Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei"— Előadás másolata:

1 Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
2012. III. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank november 29. *A felmérés kitöltése idején a bankadó és tranzakciós illeték körüli változások nem voltak ismertek.

2 Főbb megállapítások A háztartási hitelek feltételei enyhültek 2012 harmadik negyedévében, így további korrekció következett be a 2011 végi széleskörű szigorításokban. A következő félévben a bankok várakozásai alapján nem lehet számítani a hitelfeltételek jelentős változására. A lakáshitelek esetében a keresletet illető várakozásokat továbbra is az állami kamattámogatás mozgathatja. Szűkül a hitelképes vállalatok köre, szigorodnak a nem árjellegű hitelezési feltétek. A vállalati szegmens feltételeinek szigorodását továbbra is elsősorban a hajlandósági tényezők magyarázzák. A hosszú lejáratú, beruházási hitelek iránti kereslet tovább csökkent: a csökkenést jelző bankok aránya utoljára 2009-ben volt hasonló mértékű.

3 valamint várható alakulásáról Magyarországon
Főbb megállapítások Összefoglaló táblázat a kínálat és a bankok által észlelt kereslet alakulásáról, valamint várható alakulásáról Magyarországon Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

4 Háztartási szegmens

5 Folytatódó korrekció a háztartási hitelek összesített feltételeiben
Hitelezési feltételek a háztartási szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

6 A keresletre vonatkozó várakozásokat továbbra is az állami kamattámogatási program mozgathatja…
Hitelkereslet a háztartási szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

7 Az új kihelyezések változatlanul alacsony szinten
Új kihelyezések a háztartási szegmensben Forrás: MNB, Pénzügyi stabilitási statisztikák.

8 Vállalati szegmens

9 A vállalati hitelezési feltételek tovább szigorodtak
A hitelezési feltételek a vállalati szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

10 A szigorításokban továbbra is az alacsony hitelezési hajlandóságnak van a legjelentősebb szerepe
Egyes tényezők hozzájárulása a hitelezési feltételek enyhüléséhez/ szigorításához a vállalati hitelezési szegmensben Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

11 Növekvő kereslet a rövid, csökkenő kereslet a hosszú lejáratú hitelek iránt
Hitelkereslet a vállalati szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

12 A magyar vállalati hitelezés továbbra is távolodik a régiótól…
A vállalati hitelállomány alakulása árfolyamhatástól megtisztítva (2008. október=100) Forrás: nemzeti jegybankok.

13 …amely a hitelezési feltételek alakulásának tükrében nem meglepő
Vállalati és lakáshitel-feltételek alakulása a régióban és az eurozónában Forrás: ECB, nemzeti jegybankok, MNB a bankok válaszai alapján.

14 A vállalatok/háztartások hitelhez jutása
Vállalkozások/háztartások Hitelképes vállalkozások/háztartások Kik jutnak hitelhez? (és milyen nem-árjellegű feltételek mellett pl:fedezet) Milyen áron? Hitelezési felmérés Negyedévente publikálás MNB Kamatstatisztika Havonta publikálás Következő: november 30. Mindkét információ tudatában lehet megítélni a vállalatok/háztartások helyzetét a hitelpiacon Forrás: MNB illusztráció.

15 Háztartási portfólióminőség
A háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele - MNB adatszolgáltatás alapján

16 Enyhe javulás a nem-teljesítő hitelek arányában…
90 napon túli késedelemben lévő és átstrukturált jelzálog hitelek aránya a teljes hitelállományhoz viszonyítva 4,9% 1,6% 8,5 % Forrás: MNB, Háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány statisztika.

17 …elsősorban a devizahitelek esetében
90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya az adott szegmens teljes hitelállományához viszonyítva hiteltípus szerint Megjegyzés: a zárójelben lévő százalékos értékek az egyes hiteltípusok teljes állományon belüli részesedését jelölik. Forrás: MNB, Háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány statisztika.

18 Az arány csökkenése a portfolióromlás lassulásának köszönhető
A teljes háztartási hitelállományban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek arányában bekövetkezett változások dekomponálása Forrás: MNB, Háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány statisztika.

19 A portfolió javulásában szerepe volt az állami programoknak
Késedelmes devizahitelek forintra váltása és az adósság 25 százalékának elengedése Kötelező alapon június 15 és augusztus 31 között (23 Mrd Ft) Önkéntes alapon szeptember 15-ig (~32 Mrd Ft) Árfolyamrögzítés Forrás: PSZÁF, MNB, rendkívüli adatszolgáltatás.

20 Főbb megállapítások A háztartási hitelek feltételei enyhültek 2012 harmadik negyedévében, így további korrekció következett be a 2011 végi széleskörű szigorításokban. A következő félévben a bankok várakozásai alapján nem lehet számítani a hitelfeltételek jelentős változására. A lakáshitelek esetében a keresletet illető várakozásokat továbbra is az állami kamattámogatás mozgathatja. Szűkül a hitelképes vállalatok köre, szigorodnak a nem árjellegű hitelezési feltétek. A vállalati szegmens feltételeinek szigorodását továbbra is elsősorban a hajlandósági tényezők magyarázzák. A hosszú lejáratú, beruházási hitelek iránti kereslet tovább csökkent: a csökkenést jelző bankok aránya utoljára 2009-ben volt hasonló mértékű.


Letölteni ppt "Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések