Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3.tétel GDP,GNI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3.tétel GDP,GNI."— Előadás másolata:

1 3.tétel GDP,GNI

2 SNA Az SNA ( System of National Accounts) ,a Nemzeti Számlarendszer ugyanakkor a javak összesítésekor minden létrehozott terméket, szolgáltatást és szervezett tevékenységet számításba vesz.

3 SNA Egy makrogazdaság teljesítményén az adott ország gazdasága összesített teljesítményét értjük. Ezért egyértelműnek tűnik, hogy az ország területén keletkezett outputokat , jövedelmeket mérjük. Az ország területén keletkezett jövedelmek azonban nem azonosak az ország állampolgárainak a jövedelmével.

4 Hazai és nemzeti A gazdasági szereplők teljesítményének "hazai" és "nemzeti" megkülönböztetése Az adott ország területén keletkezett teljesítményt hazai outputnak (jövedelemnek) nevezzük függetlenül attól, hogy az hazai vagy külföldi szereplőtől származik. Az adott ország állampolgárai teljesítményeit pedig nemzeti outputnak (jövedelemnek) nevezzük függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak.

5 FOLYÓÁRAS KIBOCSÁTÁS A makroteljesítmény nominál- és reálértéken való kifejezése SNA mutatókat minden évben a termékek és szolgáltatások keletkezésének idején érvényes piaci árakon számolják el. Ez a nominális kibocsátás, amely az adott év folyó árain számítva a kibocsátás pénzbeni értékét adja.

6 REÁLKIBOCSÁTÁS A változatlan áras számbavételnél, vagyis az adott év kibocsátását egy kiválasztott év ( bázisév) árain összesítjük. Ez a változatlan áron számított érték a reálkibocsátás. Míg a nominális GDP a GDP pénzben kifejezett értéke, a reál GDP az infláció hatását próbálja kiküszöbölni azzal, hogy a GDP-t alkotó javak mennyiségét és valamilyen bázisidőszaki árát veszi figyelembe.

7 Nominál GDP Nominál GDP: Folyóáron számított érték jelzi: Reál GDP:
a javak árának mennyiségének változásait Reál GDP: Bázisáron számított érték: a javak mennyiségének változásait jelzi. Reál GDP =nominál GDP/árszínvonal Árszínvonal (P): a termékek és szolgáltatások árainak súlyozott átlaga

8 Reál GDP Árindex (GDP deflátor): egy árukosár tárgyidőszaki és bázisidőszaki árösszegének hányadosa Reál GDP =nominális GDP/GDP deflátor

9 GDP Az SNA számlarendszer legfőbb mutatói
A.) Bruttó Hazai Termék ( Gross Domestic Product = GDP ) : Egy országban adott évben előállított , végső fogyasztásra szánt termékek és szolgáltatások összértéke. A GDP nagysága a folyó termelőfelhasználás ( termelőfogyasztás) nélküli GO, azaz a hozzáadott érték. GDP = GO - termelőfogyasztás = Hozzáadott érték A termelőfogyasztás vagy folyó termelő felhasználás a termelésben adott időszakban felhasznált (elfogyasztott) javakban megtestesült érték. Ide tartoznak a nyersanyagok, alkatrészek, energia, egyéb szolgáltatások, stb)

10 GDP A Hozzáadott érték a termelési (szolgáltatási) folyamat alatt létrehozott értéknövekedés, az outputnak az a része, amely a termelőfogyasztás levonása után fennmarad. A vertikális halmozódástól megtisztított bruttó kibocsátás.

11 NDP Nettó Hazai Termék (Net Domestic Product = NDP ) :
Az ország területén keletkezett nettó jövedelmek összege. Nagysága : NDP = GDP - amortizáció Jövedelem-oldalról az NDP az adott évben keletkezett új elsődleges jövedelmek összege.

12 GNI Bruttó Nemzeti Jövedelem ( Gross National Income = GNI ) :
Az ország állampolgárai által az adott évben realizált összes elsődleges jövedelem. A GDP módosított formája. Nettó Nemzeti Jövedelem ( Net National Income = NNI ) : A Bruttó Nemzeti Jövedelem amortizációval csökkentett része.

13 GNI,NNI A Nemzeti Jövedelem tehát a Hazai Termékből származik, és kiszámítása a külföldiek kifelé áramló átutalásainak levonásával és a hazai állampolgárok külföldről befelé irányuló átutalásainak hozzáadásával történik.

14 GNI,NNI GNI: Bruttó nemzeti jövedelem: 1 év alatt az ország állampolgárai által az elsődleges elosztás keretében akár külföldről akár belföldről realizált bruttó jövedelmek összege. Kiszámítása: GNI=GDP + Hazai gazdasági alanyok külföldi tényezőjövedelmei – külföldi gazdasági alanyok hazai tényezőjövedelmei. NNI: Nettó nemzeti jövedelem: 1 év alatt az ország állampolgárai által az elsődleges elosztás keretében akár külföldről, akár belföldről realizált nettó jövedelmek összege. Kiszámítása: NNI=GNI – Amortizáció NNI=NDP + Hazai gazdasági alanyok külföldi tényezőjövedelmei – külföldi gazdasági alanyok hazai tényezőjövedelmei

15 GNDI Bruttó Rendelkezésre álló Nemzeti Jövedelem (Gross National Disposable Income = GNDI ): Az ország állampolgárai által adott évben felhasználható bruttó jövedelem összege. A GNI módosított formája, annál több az országba beáramló, és kevesebb az országból kiáramló nemzetközi transzferekkel.

16 NNDI Nettó Rendelkezésre álló Nemzeti Jövedelem (Net National Disposable Income = NNDI ): A GNDI nettó párja, azaz a Bruttó Rendelkezésre álló Nemzeti Jövedelem amortizációval csökkentett része.

17 Volumenindex Gazdasági növekedés mérése
A GDP volumenindexe elfogadott jelzőszáma a gazdasági növekedésnek. Reálértékek változása a termelés és a végső felhasználás tényezőjéhez rendelhető volumenindexek mennyiségeinek időbeli változását mutatja. Ehhez szükség van a változatlan vagy összehasonlító áras számításokra is. Ami azt jelenti, hogy nem csak folyó áron, hanem valamely más év árain is meghatározzák. A gazdasági színvonal mutatószáma az egy főre eső GDP. A fejlődés ütemét a GDP volumenindexével mérjük.


Letölteni ppt "3.tétel GDP,GNI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések