Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi gazdaságstatisztika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi gazdaságstatisztika"— Előadás másolata:

1 Nemzetközi gazdaságstatisztika
10. hét

2 Az életszínvonal-statisztika tárgya:
A lakosság életkörülményeinek, az életszínvonal összetevőinek számszerű adatokkal való jellemzése, illetve azok változásainak mérése. A vizsgálat tárgya: objektív (jövedelem, fogyasztás, stb.) szubjektív (megelégedettség, stb.)

3 Lakosság életszínvonalának vizsgálata
Az életszínvonal statisztika területei: reálkereset, reáljövedelem és ezek indexei, a lakosság fogyasztása, a fogyasztói infrastruktúra, a jövedelmek felhasználási lehetőségei, munkanélküliség, s az erre ható tényezők elve, szegénység, létminimum vizsgálata.

4 Mutatórendszer Jövedelem: befolyásolja az életvitelt, a fogyasztást,
a vagyoni helyzetet, a szabadidő eltöltését.

5 Jövedelem források: munkavállalói jövedelem, vegyes jövedelmek, működési eredmény, tulajdonosi jövedelmek, jövedelemtranszfer. Jövedelmek formái: pénzbeni, természetbeni.

6 Jövedelemeloszlások vizsgálata
gyakorisági sorok, értékösszegsor, kvantilis eloszlás: kvintilis vagy decilis, Lorenz görbe, Gini-mutató.

7 A jövedelem színvonalának jellemzése
átlag, módusz, medián, szórás, relatív szórás.

8 Reálkeresetindex Reálkereset: A termékek és szolgáltatások azon mennyiségét jelenti, amelyet a lakosság a keresetéért az adott árakon vásárolhat. függ: a nominálkeresettől, a fogyasztói áraktól.

9 Reáljövedelemindex Reáljövedelem: a termékek és szolgáltatások azon mennyiségét jelenti, amelyet a háztartások az adott időszaki jövedelmükből az adott árszínvonal mellett megszerezhetnek. függ: a nominálkeresettől, a kereseten kívüli jövedelmek reálértékétől, a kereső-eltartott aránytól, a fogyasztói áraktól.

10 A lakossági fogyasztást vizsgálják:
a fogyasztás összetétele források szerint, a fogyasztás szerkezetét áru főcsoportonként, a népesség jövedelmi csoportjai szerint, a fogyasztás volumenének időbeli alakulását, az 1 főre jutó élelmiszer és tápanyagfogy. természetes mértékegységben ár- elaszticitás vizsgálata, a fogyasztás beszerzési helyek szerint.

11 Az életszínvonal szempontjából domináns tényezők:
iskolai végzettség, foglalkozási kategória, nem, a családok demográfiai helyzete, lakóhely területi elhelyezkedése, aktív-inaktív háztartás.


Letölteni ppt "Nemzetközi gazdaságstatisztika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések