Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A reformáció.
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Az Élet Igéje április.
NAGYBÖJTI TÖRTÉNET.
„Amikor szeretünk, Isten felé közeledünk, aki minden szeretet forrása és tűzhelye.” (George Sand)
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
EDK -k az EDM -ért Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért.
Bibliaismereti alapok
Mikor még semmi nem létezett..
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A Reformáció Magyarországon
Jézus te vagy minden álmom
Túrmezei Erzsébet : KARÁCSONY ELŐTT.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Advent Bihari Gusztáv.
Készítette: Hendrich Kíra
ADVENT Salmani Krisztián.
Eleve elrendelés vagy szabad akarat? Forgatókönyv az életem ?
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Újszövetség könyvei
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
ISTEN hozott köztünk!.
„ Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” – mondja Jézus Máté 11: 28.
A megtérés fogalma. Mk 1:14-15 Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: "Betelt az idő, és elközelített.
1 Továbblépés - Az üzenet.
A káté - története - felosztása - tartalma + egy kérdés felelettel
Az Élet Igéje október.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
450 éves a Heidelbergi Káté.
A Heidelbergi Káté.
Az Élet Igéje szeptember.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
18. óra Világvallások.
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
Évközi 2. vasárnap Január 15. – „A” év.
A reformáció főbb irányzatai
Református istentisztelet
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Urunk megkeresztelkedése
Horváth Imréné, Marika néni elbeszélése nyomán
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
a reformáció 500 éve ünnepe
Apostoli, Niceai hitvallások
A) Jézus Krisztus személye
II. A HITRŐL 1.
A teremtő és gondviselő Atya
V. A Szentháromság Isten
Túrmezei Erzsébet : KARÁCSONY ELŐTT.
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
VIII. A Szentlélek Isten
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a A Heidelbergi Káté Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a

Mi is az a Káté? A Káté olyan hittani könyv, amely nem folytatólagos fejezetekből, hanem egymást követő kérdésekre és feleletekre tagolva adja elő mondanivalóját.

Heidelberg, Németország

Története A Heidelbergi Kátét Ursius Zakariás és Olevianeus Gáspár írta 1562-ben. 1563-ban jelent meg német nyelven, közvetlenül utána pedig latinul. Az első kiadásban a kérdéseket még nem számozták meg, csak a vasárnapokra, való felosztást találjuk meg benne. Pár éven belül francia, angol, majd 1577-ben magyar nyelven is megjelent. A kontinens református egyházai közös hitvallásként fogadták el.

Ursinus Zakariás és Olevianus Gáspár

Felosztása Három fő részből áll. Az első ezt a címet viseli: ,,Az ember nyomorúságáról”. A 3. ponttól a 11.-ig, tehát 9 pontra terjed. A második rész címe: ,,Az ember megváltásáról”. A 12.-től a 85.-ig tart tehát, 74 pontra terjed. A harmadik rész végül ez alatt a cím alatt következik: ,, A háládatosságról”. A 85. ponttól a 129.-ig, vagyis 45 pontra terjed. A középső a legnagyobb. Összesen 129 kérdésből és feleletből áll.

Tartalma Eleve elrendelés elve A hívő Üdvösség Eredendő bűn Törvénymegtartás  Isten  A hívőknek hinniük kell  Krisztus. Krisztustagadók  Sákramentumok (szentségek) Keresztség: Vízkeresztség, Szentlélekkeresztség Úrvacsora  Kizárás  A jócselekedetek A megtérés A tízparancsolat , miatyánk 

III. Kegyes Frigyes A reformáció pártfogója volt. A svájci reformáció ágát karolta fel.

22. Kérdés és felelet Mit kell hinnie a keresztyén embernek?   Felelet: Mindazt, amit nekünk az evangélium ígér, s amit a mi közönséges és kétség nélküli keresztyén hitvallásunk tételei az Apostoli Hitvallásban összefoglalva tanítanak. Jelentése: A keresztyén ember hitének alapja a Biblia, melynek legfőbb részét a négy evangélium alkotja. Az evangéliumok üzenete: Isten feláldozta érettünk egyetlen fiát, Jézust. Aki hisz Istenben és az ő fiában, annak örök élete van.

János 3,16 Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.