Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017."— Előadás másolata:

1 2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út 152. www.firstline.hu Adózási aktualitások 2017

2 Adózási aktualitások 2017 ÁFA fokozódó adatszolgáltatás: Adatszolgáltatás elektronikus módon – külön jogszabály alapján 1. Eredeti javaslat szerint 2017. január 1-jétől lehetőség, július 1-jétől kötelezettség DE: a január 1-jei határidő kikerült! – 2017. július 1-jétől hatályos a számlázó programok online adatszolgáltatása (céljáról, tervéről, gyakorlati tennivalókról bővebben a következő oldalak tájékoztatnak). Számlázó programmal kiállított azon belföldi számlák után, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100.000 forintot. (Bővebben később.) 2. 100.000 forintra csökken a belföldi összesítő nyilatkozat értékhatára 2017. január 1-jétől – befogadó adószámának feltüntetése.

3 Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon Célja: A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített koncepció célja a gazdaság további fehérítése az adócsalások visszaszorításával, egyúttal az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése. Azzal, hogy a számlázóprogramokat is bekötnék a NAV-hoz, akár évi 50 ezer milliárd forintot elérő halmozott számlaforgalom – melynek áfatartalma meghaladja a 10 ezer milliárd forintot – válna láthatóvá és követhetővé a NAV számára, mely hozzájárulna a kockázatkezelés hatékonyságának növeléséhez. Terv: Azonnal látni fogja a NAV a számlakibocsátást Az NGM a számlázóprogramokat úgy kell továbbfejleszteni, hogy azok a számla kibocsátásakor elektronikusan megküldjék a számlaadatokat az adóhatóság részére. Ez az automatikus és elektronikus valós idejű adatszolgáltatás kiváltaná a jelenlegi utólagos időszakonkénti összesített adatszolgáltatást a kibocsátott számlákról. A fejlesztés építene arra a 2016. január 1-től hatályos rendelkezésre, amely szerint a számlázóprogramoknak rendelkezniük kell „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval, mely lehetővé teszi, hogy az adóhatóság az adózó ellenőrzésekor a számlázóprogramból meghatározott időszakba vagy sorszámtartományba eső számlák tartalmáról elektronikusan adatot kapjon.

4 Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon Gyakorlati tennivalók: A NAV tájékoztatójában kiemelte, hogy a többfunkciós, moduláris felépítésű szoftverek „határainak” kijelölése a fejlesztő döntése. Nem kifogásolható, ha egy szoftver az adatexportot az adott rendszer egyes komponenseinek egymás után vagy egymással párhuzamosan történő használatának eredményeképpen hajtja végre. A NAV kifejti, mivel a Rendelet kifejezetten nem tiltja, hogy az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” több fájlra darabolja a szolgáltatandó adatokat, így ha az exportált adatállomány túl nagyméretű, abban az esetben az adatok listázására több fájl egymást követő előállításával is megoldható. A számlázó programoknak 2016. január 1-től már biztosítania kell az előírt adatszolgáltatást, másrészt pedig az adóalanyoknak már rendelkezniük kell a programok „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkció működését bemutató fejezetet is tartalmazó felhasználói dokumentációval. Ezzel az adatszolgáltatási kötelezettséggel a NAV már előkészítette a további, mélyebb és azonnali ellenőrzés lehetőségét.

5 Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon Adatszolgáltatási kötelezettség 100.000 forintot meghaladó áfa tartalmú számlákról. A 100 000 forintot meghaladó áfa tartalom esetében valós idejű adat-szolgáltatás lép életbe. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) módosításának következtében a belföldi összesítő jelentés-tételi kötelezettséget előíró szabályozás szerinti 1 millió forintos összeghatár 100.000 forintra változik, illetve az adatszolgáltatásra kötelezett adóalany – saját választásától függően – az értékhatár alatti számlákról is szolgáltathat adatot az összesítő jelentésben. A Módosító törvény 200. § 15. pontjai szerint, amelyek az Art. 31/B. §-ban az új értékhatárt vezetik be (1 millió forintos értékhatár 100.000 forintra módosítása).

6 Adózási aktualitások 2017 Adatszolgáltatás elektronikus módon 2017. január 1-től a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán, akkor is szerepeltetni kell a vevő adószámát, ha az áthárított adó értéke eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot. Az új rendelkezést még nem kell alkalmazni a 2016-ban kibocsátott, de 2017 évi teljesítési időpontot tartalmazó számlák esetében. A számlázó programokat úgy kell továbbfejleszteni, hogy azok a számla kibocsátásakor elektronikusan megküldjék a számlaadatokat az adóhatóság részére. 2017. január 1- jétől ez még csak lehetőség, de 2017. július 1-jétől kötelező érvényű lesz minden Áfa alany gazdálkodóra. Ez az előírás a következő lépcső a teljesen automatikus adatszolgáltatás felé. Az új rendszer kiváltaná a jelenlegi belföldi összesítő jelentést. A probléma ezzel csak az, hogy a technikai specifikáció, - hogy mit és hogyan vár a NAV – nincs sehol! Azaz senki sem tud erre fejleszteni…..


Letölteni ppt "2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017."

Hasonló előadás


Google Hirdetések