Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben 2008. május 7.-én.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben 2008. május 7.-én."— Előadás másolata:

1 1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én

2 2 1.A makrogazdasági előrejelzés módszerei 2.A rövidtávú vállalati várakozások 3.Az éves prognózisok A várható növekedési ütem A GDP mérleg Egyensúlyi kérdések (konvergencia) 4.A hosszú távú előrejelzésekről 5.Összefoglalás

3 3 Bevezetés Az előadás az április 2.-ai előadás „folytatása”. Az akkori téma: a hazai nemzetgazdaság legáltalánosabb jellemzői (a GDP alakulása) A mai: egy valamivel részletesebb áttekintés Ne csak a megállapításokra, a bizonyítás módszereire is figyeljenek!

4 4 A makrogazdasági előrejelzés módszerei Statisztikai elemzések (trend-extrapoláció KSH adatokból, az eredmények megbízhatóságának áttekintése. A vállalati várakozások (postai) felmérése. A GDP összetevők mérlege. Ciklus-elemzések. Gazdaságpolitikai információk hasznosítása.

5 5 Rövidtávú vállalati várakozások I. A várakozásokat a GKI (és a KOPINT) havi felmérésekkel vizsgálja. A fő kérdés: a következő 3 hónapban a cég helyzetének javulását, vagy romlását várják? Az iparban a felmérési eredmények az ág adott időpontbeli helyzetéről adnak képet (ábra). Az egyéb ágakban az eredmények gyakran nem megbízhatóak (a hibák oka sem ismert). A címen hónapról-hónapra módosított előrejelzés található. A jelenlegi várakozások, prognózisok pesszimisták.

6 6 Iparvállalati várakozások és ipari statisztika

7 7 Éves prognózisok I. Az éves prognózis készítése a GKI-ban (és a KOPINT-ban is) a várható növekedési ütem előrebecslésével indul. Módszerei: trend-extrapoláció (ábra), s a trendtől való eltérések okaira, s ezek várható hatásainak nagyságára vonatkozó feltételezések kimunkálása. Az április 2.-i előadáson a jelen helyzetünkre vonatkozó elemzést bemutattam (www.ektf.hu/’papanek). Jelen teljesítményünk alacsony, kilátásaink rosszak.

8 8 Éves prognózisok II. A GDP mérleg fő összefüggései: Termelés = jövedelmek = felhasználás A termelés (némi egyszerűsítéssel) az ágazati hozzáadott értékek összege. A szerkezeti prognózis meglehetősen bizonytalan. Az iparé a jobbak egyike (ábra). A felhasználás, szintén egyszerűsítve, a lakossági fogyasztás és a felhalmozás – valamint a külker egyenleg - összege. A lakossági fogyasztás előrejelzése jó, a beruházásé bizonytalan (ábra). A mérleg-egyenlőség kialakításával viszonylag (?!) megbízható GDP prognózis adható (ábra).

9 9 Az ipari GDP éves változására vonatkozó előrejelzések, , (százalék)

10 10 Beruházás-növekedési előrejelzések

11 11 A GDP növekedés éves előrejelzései , százalék

12 12 Éves prognózisok III. Az egyensúly – és a konvergencia – vizsgálati szempontjai: munkanélküliség, statisztikája nem mutatja az alacsony aktivitási arányt, a rossz szám prognózisa könnyű, de nem sokat ér; infláció, igen jól előre jelezhető, jelenleg nagyon magas (ábra);

13 13 Az éves fogyasztói árindex előrejelzése, (százalék)

14 14 Éves prognózisok III. (folytatás) külgazdasági egyensúly, az export és import volumene magas, növekedése lassul, az előrejelzés bizonytalan (ábra), külkereskedelmi mérleg, egyensúlyban van, fizetési mérleg, a deficit jelentős (ábra); költségvetési hiány, igen magas, nem előre jelezhető. Úgy tűnik, a konvergencia kritériumok idei teljesítése is kétséges.

15 15 Az éves export-volumen növekedés előrejelzése, (százalék)

16 16 A fizetési mérleg hiány előrejelzése, , (milliárd euró) (2003-tól új módszer szerint számolva)

17 17 A „hosszú távú” előrejelzésekről A ciklusok okai: rövid távú (néhány havi): piaci ingadozás; középtávú (4-8 éves): beruházás, multiplikátor (?) hosszú távú, ún. Kondratyev: innovációk, generációs különbségek (?). Előrejelzés 1-1,5 évig többnyire megbízható – és kedvezőtlen. A távolabbi változások nem előre láthatóak (ábra).

18 18

19 19 Összefoglalás A gazdasági döntések gyakran igényelnek megbízható előrejelzéseket. Az elemzés azt igazolja, hogy ilyenek számos témában - például az inflációról - akár egy-másfél évre előre is készíthetők (lennének). A kormányzati előrejelzések politikailag motiváltak. Más témákban viszont megbízhatatlanok voltak a GKI prognózisok is. Minden döntéshozónak tudnia kell, melyik előrejelzésben bízhat, melyikben nem.

20 20 Az közötti előrejelzések és a tények közötti átlagos eltérések (a különbségek abszolút értékének átlagai)

21 21 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben 2008. május 7.-én."

Hasonló előadás


Google Hirdetések