Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

18. óra Világvallások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "18. óra Világvallások."— Előadás másolata:

1 18. óra Világvallások

2 Világvallások Az öt legnagyobb világvallás Ázsiából származik.
Indiában alakult ki a brahmanizmus, vagy hinduizmus, valamint a buddhizmus, Kínában a taoizmus és konfucianizmus, és a zsidó valláshoz visszanyúló kereszténység, és az iszlám is Ázsiába helyezhető.

3 Kereszténység A kereszténység egyistenhívő vallás, a földi élet szenvedéseiért a túlvilágon ígér kárpótlást. Főbb irányzatai a katolikus, református, protestáns. Szent könyve a Biblia, melyet az apostolok jegyeztek le. Tanításai középpontjában a Megváltó, Jézus Krisztus áll, akinek életét, tanításait az Újszövetség írja le.

4 Kereszténység A kereszténység lényege az Isten- és emberszeretet.
Két legfőbb tanítása: szeresd Istenedet, és szeresd felebarátodat. Fő tanításai közé tartozik még a Szentháromság tana. Eszerint Isten az Atyában, a Fiúban, és a Szentlélekben nyilvánul meg. Isten a saját képmására teremtette meg az embert, aki az eredendő bűn által letért a helyes útról, Jézus azonban halálával megváltotta az emberiséget.

5 Kereszténység A hét fő bűn a kevélység, torkosság, harag, bujaság, restség, fösvénység és az irigység. Az elkövetett bűnök súlyossága alapján kerülhet valaki halála után a pokolba, mennybe, vagy a purgatóriumba. A bűnösök is üdvözülhetnek, ha őszintén megbánják bűneiket. A keresztény egyház életébe való bekapcsolódás a szentségeken keresztül történik: keresztség, első áldozás, bérmálkozás, házasság, bűnbánat, utolsó kenet.

6 Iszlám Szintén egyistenhívő vallás, monoteista.
Az Arab-félszigeten jött létre. A vallás szerint Allah prófétája Mohamed. Az iszlámban az egyházi és világi hatalom nem különül el, a vallás az élet minden területén jelen van. Szent könyve a Korán, isten szavait tartalmazza. A szumma Mohamed és tanítványainak cselekedeteit beszéli el. A Tóra szerint az isten által küldött többi könyvet is el kell ismerni, például a Bibliát, de egyedül a Korán közülük a romlatlan. Szent helye Mekka.

7 Iszlám A vallás öt pillére, melyeknek betartása a kulcs az istennek tetsző élethez, melyek által a hívő bejuthat a mennyországba: feltétlen hit Allahban és Mohamedben, napi ötszöri ima, Mekka felé fordulva, a Ramadán hónap alatt a böjt betartása, alamizsna adása a rászorulóknak, és legalább egyszeri zarándoklat Mekkába. Két fő irányzatának követői, a szunniták és a síiták folyamatos harcban állnak egymással, a szent háború, a dzsihád nevében.

8 Brahmanizmus, más néven a hinduizmus
A kereszténység és az iszlám után a harmadik legnépesebb táború világvallás, több mint 900 millióan követik. Sokszínűség jellemzi, minden követője szabadon dönti el, hogy a hittételek közül melyikhez csatlakozik, de vannak minden hívő számára kötelező hittételek, melyek nagyrészt társadalmi természetűek, mint a kasztrendszer, mely csoportokra osztja a társadalmat ( papok, harcosok, kereskedők, alantas munkát végzők kasztja).

9 Brahmanizmus, más néven a hinduizmus
Alapelve a karma és a reinkarnáció gondolata. Eszerint a folytonos újjászületést az határozza meg, hogy korábbi életünkben milyen tetteket hajtottunk végre. Nincsen létrehozója, gazdagodásáról mindig új igehirdetők gondoskodnak.

10 Buddhizmus A negyedik nagy világvallás a buddhizmus. Indiában jött létre, követői legnagyobb számban ma is itt élnek. Gautama Sziddhárta - Buddha - volt a vallás létrehozója. Megtartja a hinduizmusból származó reinkarnáció tanát, a megváltást az újjászületések körforgásából való kiszabadulást, a vágyak kioltásával lehet elérni. Így jut el az ember a nirvánába, a teljes megnyugvás állapotába. Két irányzata a mahajana és a hinjana.

11 Taoizmus és a konfucianizmus
A Kínában kialakult vallások a jing és jang elvén alapulnak, a pozitív és negatív energiák egyensúlyán alapul. Irányzatai a taoizmus és a konfucianizmus. A taoizmus elveti a cselekvést, a szemlélődő, vágyak nélküli elérése a célja. A konfucianizmus központjában a földi élet áll, az aktív cselekvés fontosságát hangsúlyozza. Mindkét rendszer filozófiaként jött létre, majd lassan vallássá alakult.

12 Forrás: Szakiskolai Közismereti Kísérleti Tankönyv 10. osztály számára
Köszönöm a figyelmet! Forrás: Szakiskolai Közismereti Kísérleti Tankönyv 10. osztály számára


Letölteni ppt "18. óra Világvallások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések