A pedagógus-továbbképzés rendszerének operatív tervezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A pedagógusminősítési rendszer
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
A Nemzeti alaptanterv változásai
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A nevelési-oktatási program előzményei
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Az e- portfólió dokumentumai a kompetenciák tükrében TÁMOP.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A pszichológiai mérés alapjai
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Tervezési folyamat.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Barcsák Marianna KPSZTI
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A pedagógus-továbbképzés rendszerének operatív tervezése A pedagógus-továbbképzés rendszerének operatív tervezése. Szempontok a portfólió tantárgyi elemeihez (írásbeli feladatok a 3 fő témakörből) tartozó reflektív bemutatáshoz a tankerület-igazgatási vezető képzésen Dr. Iker János (NymE) Gerölyné Kölkedi Éva (NymE) TÁMOP 3.1.10-11/1-2012-0001 „Helyi oktatásirányítás fejlesztése” c. kiemelt projekt

„A képzés és a pályán eltöltött hatékony idő folyamatos fejlődést és továbbképzést feltételez részint az alkalmazkodás, részint az ismeretfrissítés miatt.” (8/2013. EMMI rendelet, 1. mell.)

Témakörök: A továbbképzés intézményi és tankerületi tervezése, a tervezéshez szükséges jogi és szakmai fogalmak, sztenderdek, a szemináriumi dolgozatok szintetizálása Szakmai reflexió Etikus hivatkozás, formai követelmények

A portfólió tartalma Tankerületi feladatok: fenntartói, támogató, ellenőrző, értékelő TÉMAKÖR TANTÁRGY Tankerület-igazgatási vezetői ismeretek (FENNTARTÓI feladatok) 1. Rendszertervezés és működtetés 2. Fenntartói feladatok a köznevelési intézményben 2. A szervezet irányításához, működtetéséhez kapcsolódó ismeretek (TÁMOGATÁS) 3. A pedagógus továbbképzés rendszerének operatív tervezése Gyakorlati ismeretek (ELLENŐRZÉS, ÉRTÉKELÉS) Köznevelési rendszer pedagógiai, szakmai ellenőrzés rendszere

A köznevelés tartalmi megújítása – pedagógus-továbbképzés, szakmai megújulás, pedagógus életpálya Az oktatás és nevelés hatékonyságának támogatása érdekében: a köznevelési törvény által kiemelt nevelési területek a NAT prioritások a pedagógus kompetenciák fejlődése/fejlesztése a pedagógus életpálya támogatása érdekében, ezek figyelembe vételével szintetizálás és reflexió

Koherencia és cél: a köznevelési törvény által kiemelt nevelési területek*: a gyermekek, fiatalok harmonikus lelki, testi és értelmi fejlesztése, készségeik, képességeik, ismereteik, jártasságaik, érzelmi és akarati tulajdonságaik, műveltségük életkori sajátosságaiknak megfelelő, tudatos fejlesztése erkölcsös, önálló életvitelre és céljaik elérésére, a magánérdeket a köz érdekeivel összeegyeztetni képes emberek, felelős állampolgárok nevelése a nevelés-oktatás eszközeivel a társadalmi leszakadás megakadályozása és a tehetséggondozás erkölcsi és szellemi értékek tiszteletben tartására nevelés az egyenlő bánásmód biztosítása a fenntartható fejlődésre egészséges életmódra nevelés, mindennapos testnevelés. * 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről. 1.§. In: Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100190.TV (20141202)

Koherencia és cél: Nemzeti Alaptantervvel összhang*: erkölcsi nevelést nemzeti öntudat, hazafias nevelést állampolgárságra, demokráciára nevelés az önismeret és a társas kultúra fejlesztése a családi életre nevelés a testi és lelki egészségre nevelés, elsősegélynyújtás felelősségvállalás másokért, önkéntesség fenntarthatóság, környezettudatosság Pályaorientáció gazdasági és pénzügyi nevelés médiatudatosságra nevelés a tanulás tanítása nevelési területeket. *110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról. In: Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200110.KOR (20141202)

Koherencia és cél: pedagógus kompetenciák fejlesztése érdekében a pedagógus életpályában való előrehaladás biztosítása Szintézisben, egységesen, tankerületi szemlélettel, gyakorlati példákkal, saját megfogalmazású reflexióval (miért így, mi a véleményem, mi a javaslatom, hogy lehetne másként, mi az én szerepem, miért nem jó, stb.

A kurzus teljesítése – a beadott szemináriumi dolgozatok követelményei A teljesítés módja: térségi szintű továbbképzési rendszer tervezése, beleszőve (és építve rá) a képzés alapítást és/vagy hálózatos tanulást, jó gyakorlatok elterjesztését. Formai követelmények: az írásbeli feladatok megoldásával kapcsolatos követelmények: terjedelem: 8.000-10.000 karakter szóköz nélkül. a jogszabályok pontos alkalmazása, szakszerű hivatkozások (Magyar Pedagógia stílusának használata)

Térségi szintű továbbképzési rendszer tervezése Tartalma: helyzetkép statisztika (szakos ellátottság, továbbképzésben érintettség, minősítés, közoktatáspolitikai kötelező feladatok) köznevelési intézményi fejlesztési tervek továbbképzési tervek összevetése éves beiskolázási tervek összevetése a térségi pedagógus-továbbképzési lehetőségek számbavétele, illesztése a tervekhez pedagógus-továbbképzés alapításának kezdeményezése és hálózatos tanulási formák megszervezésére alapítási kérelem vagy jó gyakorlat leírása indokolva

