Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prédikátor könyve. Prédikátor könyve

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prédikátor könyve. Prédikátor könyve"— Előadás másolata:

1

2 Prédikátor könyve

3

4 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE Készítette: DR. TOKICS IMRE

5 BIBLIAI SZABADEGYETEM A KÖNYV CÍME ÉS HELYE A KÁNONBAN
A Prédikátor könyve (héberül: קֹהֶלֶת Qó`helet; jiddis: קהלת Kojhelesz). „Micsoda haszna van az embernek minden ő munkájában, mellyel munkálkodik a nap alatt?” (Prédikátor 1,3)

6 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA A könyv szerint a prédikátor nem csupán vallási tanító, hanem Jeruzsálem Dávid leszármazása szerinti király is egyben (Prédikátor 1,1).

7 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA A könyv az élet hiábavalósága felett elmélkedik „Minden hiábavalóság!” (Prédikátor 1,2)

8 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA Mi az ember életének az értelme és van-e egyáltalán valamilyen célja? „Ami volt , ugyanaz, ami ezután is lesz, és ami történt, ugyanaz, ami ezután is történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt” (1,9) Hogyan kell az embernek elrendeznie az életét a világban, hogy megelégedett és boldog legyen? „…örvendezzen az ő munkájának: ez az Istennek ajándéka!” (5,19)

9 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE A KÖNYV TANÍTÁSA A hiábavalóság a 12. fejezetben 38 alkalommal fordul elő.

10 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA Az olvasó a küszködő embert láthatja meg benne, aki végül rátalál Teremtőjére Mózes királyi nevelésben részesült, mindent megtanult, ami az akkori világ értékrendjébe tartozott. Testi ereje és fizikai állóképessége átlagon felüli volt.

11 BIBLIAI SZABADEGYETEM ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE Salamonon kívül egyetlen király sem felel meg a könyvben leírtaknak: „páratlan bölcsessége” (Préd 1,16), „hallatlan vagyona és tekintélyes udvartartása” (Préd 2,7-8) „jelentős építkezései” (Préd 2,4). „A prédikátornak, Dávid fiának, Jeruzsálem királyának szavai” (Préd 1,1).

12 BIBLIAI SZABADEGYETEM ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE A keletkezési időre következtetni lehet, mivel a könyv nem tartalmaz konkrét utalásokat erre vonatkozóan.

13 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÜZENETE MA ISTENFÉLELEM A FŐ SUMMÁJA MINDEN TUDOMÁNYNAK „És azonfelül, hogy a prédikátor bölcs volt, még a népet is tudományra tanította, és fontolgatott, és tudakozott, és írt sok bölcs mondást” (Prédikátor 12,11) Készítette: DR. TOKICS IMRE

14 BIBLIAI SZABADEGYETEM
A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÜZENETE MA A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatit megtartsad; mert ez az embernek fődolga! (Prédikátor 12,15) Készítette: DR. TOKICS IMRE

15 Kérdéseket a zarkapeter@adventista.hu


Letölteni ppt "Prédikátor könyve. Prédikátor könyve"

Hasonló előadás


Google Hirdetések