Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÚJ HÁZTARTÁSI VAGYONFELMÉRÉS EREDMÉNYEI JEGYBANKI SZEMSZÖGBŐL

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÚJ HÁZTARTÁSI VAGYONFELMÉRÉS EREDMÉNYEI JEGYBANKI SZEMSZÖGBŐL"— Előadás másolata:

1 AZ ÚJ HÁZTARTÁSI VAGYONFELMÉRÉS EREDMÉNYEI JEGYBANKI SZEMSZÖGBŐL
Az Országos Statisztikai Tanács június 21-ei ülése Simon Béla MNB Statisztikai Igazgatóság, Pénzügyi számlák főosztály

2 A háztartási vagyonfelvétel újdonságai - adatok
A háztartási vagyon megoszlása, különösen a pénzügyi eszközök és kötelezettségek megoszlása háztartások között, ezek együttjárása Teljes kép a háztartások pénzügyeiről egy felvételben (jövedelmek, fogyasztás, felhalmozási kiadások, vagyonelemek) Számos, a pénzügyi helyzetet befolyásoló egyéb változó (demográfiai adatok, lakáskörülmények, foglalkoztatás, hiteltörténet, motivációk, stb.) Egyszerűsített nemzeti számlák mikroszinten Térben és időben összehasonlítható adatok (egységes kérdéssor, kevés változás a hullámok között)

3 A háztartási vagyonfelvétel újdonságai - módszer
Új adatgyűjtési és adatfeldolgozási kultúra Számos eljárás, módszer, ajánlás segíti, hogy az eredmények jó minőségűek legyenek A mintaválasztással kapcsolatos ajánlások A felmérés felépítése, a kérdések összefüggései A kérdezőbiztos értékelése a felmérés körülményeiről Az adatjavítás és imputálás módszerei, szoftverei Az EKB adatellenőrzési eljárása Az eredmények dokumentálása, az adatok és metaadatok közzététele (adatbázis)

4 Az eredmények értékelése
A háztartási vagyon sokkal koncentráltabb, mint a jövedelem. Különösen a pénzügyi eszközökre igaz. A reáleszközök birtoklása tompítja a különbségeket. A koncentráltan birtokolt vagyon felmérése is nehezebb, mint a jövedelmeké, alulbecslés várható. Bizonyos jövedelmeket, illetve vagyonelemeket nem érzékelnek a háztartások, illetve értéküket nem tudják felmérni (biztosítási, nyugdíj megtakarítás). A vagyonbeli különbségek ténylegesen sokkal nagyobbak, mint amit egy felvétel tükröz. A felvétel „középre húz”, ami instrumentumonként változó mértékű.

5 Az eredmények értékelése - összehasonlítás
A különféle személyi jövedelmek terén a felvétel ált. túlteljesíti a nemzetgazdasági összesen értékeket A háztartási szintű jövedelmek lefedettsége 50% alatti Az ingatlanok értékét túlbecsüli a felvétel, a hitel- tartozások a tényleges összeg 70%-át teszik ki A különféle pénzügyi eszközök összességében az elvárt értékek mintegy 60%-át mutatják, a készpénz és a nyugdíjmegtakarítások lefedettsége a legkisebb. Például több mint 1300 db 1 mrd Ft feletti társas vállalkozás van háztartási tulajdonban (0,3%), ezek a tőkebefektetés értékének 32%-át adják. A felmérésben 700 mFt volt a legnagyobb befektetési összeg. Az összesen értékek használata körültekintést kíván.

6 További feladatok, tervek
A pénzügyi számlákban szereplő eszközök és kötelezettségek felbontása nagyságkategóriák szerint Eddig hiányzó eszközök beépítése (háztartások közötti hitelezés, külföldi nyugdíjmegtakarítás) Instrumentumonkénti elemzések készítése Összevetés és együttműködés más mikroadatokkal (hitelregiszter, értékpapír és vállalati adatbázisok) A mikro-makro eltérések okainak vizsgálata (honnan hiányzik, ami hiányzik) A következő felvételi hullám előkészítése, a tapasztalatok beépítése


Letölteni ppt "AZ ÚJ HÁZTARTÁSI VAGYONFELMÉRÉS EREDMÉNYEI JEGYBANKI SZEMSZÖGBŐL"

Hasonló előadás


Google Hirdetések