Mi is az a biblioterápia?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Az olvasástanítás módszere:
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai Vidra Szabó Ferenc
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A munka világával kapcsolatos tudás
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
május 6. A zenei könyvtáros képzés lehetőségei az egri Eszterházy Károly Főiskolán Tóvári Judit.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Zeneterápia.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Az irodalomterápia könyvtári lehetőségei
Az emberi tanulás.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Az e-portfólió használati köre
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Projektmunka.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Biblioterápiával az olvasásért
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
SZIME XVII. KONFERENCIA
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Személyes életvitel.
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése
Hallássérültek a könyvtárban
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Mi is az a biblioterápia? Monor, 2015. április 29.

Könyv + gyógyítás = biblioterápia Definíció klinikai biblioterápia esetében: válogatott olvasmányanyag terápiás segédeszközként való felhasználása a gyógyászatban, főként a pszichiátriában Definíció fejlesztő, megelőző (preventív) biblioterápia esetében: a személyes problémák megoldásának segítése irányított olvasás és megbeszélés révén.

A fejlesztő biblioterápia önállósodása A fejlesztő biblioterápia önállósodása a 20. század közepén, az 1960-as években, Amerikában kezdődött. Célja: a személyiségfejlődés elősegítése, az önismeret elmélyítése, a mentális egészség megtartása. A pedagógiai intézmények, az iskolák, az iskolai könyvtárak felkarolták, így főként a gyerekek és fiatalok lettek elsődlegesen a célcsoportjai. Alkalmazásában a fejlesztés mellett erőteljes szerepet kapott a prevenció, a megelőzés is.

Amerikai tapasztalatok A biblioterápia hasznai a gyerekek, a fiatalok érzelmileg és értelmileg fogékonyabbá válnak mások szempontjainak figyelembe vétele iránt. Növeli empátiájukat, toleranciájukat, szociabilitásukat; fejleszti problémamegoldó képességüket, ezáltal kreativitásukat, mely tanulási teljesítményükben is kamatozik; segíti őket a személyes célok felismerésében, kitűzésében és azok elérésében, vagyis egy céltudatosabb jövőkép és a hozzá vezető út kialakításában.  

Az alkalmazás kiterjesztése A módszer alkalmasságánál fogva más célcsoportok, helyszínek, alkalmazási területek is fokozatosan bekapcsolódtak, ezeknél elsősorban az önismeret elmélyítése, valamint a mentális egészség megtartása, értelmes életcélok megtalálása volt az aktuális célkitűzés: Bentlakásos intézmények (állami gyermekotthonok, öregek otthonai stb.) Kórházi betegek (nem pszichiátriai!), kórházi osztályok, szanatóriumok Szociális intézmények (anyaotthonok, hajléktalan szállók stb.) Kulturális intézmények , közösségi színterek 

A személyiség lehetséges befolyásolásának szintjei biblioterápiával Intellektuális szint (gondolkodás fejlesztése, probléma felismerés, problémamegoldó képesség, önismeret, belátás stb.) Emocionális szint (átélés, beleélés, projekció, emocionális belátás, empátia) Szociális szint (tudatosság, érzékenység, empátia, közösséghez tartozás élménye, szociális és kulturális minták megerősítése) Viselkedési szint (viselkedésmódok kipróbálása, beilleszkedés, más emberekhez való viszony, életcélok)

A fejlesztő biblioterápia térnyerése a hazai könyvtáros szakmában Olvasáskutatási téma lett A felsőfokú könyvtáros alapképzés tananyagában említést kapott (olvasásismereten belül) Szakirodalom, publikációk révén elméletileg megismerhetővé vált. Néhány példa: Nagy Attila: Biblioterápia. Gyógyító célzatú olvasás vagy egy új szemléletű olvasószolgálat alapjai. = Könyvtári Figyelő, 1979. 6.sz. 629-632.p. B.É.:Gyógyító könyvtár? = Könyvtáros, 1980. 11. 639-641. p. B.É.:Előtérben a könyvtár tanácsadó szerepe. = Könyvtáros, 1983. 8. 444-448. p. B.É.:Biblioterápia a könyvtárosi munkában. = Könyvtári Figyelő, 1987. 5. 563-567. p. B.É.:Olvasókönyv a biblioterápiáról. Bp., OSZK-KMK, 1989. 124 p. (Szerk.)