Etikus hivatkozás APA stílus: a Magyar Pedagógia hivatkozási stílusa szövegközi hivatkozás: „idézet”: szerző, évszám, oldalszám; jogszabály esetében paragrafus száma gondolat átvétele, nem szó szerint: szerző, évszám lábjegyzet: csak magyarázat, kiegészítés, stb. szöveg felhasznált irodalom: a végén, betűrendben, oldalszám nélkül; minden hivatkozott mű, írás, elektronikus forrás

Példák: Szövegközi etikus hivatkozás: Egy radikálisan új pedagógiai szemlélet követel helyet magának az oktatásban, ami a minőségre igyekszik nagyobb hangsúlyt helyezni (Jakab, 2007). „Az alapvető elvárás az iskolával szemben, […] a szociális életképesség magalapozása. … Mindenekelőtt arra kell törekednie, hogy a kompetenciák minél szélesebb körét hatékonyan fejlessze” (Bábosik, 2008. 9.). „Átlagosan az általános iskolák tekintetében országos viszonylatban 15 tanuló jut egy számítógépre. Ha a számolás során nem vesszük figyelembe az elavult számítógépeket.” (Tóth, Molnár és Csapó, 2011. 131.) Mások szerint a tanári szakértelem „…a tudásnak arra a formájára utal, melynek elsajátítása természetes közegben, életszerű tapasztalatok révén történik, és így alkalmazása is természetes könnyedséggel és hatékonysággal valósul meg.” (Horváth és Vass, 2005. idézi Némethné, 2007. 211.)

Példák: Szövegközi etikus hivatkozás: „A képzés célja tanárok képzése, akik széles körű szaktudományos, pedagógiai, pszichológiai és általános műveltséggel, elméleti és gyakorlati tudással, készséggel és képességgel rendelkeznek. Felkészültek a Nemzeti alaptantervben, a fejlesztési területek, nevelési célok alapján meghatározott köznevelési feladatokra és az oktatói-nevelői munka értékeinek, a közműveltségi tartalmak közvetítésére, a tudásépítésre, a kulcskompetenciák fejlesztésére és érvényesítésére” (8/2013. EMMI rendelet, 1. melléklet). Hazánkban évtizedes múltra tekint vissza az a szabályozás, hogy a pedagógusoknak hétévente, kötelezően, 120 óra akkreditált továbbképzést kell teljesíteniük, tudásuk, képességeik felfrissítése céljából (277/1997. Kormányrendelet 4-6.§). „A tanítási óra menete alapvetően azon múlik, hogyan vélekedünk a megismerési folyamatról, milyen pedagógiai eszköztárat tudunk mozgósítani a lehető legeredményesebb megoldás érdekében.” (Nádasi, M., 2003. www.geniusportal.hu) A Bárczy – programmal fémjelzett időszak fő tevékenységei a következők: az iskolahálózat fejlesztése, a főváros sajátosságait figyelembe vevő helyi tanterv megalkotása és a budapesti pedagógusok – elsősorban a tanítók – szakmai, pedagógiai és pszichológiai kultúrájának emelése (Csillag, 2009. http://www.fppti.hu/intezetrol/intezettortenete ).

Példák: Táblázat:

Példák: Kép, diagram és aláírása (ábra)

Példák: kép, diagram és aláírása (ábra)

Felhasznált és ajánlott szakirodalom 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről. /A pedagógusok képzésével, továbbképzési kötelezettségével összefüggő részek különösen is: 7.§, 19.§, 27.§ (13), 44.§, 61-62.§, 70.§, 78.§, 94-98.§./ In: Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100190.TV (2014.07.23.) 277/1997. (XII. 22.) Kormányrendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről. In: Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700277.KOR (2014.07.23.) Balássi Ildikó és mtársai (2014): Országos kompetenciamérés 2013. Országos jelentés. Oktatási Hivatal, Budapest. http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/meresek/orszmer2013/Orszagos_jelentes_2013_03.pdf (2014.07.23.) Balássi Ildikó és mtársai (2013): PISA2012. Oktatási Hivatal, Budapest. In: Falus Iván és Ollé János (2000): Statisztikai módszerek pedagógusok számára. OKKER Kiadó, Budapest Liskó Ilona (2004): A pedagógus továbbképzés hatékonysága. Educatio. 13. 3.sz. 391-405. Oktatási Hivatal (2013): Az akkreditált tanfolyami képzések gyakorlati megvalósulásának és minőségbiztosítási eljárásainak vizsgálata. Javaslatgyűjtemény a pedagógus-továbbképzés helyi szintű minőségbiztosítási és szakmai ellenőrzési gyakorlatának megújításához. In: Oktatási Hivatal. http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/tovabbkepzes/pedagogus/T315_Javaslatgyujtemeny_20130320.pdf (2014.07.23.)

Etikus hivatkozás: fényképek, video – ne legyen, ha igen, ne legyen felismerhető, írásos belegyező nyilatkozat szükséges a képen, felvételen szereplőktől nevek ne szerepeljenek az esetlegesen mellékelt dokumentumokban - kitakarás

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Gerölyné Kölkedi Éva NymE Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ gerolyne@pszk.nyme.hu