Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A befektetési környezet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A befektetési környezet"— Előadás másolata:

1 A befektetési környezet
Előadó: Mehlhoffer Brigitta

2 A befektetésekre ható makrogazdasági tényezők
A pénzügyi közvetítő rendszer Piacok és piaci struktúrák Konjunktúra ciklusok Tőkepiacok tendenciái

3 A befektetésekre ható makrogazdasági tényezők:

4 Konjunktúra ciklusok I.
A piacgazdaság természetes és elválaszthatatlan velejárója a ciklikus hullámzás. Konjunktúra ciklus: a gazdaság expanziós és recessziós ismétlődő változásai. Trendek, szezonális ingadozások, véletlenszerű változások.

5 Konjunktúra ciklusok II.
Előrejelző mutatók: termelésben dolgozók heti átlagos munkaórája, a munkanélküli segély iránti kérelmek heti átlagos száma, új megrendelések, teljesítetlen rendelésállomány változása, részvényárfolyamok, indexek, pénzkínálat, vásárlói várakozások indexe. Egyidejű mutatók: személyes jövedelem, ipari termelés, termelői és kereskedelmi értékesítések. Követő mutatók: munkanélküliség átlagos időtartama, értékesítendő kereskedelmi készletek aránya, prime kamatláb.

6 Dow-elmélet A piaci árakat mindig a kereslet-kínálat viszonya alakítja, az eladó és vevő kompromisszumanem érték, hanem értékítélet. Az árak mozgásiránya az ártrend, aminek mennyiségi és időbeli dimenziói vannaktrendforduló előre jelezhető. A trendfordulók hátterében a tőkemozgás irányváltása áll. A piac szereplőinek a magatartását makro-, mikro- és pszichológiai tényezők alakítják. Az indexek a piac egészére vonatkozóan tükrözik a piac szereplőinek az értékítéletét.

7 Eliott-hullámelmélet
Minden piaci döntést piaci információk indukálnak és minden piaci döntés piaci információt produkál. Az ármozgás formája hullámzás A hullámzó mozgás mindig magasabb szinten zajlik növekedés

8 A pénzügyi közvetítő rendszer I.
Gazdasági szereplők: megtakarítók (elsősorban háztartások), a megtakarítások végső felhasználói (elsősorban vállalatok), közvetítő intézmények A pénzügyi közvetítő intézmények a gazdasági szereplők megtakarítási és finanszírozási szándéka és lehetőségei közötti rés „betömésére” jöttek létre.

9 A pénzügyi közvetítő rendszer II.
Közvetlen tőkeáramlás és finanszírozás Közvetett tőkeáramlás és finanszírozás Elsődleges, másodlagos értékpapír Közvetítő piac Közvetlen hitelpiac

10 A megtakarítók döntését befolyásoló alapvető tényezők:
Várható hozam Kockázat Likviditás Tranzakciós költségek

11 A végső felhasználók döntését befolyásoló alapvető tényezők:
Külső finanszírozási szükséglet volumene Forrásköltség Igényelt időtartam Tranzakciós költségek

12 A pénzügyi közvetítő intézmények megnövelik a makrogazdasági megtakarítás- konverzió hatékonyságát mivel: Átalakítják a lejáratokat Összegyűjtik a szétszórt, apró megtakarításokat Csökkentik a tranzakciós költségeket Terítik az egyes ügyletek kockázatait

13 Közvetítő intézmények
Hitelintézetek Szerződéses intézmények Befektetési intézmények Egyéb közvetítő intézmények

14 Piacok és piaci struktúrák I.
Közvetítő nélküli piac: keresgélés, szórványos részvétel, olcsó, változó minőségű javak. Ügynöki piac: ügynökök speciális tudása, nem saját számlára kereskednek. Kereskedői piac: specializálódás, saját számlás kereskedelem. Aukciós piac: minden eladó és vevő egy helyen.

15 A pénzügyi eszközök sajátosságai
Nem nyújtanak folyamatos szolgáltatásokat Jövőbeli kifizetések Nincs amortizáció Piaci értéküket nem befolyásolja fizikai állapotuk Szállításuk, raktározásuk, átadásuk speciális

16 Piacok és piaci struktúrák II. (pénzügyi piacok)
Pénzpiac: egy évnél rövidebb lejáratú pénzügyi instrumentumok kereskedelme, jelentősége: likviditást biztosít a gazdaságban. Tőkepiac: egy évnél hosszabb lejáratú pénzügyi instrumentumok kereskedelmének helye, jelentősége: hosszú távú beruházások finanszírozása.

17 Piacok és piaci struktúrák III. (pénzügyi piacok)
Elsődleges piac: az a piac, ahol az értékpapírok kibocsátásakor az első eladásuk történik. Másodlagos piac: az a piac, ahol az értékpapírok kibocsátás utáni forgalma zajlik.

18 Tőkepiacok tendenciái
Globalizáció-internacionalizálódás: határokat átlépő tőkeáramlás Dezintermediáció: a közvetlen hitelműveletek aránya nő. Liberalizáció-dereguláció: szabályozás enyhítése. Pénzügyi innovációk: elmosódnak a különféle finanszírozási formák közötti határok.


Letölteni ppt "A befektetési környezet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések