Zsoltárok könyve. Zsoltárok könyve Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Az Ószövetség könyvei.
Copyright B. McNutt A BIBLIA rövid vázlata Copyright B. McNutt
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Panasz utca Elköltöztünk
A Biblia Isten szava.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
Jó reggelt- Isten hozott !.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Készíts utat a Kegyelem előtt!
Feltámadt ! – húsvét után…
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Igazságban, szellemben életem átadom, Szerelmemnek olaját, s teljes hódolatom. Mindent átadok Neked, fogadd el, Istenem, Oltárodra hadd tegyem, itt.
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
„Milyen jó hálát adni az Úrnak, és zengeni neved dicséretét, ó Felséges hirdetni reggel szeretetedet, h ű ségedet minden éjjel tízhúrú hangszeren és lanton,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A Biblia.
Az Újszövetség könyvei
Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Isten mondta.
Bevezetés az Ószövetségbe
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Igazságban szellemben. 1. Igazságban, szellemben, életem átadom. Szerelmemnek olaját, s teljes hódolatom. Mindent átadok Neked, fogadd el Istenem, Oltárodra.
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Előadó: Zarka Péter. Előadó: Zarka Péter Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!
Sámuel első és második könyve
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
 Világ keletkezése  Régészet - Hettiták Sargón Dávid király Poncius Pilátus 1961.
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Szentírástudomány a szövegkritika: Fordítások
9.
Értékeld az elmúlt évet:
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
Miért olyan fontos a hit?
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Igazságban, szellemben életem átadom, Szerelmemnek olaját, s teljes hódolatom. Mindent átadok Neked, fogadd el, Istenem, Oltárodra hadd tegyem, itt.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Bevezetés az Ószövetségbe I.
A) Jézus Krisztus személye
Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

Zsoltárok könyve

Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő

Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!

Zsoltárok könyve A héber kánonban az Írások egységébe tartozik. (Zsoltárok, Jób, Példabeszédek, Énekek Éneke, Rúth, Jeremiás Siralmai, Prédikátor, Eszter, Dániel, Ezsdrás, Nehémiás, Krónikák) Az ószövetségi ember „énekes könyve” volt. A bölcsességirodalom (héberül: hokmá) az egész ókori keleten ismert volt. Ahhoz adtak gyakorlati eligazítást, hogyan kell Istennek tetsző módon élni.

A könyv neve A héber gyülekezet tehillim-nek (himnuszok, dicséretek, magasztaló énekek) nevezte el. A bűnbánatért könyörgő énekeket, töfillot-nak is nevezték (Zsolt 72:20), ami imádságot, könyörgést jelentett.

A könyv neve A „zsoltárok” elnevezéssel az Újszövetségben találkozunk (Lk 20:42; 24:44; ApCsel 1:20; 13:33), aminek a görög pszalmoi szó felel meg. Ez a héber mizmor fordítása, ami 57. zsoltár címében található meg.

A könyv neve Zenekísérettel előadott, Jahvét dicsőítő éneket jelentett. A Psalterion jelenthet énekgyűjteményt is, de egy húros hangszernek is ez volt a neve, amit lantnak, hárfának fordít a Bibliánk (Zsolt 57:9).

Könyvgyűjtemény Legolvasottabb könyv Újszövetség részben vagy egészben 104 zsoltárverset idéz Jézus Krisztus személyéről, életútjáról jelent ki prófétai kijelentéseket (Zsolt 16:8-11; 22; 31:6; 41:10; 69:10; 118:22; 2:7; 110:1, 4 ).

Könyvgyűjtemény Melozzo Da Forli, 1480, Pinscoteca, Vatikáni Múzeum Több esetben nehéz pontosan meghatározni a zsoltárok keletkezésének dátumát. Válogatás sok hasonló ének közül. Ószövetség görög fordításában 151 zsoltár található. A szír Bibliában 155 zsoltár van

Könyvgyűjtemény Ószövetségben több zsoltár található: - Mózes éneke 2Móz 15:1-18 - Dávid siratóéneke 2Sám 1:17-27 - Anna hálaéneke 1Sám 2:1-10 - Habakuk próféta imádsága Hab 3 - Mózes éneke 5Móz 32:1-43-ban a 78. zsoltárhoz hasonló

Könyvgyűjtemény Négy zsoltár kétszeresen is ránk maradt kisebb-nagyobb eltérésekkel az Ószövetségben: Zsolt 18 = 2Sám 22; Zsolt 14 = 53; Zsolt 70 = 40:13-17; Zsolt 108 pedig 57:8-12 és 60:7-14-ből van összeállítva

Könyvgyűjtemény Az Újszövetség zsoltárszerű énekeivel együtt (pl. Lk 1:46-55, 68-79) arra mutat, hogy bár a zsoltárok hivatalos énekesei a léviták voltak, de ezeknek az énekeknek a motívumai a népdalokhoz hasonlóan variálódva éltek a hívő emberek ajkán.

A Zsoltárok könyvének felosztása Öt könyvre van felosztva: 1 - 41; 42 - 72; 73 - 89; 90 - 106; 107 - 150.

A Zsoltárok felirata „Dávid zsoltára” felirat: 3 - 41. „Kórah fiainak tanító költeménye”: 51 - 65. Dávid zsoltára 68-70. Salamon nevéhez fűződik a 72. és a 127. Aszáf nevét viseli az 50. valamint a 73-83.

A Zsoltárok felirata „nagy hallél” elnevezést kapta a 111-117. „zarándok énekek” 120-134. A teljes gyűjtemény végén pedig a „kis hallél” gyűjtemény található.

Más szempontok alapján „elohista zsoltárok” a 42-83. „Uralkodik az Úr!” 93-99.

Zsoltár-műfajok 1. Nemzeti panaszének 2. Egyéni panaszének 3. Nemzeti hálaének 4. Az egyéni hálaének 5. A dicsőítő ének (himnusz)

Zsoltár-műfajok 6. A liturgikus zsoltárok 7. A Sion-énekek 8. A király-zsoltárok 9. Isten királyságáról szóló ének 10. A bölcsesség zsoltárai

A Zsoltárok versei Kiegészítő párhuzam (szintetikus parallelizmus) „Igaz bíró az Isten, olyan Isten, aki mindennap büntethet.” (Zsolt 7:12) „Az ÚR letekint a mennyből az emberekre, hogy lássa, van-e köztük értelmes, aki keresi az Istent? (Zsolt 14:2)

A Zsoltárok versei Ismétlő párhuzam (klimatikus parallelizmus) „Magasztaljátok az Urat, ti mennyei lények, magasztaljátok az Úr dicsőségét és hatalmát” (Zsolt 29:1) „Fenségbe öltözött, felöltözött az ÚR” (Zsolt 93:1)

A Zsoltárok versei Ellentétes értelmű párhuzam (antithetikus parallelizmus) „Mert ismeri az ÚR az igazak útját, a bűnösök útja pedig semmibe vész.” (Zsolt 1:6) „Ők térdre rogynak és elesnek, mi pedig felkelünk, és talpon maradunk.” (Zsolt 20:9)

A Zsoltárok versei Rokon értelmű párhuzam (szinonim parallelizmus) „Miért tombolnak a népek, milyen hiábavalóságot terveznek a nemzetek? Összegyűlnek a föld királyai a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és felkentje ellen: Dobjuk le magunkról bilincseiket, tépjük le köteleiket! (Zsolt 2:1-3)

Kérdéseket a zarkapeter@adventista.hu