 100 összes anyajuh

8 Más országokban használ mutató:
Szaporaság Anyajuhok: az ellésenkénti életképes magzat(ok) világra hozásának képessége, ill., milyen időközönként (ellési intervallum) ellik újra. Szaporasági mutató: 100 ellett anyára = született bárány X 100 eső bárányszaporulat ellések száma Más országokban használ mutató: Átlagos alomnagyság = született bárányok száma ellések száma

9 A gazdálkodás szempontjából meghatározó értékmérő tulajdonságok:
Alomnagyság választáskor. Választási alomtömeg. Elléskor az élő és holt bárányok számának az ellett anyajuhok számához viszonyítása. 5 napos korig és választásig életben maradt bárányok száma és aránya. Az ellés időpontja.

10 Szaporasági mutatók (Európai Állattenyésztők szövetsége (EASZ):
Ivarzási arány = termékenyített anyajuhok száma pároztatásra szánt anyajuhok Fogamzási arány = megellett anyajuhok száma Szaporulati százalék = született bárány X 100 összes anya

11 Szaporulati arány = megszületett bárányok száma
ellett anyajuh Éves bárányszaporulat = ellési forgó X szaporulati arány Ellési forgó = nap átlagos újraellési idő (nap) Éves hasznosult bárányszaporulat: = leválasztott bárányok száma egy év alatt összes ellés egy év alatt

12 Hústermelési értékmérő
Összetett értékmérő, amely összetevői: Hizodalmasság, Húsformák, Vágóérték. Hizodalmasság: Testtömeggyarapodás mértkéke határozza meg: 1. Báránykori testtömeggyarapodás (választásig): - Bruttó testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi báránykori testtömeg (kg) életnapok száma

13 - Nettó testtömeg-gyarapodás:
= hízlalás végi báránykori testtömeg (kg)-születési tömeg (kg) életnapok száma Hízlalás alatti testtömeg-gyarapodás (választott bárány tömegét kivonják a hízlalás végi tömegéből és osztják a hízlalási napok számával). Életnapra jutó átlagos testtömeg-gyarapodás: = hízlalás végi súly (kg) X 100

14 Vágási tulajdonságok Szubjektív vágóérték becslés: értékesítéskor, vágóbárány élő állapotában. Vágott test (nyakalt törzs, carcass) értékelése, minősítése. Dorper nyakalt törzsek

15 Értékelés szempontjai:
Kitermelési, vagy vágási % Vágási % = vágott test tömeg (kg) X 100 vágás előtti testtömeg (kg) A csontoshús- és színhústartalom. Értékes húsrészek aránya (comb, gerinc, lapocka, felkar ). A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján.

16 A vágott test darabolásakor kapott pecsenyerészek
(Ausztrál módszer)

17 A gyapjútermelés értékmérői
Nyírótömeg, Fürthosszúság, Szálfinomság, Rendement (tisztagyapjú-tartalom) Színe és fénye. Gyapjútermelő képesség függ: Gyapjú értékmérők közül: szálfinomság, szálhosszúság, (fürtmagasság), bunda tömöttsége. Juh értékmérők közül: testnagyság, ráncoltság, benőttség.

18 Nyírótömeg (zsírban nyírt gyapjú)
Két nyírás között termelt zsírosgyapjú tömege, az egy év alatt termelődött összes gyapjúmennyiség. Ha a gyapjú nem egy évig nőtt, éves hozamra korrigálnak. Gyapjútermelési mutató: Relatív gyapjútermelés (%) = nyírótömeg (kg) X 100 testtömeg (kg)

19 Rendement (tisztagyapjú-tartalom):
értéke százalékban fejezi ki, hogy a zsírban nyírt gyapjú 100 tömegrészében hány tömegrész 17 %-os nedvességtartalmú tiszta gyapjú van. R% = (D x 1,17) R%= rendement % C x D=a minta kondicionált súlya (g) C=a minta súlya mosás előtt (g) Tiszta gyapjú-hozam (kg): = nyírótömeg (kg) X rendement %. Relatív tisztagyapjú-termelés (%): = tisztagyapjú-hozam (kg) X 100 testtömeg (kg)

20 Bunda belszerkezetek :
Normális vagy habos, Pászmázott, Motringos, ill. cérnás, Gyüremes, Nemezes, Szín: A gyapjúszín csoportjai: Fehér, Holt fényű, Leicester, Pigmentált gyapjú, Sárga gyapjú, Sárgásvöröses.

21 Tejtermelés értékmérő tulajdonságok
Mértékéről a rendszeres befejés /próbafejés/ ad tájékoztatást. Tejelékenységet szabja meg: Fejési időszak hossza, A kifejt tej mennyisége, Tejhozam kiegyenlítettsége a fejési időszak alatt /perzisztencia/, Zsírtartalom (%) és fehérjetartalom (%), Testsúly, Tőgy alakja, Fejhetőség és a tejleadás, Termékenység, Életteljestmény.

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A juhok értékmérő tulajdonságai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések