Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet"— Előadás másolata:

1 A regionális innovációs stratégia célkitűzése és kidolgozásának folyamata
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet 9022 Győr, Liszt F. u. 10. Tel.: , Fax:

2 A versenyképesség és a regionális specializáció összefüggései
A regionális specializáció a globalizáció eredménye. („Compete globally, act locally!”) Csak kis számú régió képes átfogó gazdasági szerkezet/portfólió megtartására. A helyi termelési rendszerek együttműködése, a folyamatos innováció jelentősége fokozatosan nő. Az innovációs hálózatok többet jelentenek az azonos ágazatban tevékenykedő vállalkozások területi koncentrációjánál.

3 Mit tekintünk innovációnak?
“Innováción azt a célirányos, szakszerű, intenzív szervezeti és egyéni fejlesztő erőfeszítést értjük, amely a kidolgozott kreatív elgondolástól a felhasználói kör által elfogadott – abszolút és/vagy relatív értelemben új – produktumig vezet.” (Gáspár, 1998) „Az innováció mindazon tudományos, műszaki, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységek együttese, amelyek új feldolgozóipari termékek sikeres kifejlesztéséhez, új termelési eljárások vagy berendezések hasznosításához, vagy valamely társadalmi szolgáltatás új megközelítésének bevezetéséhez szükséges.” (OECD, 1993)

4 A regionális innovációt meghatározó tényezők és a regionális innovációs potenciál elemei
külön ábrán!!

5 A regionális innováció kialakulásának feltételei
a régióban található innovációs rendszer elemei folyamatosan innovatív magatartást tanúsítanak, versenyképes termékekkel, szolgáltatásokkal vannak jelen a világpiacon, az innovációs rendszer elemei között hálózatszerű és sokoldalú együttműködési, valamint partner- kapcsolatok alakulnak ki, amelyeket az állami és a magán szféra folyamatos párbeszéde, az igények körültekintő figyelembe-vétele és a szolgáltatási, támogatási kínálat ennek megfelelő kialakítása jellemez.

6 A regionális innováció- és technológia politika célja
a régiók strukturális megújulásának elősegítése, az innovációs potenciál javítása, a foglalkoztatottság növelése, a regionális versenyképesség fokozása, a telephelyi adottságok minőségének javítása.

7 A regionális innováció- és technológia politika eszközei
a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységének ösztönzése; az innovációk terjesztésének és alkalmazásának gyorsítása; a munkavállalók képzettségi színvonalának növelése; a gazdaság és a tudomány együttműködésének elősegítése; regionális hálózatok, klaszterek kialakulásának támogatása.

8 Regionális Innováció Stratégiák (RIS) célja
A RIS-ek legfontosabb célkitűzése, hogy megvalósításukkal növekedjen a régió innovációs kapacitása, a megvalósuló projektek támogassák a különböző típusú együttműködések létrejöttét a vállalkozások, a tudományos és kutatói szféra, valamint az állami szervezetek, ügynökségek között.

9 Regionális Innováció Stratégiák kidolgozásának lépései
1. Egyetértés, konszenzus a régió innovációs helyzetéről. 2. A régióban működő vállalkozások innovációs igényeinek elemzése. 3. A fontosabb technológiai és ipari trendek megismerése, a régióra vonatkozó hatásainak előrejelzése. 4. A támogatások, szolgáltatások iránti kereslet és kínálat felmérése. 5. A stratégia megfogalmazása. 6. A stratégia megvalósításához szükséges keretrendszer kifejlesztése, a megvalósuló projektek monitoringja.


Letölteni ppt "Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések