„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
(Rendező, „átfordító” mérleg) 2013.
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Év végi zárási feladatok
Az államháztartás új számviteli rendszere
TOTÓ Pénzügyi és Könyvszakértő Kft Székhely: 1025 Budapest, Palánta u. 3/c. Telefon+Fax: , Web:
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
Adózási alapismeretek 4. konzultáció Társasági adó
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Számviteli alapok.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
A számvitel szerepe az adójogban
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
A hitelintézeti beszámoló
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Könyvvezetési feladatok
Bankmérleg, forrás oldal
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló január elsejétől Sajátos egyszerűsített éves beszámoló megszűnik! Könyvvizsgálatra nem kötelezett,
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Beszámoló-készítés aktuális kérdései (90 perc) Szervező: Novitax Kft.
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
SZÁMVITEL (BMEGTM400) február 11. Beszámoló részei A mérleg Alapvető gazdasági események.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
Változások a Társasági adóban (Ferenczi Szilvi). 10%-os kedvezményes kulcs alkalmazásának feltétele – 19. § (3) d)  Rendezett munkaügyi kapcsolatok pontosítása,
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
KÖLTSÉGVETÉSI KAPCSOLATOK. © Deák István FOGALOM  Az államháztartás egyes alrendszereivel –a központi költségvetéssel –az elkülönített alapokkal.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
NEMZETKÖZI SZÁMVITEL I.
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.” Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetés „Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.”

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Számviteli beszámolóval már lezárt üzleti év(ek) számviteli (és adózási) nyilvántartásainak utólagos felülvizsgálata Ellenőrzések az időszak lezártsága szerint Számviteli beszámolóval le nem zárt időszak Számviteli beszámolóval lezárt időszak Stornó: következmény nélküli hibajavítás. A vállalkozás havi ÁFA bevalló! Adózási időszak le nem zárt Adózási időszak lezárt Adózási időszak le nem zárt Adózási időszak lezárt Hiba kelte 2012. 01. 05 2012. 01. 05. 2012. 01. 05. Javítás kelte 2012. 01. 27. 2013. 01. 06. Ilyen nem lehet! M é r l e g k é s z í t é s u t á n Számvitelben Stornó Stornó Ellenőrzések számvitele!!! Adózásban Stornó Önellenőrzés

Összege az Art-ben meghatározott Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Ellenőrzések fajtái, terhei Önellenőrzés (önrevízió) Adóellenőrzés (adórevízió) Számviteli (és adózási) nyilvántartások saját hatáskörű felülvizsgálata Számviteli (és adózási) nyilvántartások adóhatósági felülvizsgálata Tágan értelmezve: helyi adó, vám, TB is. Önellenőrzési pótlék Késedelmi pótlék Adóbírság Mulasztási bírság Összege az Art-ben meghatározott Kérelemre mérsékelhető, illetve elengedhető A szankciókat a hiba feltárásának időszakában egyéb ráfordításként kell elszámolni! Az önellenőrzési pótlék kivételével adóalap növelő tétel!

Az adózó érdeke, hogy minél hamarabb benyújtsa! Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Az önellenőrzés és az adóellenőrzés időbeli kapcsolata X nap 15 nap A hiba észlelése Nyilvántartásba vétel A hiba bevallása, továbbá az adóhiány és az önellenőrzési pótlék megfizetése A 15 napos szabály 2012-től megszűnt, az önellenőrzési pótlékot a benyújtás napjáig kell számítani. Csak az adóellenőrzés megkezdése előtti napon benyújtott bevallás esetén jogszerű az önellenőrzés! Nem lehet önellenőrzéssel helyesbíteni az adóbevallás késedelmes benyújtását adózó adóbevallási szisztéma szerinti választását Vámhatóság miatt tévesen kivetett ÁFÁ-t adóhatóság által ellenőrzött időszakot

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Alapfogalmak HIBA HIBAHATÁS Nem megfelelő elszámolás, nyilvántartás, bevallás Az eredeti hiba által okozott újabb hiba Jelentkezhet: a hibázás évében a hibázást követő időszakban a hibafeltárás időszakában ez nem tartozik az ellenőrzések számvitelébe, mert nem beszélhetünk beszámolóval lezárt időszakról

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Hibák (és hibahatások) csoportosítása TARTALOM szerint NAGYSÁGREND szerint Csak adóbevallási hibák Nyilvántartási és bevallási hibák Csak nyilvántartási hibák Jelentős Nem jelentős Nincs helyesbítő könyvelés, de van bevallás és lehet pénzügyi rendezés Helyesbítő könyvelés van, ami lehet Nem lényeges Lényeges Költségvetés Megszűnt a lényeges hiba fogalma, így az ismételt közzétételi kötelezettség is! E/F K/R/B