A fejlesztő biblioterápia térnyerése a hazai könyvtárosi gyakorlatban Pécs, Városi Könyvtár (Villányi Rózsa gyerekkönyvtáros) Sopron, Városi Könyvtár (Kelemen Endréné könyvtáros) Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár, kórházi kihelyezés (Pallósiné Toldi Márta és munkatársai Balatonfüred VK, integrált csoportok (Madaras Judit gyógypedagógus - gyerekkönyvtáros) FSZEK XIII. felnőtt csoport (Halasi Edina könyvtáros) Debrecen, Városi Könyvtár, idősek, (Hadháziné Éva könyvtáros) Pécs, Városi Könyvtár, kórházi kihelyezés (Antal Emília gyerekkönyvtáros) Bakonyoszlop és más olvasótáborok

A fejlesztő biblioterápia mai céljai Személyes belátások és az önismeret elősegítése, ráismerés a problémáinkra Érzelmi vagy lelki feszültség feloldása, katarzis kiváltása Mindennapi gondok megoldása, a személyiségfejlődést kísérő normál problémák kezelése, problémaérzékenység Más emberekhez való viszony és viselkedés változtatása Az emberi kapcsolatok kialakításának elősegítése, közösségi érzés Információforrás az ingerszegény környezetben Rekreáció, pihenés, szórakozás, az olvasás öröme

Miért a könyvtár? Az ALA 1939-ben a biblioterápiát hivatalosan elismerte a könyvtári szolgáltatások között. Az amerikai könyvtári gyakorlatban a tájékoztatás, az olvasóvezetés és a biblioterápia szoros kapcsolatban áll egymással. A (köz)könyvtárak jellemző funkcióbővülése: Információs központ, tudás-központ Kommunikációs központ, közösségi színtér („dolgozószoba”, „tanulószoba”, „agóra”, „találkozási pont”) Tanácsadó hely (szakmai, emberi)

Miért a könyvtáros? Könyvtári olvasószolgálat: alapos olvasóismereten és olvasmányismereten alapuló irodalom közvetítés, mely az irodalom és az olvasók közötti egymásra hatás folyamatán alapul. A könyvtáros jellemző funkcióbővülése: Korrekt és szakszerű információközvetítés Közösségépítés, közösségszervezés Személyiségépítés, támogatás, meghallgatás, együttérzés, tanácsadás – a könyveken keresztül

De… „A biblioterápia nem jelent mást, mint tudatosítani és módszerré alakítani át saját tapasztalatunkat, élményeinket és mindazt, ami eddig észrevétlenül valósult meg” Oláh Andor Az ösztönösség és a tudatosság határainak felismerése és tiszteletben tartása!

Mire elég a könyvtárosi szakértelem? Tartalmazza a biblioterápiához szükséges alapokat: Az irodalomismeret alkalmassá tesz a művek kiválasztására Az olvasószolgálati ismeret és tapasztalat alkalmassá tesz a művek és az olvasók közötti közvetítésre A kommunikációs ismeret és tapasztalat (pl. referensz interju) alkalmassá tesz a személyes vonatkozások észrevételére Az emberi kapcsolatokra irányuló tapasztalat alkalmassá tesz mentori, tanácsadói szerepre

A „terápia” mibenléte A könyvtáros kezdeményez Az alkalmazók céljaiknak megfelelően beleavatkoznak az olvasási folyamatba: a művek kiválasztásával („válogatott olvasmányanyag”), feldolgozásmódjával („irányított megbeszélés”), a tartalom, az üzenet tudatosításával („személyes belátás”) Összegzés: Az alapok bennünk vannak, de ennél tovább kell lépni önismeretben, magatartásban, képzés révén a speciális ismeretekben és a tudatosságban.

Lehetőségek Egyre gazdagodó szakirodalom „Felkészülés a fejlesztő biblioterápia könyvtári alkalmazására”: megújult 60 órás akkreditált könyvtári továbbképző tanfolyam Szentendrén Felsőfokú szakirányú továbbképzési lehetőségek Magyar Biblioterápiás Társaság rendszeres szakmai műhelymunka, konzultáció Szentendrén