FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A marketing információs rendszer
Koncepció MARKETING Cernat Kati Cernat Kati.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Varga István
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Primer és szekunder kutatás
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Molnar Ilonka. A marketing kutatas  tervezett  szisztematikus gyűjtés  elemzés  információ terjesztés.
KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM Preferenciák és lakossági értékrendek önkormányzati kutatások alapján Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének.
Reklámelőteszt és reklámhatás-vizsgálat
Készítette / Author: Tuska Katalin
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
Benchmarking.
Az ökológiai lábnyom.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
A TERMÉKSTRATÉGIA LEGFONTOSABB ELEMEI
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Az F-próba szignifikáns
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Termékpolitika Termékpiaci műveletek A termék piaci életgörbéje
A magyarországi mezőgazdaság
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Afrika, a „fiatal” kontinens
Afrika a fiatal kontinens
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Alapsokaság (populáció)
Európa városhálózata. A., A városok számokban I. A városodottság mértéke – Európa: 71,9% 1. magasabb értékek – Észak- és Északnyugat-Európa (Belgium –
A médiaelemzések lehetőségei és buktatói GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Skultéty László 1/21.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Kereslet-rugalmassági számítások
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
A gyakorlatokon átvett témakörök:
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyar Nemzeti Kereskedőház. ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) és MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Magunkról Kormány: Keleti Nyitás stratégia Új piacok,
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
A településhierarchia és a településhálózat
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
AZ ÚJ HÁZTARTÁSI VAGYONFELMÉRÉS EREDMÉNYEI JEGYBANKI SZEMSZÖGBŐL
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Energetikai gazdaságtan
Környezeti hatások számszerűsítésének problémái
Sipos Erika BGE KVIK Turizmus Intézet
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 2. Önértékelési fázis 9. előadás
A marketinginformációs rendszer
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége: ERŐSS ANIKÓ MOLNÁR KATALINSZÁMADÓ JÚLIA  a hús és a tej teszi ki a mezőgazdasági termékek 25%-át  vonóerejük segíti a szállítást és a földművelést  a szarvasmarha jelenti a vagyont  pótolják a hiányzó biztosítási- és hitelpiacot  hozomány

Mivel a kereslet nő, "termelékenység”-növelő programokra van szükség - többek közt - a szarvasmarhákkal kapcsolatban is, ezekhez készítették a felmérést. Az alkalmazott "összehasonlító/kapcsolt elemzés"-t eredetileg a fejlett országok marketing-elemzéseihez hozták létre. (Felmerülhetne még a hedonikus ármódszer is, de mivel a tranzakció jelentős része nem a piacon bonyolódik, az ehhez szükséges adatok összegyűjtése problémás)

Alapja Lancaster fogyasztási elmélete: Eszerint:  a hasznosság az áru/termék jellemzőiből származik  az összhaszon szétbontható az egyes tulajdonságoktól eredő részhasznokra Az adatokat kérdőíves felméréssel gyűjtik: Tekintettel a magas írástudatlanságra az íveken képi megjelenítést alkalmaztak.

A farmerek szarvasmarhafajtákra vonatkozó prefe- renciáinak vizsgálata – Burkina Fasoban - kritériumok csökkentése -> 7-7 jellemző figyelembe vétele marháknál és teheneknél is

A vizsgálatokban használt jellemzők és szintjeik

 2-2 terv  betegségekkel szembeni ellenállóképesség: kiemelt tulajdonság  kérdőívenként 8-8 kiválasztott profil  adatgyűjtés: 1996-ban, marhatartók 3 csoportjában  elemzés: Maximum Likelihood módszer  12 és 16-os szabadságfok és 1%-os szignifikancia- szint mellett a kritikus értékek és  és – a likelihood eredmények  -> lényegesek a vizsgált tulajdonság-szintek (és a várt előjellel szerepelnek)

Dél–Burkina Faso teheneinek és bikáinak rangsorolása: A kölcsönhatás eredménye a gazdálkodási csoportok és a jellemzők között.

KONKLÚZIÓK Szegmensek  Betegséggel szembeni ellenállás, gyors súlygyarapodás: nincs  Válogatósság  Igavonás  Termékenység  Méret  Természet  Tejhozam A jellemzők relatív fontossága: a relatív értékek miatt a két modell jellemzői összehasonlíthatók.

Összesített index előállítása, összehasonlítás explicit rangsorral

Mit mutat ez? A farmerek kinyilvánított preferenciái közvetlen rákérdezés esetén jelentősen eltérnek azon rangsortól, amit konkrét jellemzőkkel bíró fajták közötti választásokkal kapunk.