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Hibák (és hibahatások) minősítése Jelentős összegű hiba Ha évenként és együttesen – az eredményre, saját tőkére gyakorolt hatásának előjeltől független összege - meghaladja a számviteli politikában rögzített mértéket, értéket, de a rögzített érték nem lehet nagyobb a mérlegfőösszeg 2 %-ánál, illetve 1 millió forintnál. Következmény El nem számolt bevétel +1000 El nem számolt adóráfordítás -160 Saját tőkét érintő hatás +840 Összesített hatás 2000 Elkülönítés Az előjeltől független összeg értelmezése Ezt kell viszonyítani a mérlegfőösszeghez! Beszámolóban Könyvvitelben 3 oszlopos mérleg és eredménykimutatás (Középső oszlop adatokat tartalmaz) Szintetikában Analitikában A KM-ben évenkénti részletezés Szintetikában és analitikában

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Hibák (és hibahatások) minősítése Nem jelentős összegű hiba Ha nem minősül jelentős összegűnek Következmény Két oszlopos mérleg és eredménykimutatás A tárgyév adatai között szerepel az előző év(ek) hatása is Eredményre gyakorolt hatás esetén adóalap korrekció kapcsolódik hozzá! Célszerű az elkülönített nyilvántartás a korrekciós tételek könnyebb megállapítása érdekében

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Kérdés Nem jelentős összegű hiba esetén az eredménykimutatás melyik sorában kell szerepeltetni a társasági adóhiányt vagy adótöbbletet? Válasz Adóhiányt/adótöbbletet az adófizetési kötelezettség sorban kell szerepeltetni!

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Nem jelentős összegű hiba [7. § (1) bekezdés u) pont, 8. § (1) bekezdés p) pont), 8. § (8) bekezdés 2014-től a társasági adóhatását önellenőrzéssel nem kötelező helyesbíteni, ha az adózó javára mutatkozik az eltérés és a hibával érintett adóévi adóalapja meghaladja a nem jelentős összegű hiba összegét. Ebben az esetben tehát nem szükséges önellenőrzéssel helyesbíteni a korábbi évek adóalapját, így nem merül fel adóalap-korrekciós tétel sem.

Az ellenőrzések könyvviteli elszámolása Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Az ellenőrzések könyvviteli elszámolása Kérdés: mikor és hogyan könyveljünk? Mikor??? Adóellenőrzéskor a határozat jogerőssé válásának napján Önellenőrzés esetén a nyilvántartásba vétel napján Ha a fenti időpontok a fordulónap és a mérlegkészítés időpontja közé esnek a fordulónapra számoljuk el a gazdasági eseményeket Hogyan könyveljünk??? a beszámolóval lezárt időszakra vonatkozó megállapításokat a jogkövetkezményeket

Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése Az ellenőrzések könyvviteli elszámolása Kérdés: mikor és hogyan könyveljünk? Hogyan könyveljünk??? a beszámolóval lezárt időszakra vonatkozó megállapításokat: a rosszul könyvelt tételeket könyveljük vissza, majd könyveljük le úgy, ahogyan azt helyesen kellett volna. a terheket: b: az ellenőrzés befejezésének napja b1 b2 h1 F h2 b3 h: a határozat jogerőssé válásának napja b4 h3 M h4 b5 h5 Időbeli elhatárolás Céltartalék lehet Nincs teendő Önellenőrzésnél: nincs határozathozatal napja, csak befejezés napja. (b1, b3, b5)

17. Ellenőrzések könyvviteli elszámolása, beszámolóban való szerepeltetése adatok E Ft Sor- szám   A tétel megnevezése 2007. év Előző év(ek) módosításai Tárgyév a b c d e 12 D. Saját tőke 13 I. JEGYZETT TŐKE 14 II. JEGYZETT, DE MÉG BE NEM FIZETETT TŐKE (-) 15 III. TŐKETARTALÉK 16 IV. EREDMÉNYTARTALÉK X 17 V. LEKÖTÖTT TARTALÉK 18 VI. ÉRTÉKELÉSI TARTALÉK 19 VII. MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY X  20 E. Céltartalékok 21 F. Kötelezettségek 22 HÁTRASOROLT KÖTELEZETTSÉGEK 23 HOSSZÚ LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK 24 RÖVID LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK 25 G. Passzív időbeli elhatárolások 26 Források összesen Három oszlopos mérleg és eredménykimutatás esetén a mérleg tárgyév oszlopa tartalmazza, az eredménykimutatás tárgyév oszlopa pedig nem tartalmazza a középső oszlopban szereplő adatokat. Zárás előtt a középső oszlopban szereplő mérleg szerinti eredményt ne felejtsük átvezetni az eredménytartalékba!

Ellenőrzések számvitele Az ellenőrzés munkafázisai 1. A hiba írásos megfogalmazása 2. A rossz és a jó könyvelés bemutatása évenkénti bontásban 3. Hiba, hibahatások megállapítása, írásos rögzítése 4. Ellenőrzés és minősítés. (nehogy újabb hiba keletkezzen, jelentős, nem jelentős, lényeges) 5. Javító könyvelés 6. Tárgyévre áthúzódó hibahatások rendezése 7. Lényeges hiba esetén az ismételt közzétételhez szükséges munkálatok Példa megoldás