Támogatásból megvalósított projektek végrehajtása Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (1115 Budapest, Bartók Béla u. 105-113.) HBF Hungaricum Gazdasági.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Advertisements

Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
főigazgató-helyettes
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Kifizetési igénylések gyakorlati tapasztalatai
Projekt Partneri Jelentés készítése és benyújtása
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Beruházási projektek dokumentációja
A projektek pénzügyi menedzselése
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
A projektek megvalósítása I.
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Kifizetési igénylések benyújtásával kapcsolatos tudnivalók
Projektek pénzügyi elszámolása
Magyar Vívó Szövetség Állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásrend.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata
A közbeszerzési törvény módosítása I.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
A projekt megvalósítás tapasztalatai
Fejlesztési Igazgatóság
1Kőszeg, december 12. Ellenőrzés, kifizetés folyamata Szabó András.
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
A projektek pénzügyi tervezése Pénzügyi tervezés gyakorlata
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Ellenőrzési tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési Programok végrehajtása során Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
A projektek megvalósításának pénzügyi kérdéseiről.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Regionális Operatív Programok KMOP közoktatási intézmények beruházásainak támogatására Pénzügyi lebonyolítás.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
Számlaösszesítők használata
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vállalati tanácsadás - sikeres pályázók, sikeres pályázat a Közép-Dunántúlon.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Közbeszerzési tudnivalók
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Projekt zárás.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A program pénzügyi feltételei, elszámolások.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
KDOP /C- Telephelyfejlesztés Projekt finanszírozás Harsányi Andrea KDRFÜ Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Közbeszerzési tudnivalók
A folyamatba épített ellenőrzés
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Tájékoztató Fórum Kifizetési kérelem
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Támogatásból megvalósított projektek végrehajtása Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (1115 Budapest, Bartók Béla u ) HBF Hungaricum Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (6000 Kecskemét, Ipoly u. 1/a)

2 Az előadás felépítése Alapelvek A támogatási szerződések általános tartalma Ami a szerződéskötés után következik Eldöntendő kérdés Közbeszerzés Jelentések, beszámolók Értékelések A támogatások lehívásának adminisztrálása Finanszírozási szabályok, elő- és utófinanszírozás

3 Alapelvek 1. Megkezdett beruházásra általában támogatás nem nyújtható Mérlegelendő: a tervezett fejlesztéshez hatékony-e támogatást igényelni: (ÁFA problémák!) A beruházás megkezdése előtt keletkezett tervtanulmányok, megvalósíthatósági tanulmányok, pályázatírás költsége (általában 180 nappal a beadás előtt!)

4 Alapelvek 2. Általános szerződési feltételek érvényesülnek: a különböző programok tipikus szerződésmintákat használnak, az attól való eltérésre nincs lehetőség. Speciális helyzetek kezelésére, problémák megoldására nincs mód.

5 Alapelvek 3. A szerződéskötésnek behatárolt időponton belül meg kell történnie, ellenkező esetben a támogatási döntés hatályát veszti. A fejlesztéshez és a szerződés aláírásához minden feltételnek rendelkezésre kell állnia. (pl. cégek esetén eredeti vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, igazolások stb.)

6 Alapelvek 4. A pályázónak nem lehet lejárt határidejű köztartozása. – Célszerű ellenőrizni, akkor is, ha elvileg lehetetlen, mert mindent pontosan nyilvántart és fizet a támogatás kedvezményezettje

7 A támogatási szerződések általános tartalma 1. a támogatott beruházás/fejlesztés legfontosabb adatai a támogatás összege és a támogatás számlánként kifizethető mértéke a pénzügyi források felhasználásának módja és ütemezése ( Nagyon fontos: ez lehet a támogatás ütemezésének alapja, a pályázatkészítéskor már figyelni kell rá! Pl. AVOP-ban max. 8 ilyen ütem/mérföldkő lehet, GVOP ban évente 6)

8 A támogatási szerződések általános tartalma 2. a támogatást nyújtó és a kedvezményezett jogai és kötelezettségei a kedvezményezett kötelezettségeinek teljesítéséről szóló igazolások tartalma és benyújtásának határideje (pl. beszámolók) a támogatás folyósításának feltételei a jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetésének feltételei

9 A támogatási szerződések általános tartalma 3. a támogatás visszafizetésének biztosítékai (jelzálog bejegyzése vagy bankgarancia) a záró-elszámolásra vonatkozó eljárás a szerződésszegés jogkövetkezményei ( ez már az aláírás időpontjától él!!) közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége ( a támogatás összegétől függően) a támogatható költségek listája a kedvezményezett ellenőrzésekre vonatkozó jóváhagyása

10 Ami a szerződéskötés után következik a kedvezményezett valamennyi bankszámlájára vonatkozó azonnal beszedési megbízáshoz történő hozzájárulás a szerződésben leírt feladatok teljesítésének megkezdése (beleértve a közbeszerzési eljárást is – ezt az új Kbt. Szerint már korábban is meg lehet kezdeni – feltételes közbeszerzés) támogatásigénylési dokumentumok áttanulmányozása (ezzel együtt kell benyújtani a számlákat a támogatás lehívásához)

11 Pályázatírás, közbeszerzés, menedzsment Ki csinálja? Külső cég megbízása  Saját munka Költségek: Pályázatírás: eFt Sikerdíj: 3-10% Projekt menedzsment: 2-12 % (elszámolható!) Közbeszerzés: 0.5-1,5% Dokumentumok, illetékek eFt

12 Közbeszerzés 1. A beszerzés típusai: – építés – eszközbeszerzés – szolgáltatás A beszerzés a támogatás kedvezményezettje által készített tendertervek és műszaki leírás (építés), vagy technikai specifikáció (eszközbeszerzés), vagy feladat-meghatározás (szolgáltatás) alapján történik.

13 Közbeszerzés 2. – évi CXXIX. Tv. (Kbt.) – A közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége január 1-től: A pályázónak akkor kell lefolytatnia a közbeszerzési eljárást, ha a projektet többségében állami, önkormányzati vagy a strukturális alapokból kapott támogatásból kívánja megvalósítani, és a projekt nettó összköltsége eléri, vagy meghaladja az ún. nemzeti értékhatárt, de a közösségi értékhatárt nem éri el. A pályázónak akkor is le kell folytatnia a közbeszerzési eljárást, ha a projekt nettó összköltsége eléri, vagy meghaladja a közösségi értékhatárt.

14 Közbeszerzés 3. – Közbeszerzési értékhatárok: Közösségi értékhatárok: –Árubeszerzés esetén , vagy SDR-nek megfelelő € –Építési beruházás esetén SDR-nek megfelelő €, vagy € –Építési koncesszió esetén: € –Szolgáltatás megrendelése esetén: SDR- nek megfelelő €, vagy SDR-nek megfelelő €, vagy €

15 Közbeszerzés 4. Nemzeti értékhatárok a évben: –Árubeszerzés esetén 30 millió forint –Építési beruházás esetén 90 millió forint (a évben 70 millió forint) –Építési koncesszió esetében: 100 millió forint –Szolgáltatás megrendelése esetén: 25 millió forint (a évben 20 millió forint) –Szolgáltatási koncesszió esetén: 25 millió forint Nemzeti értékhatárok alatti beszerzések értékhatárai: –Árubeszerzés esetében 8 millió forint –Építési beruházás esetében: 15 millió forint –Szolgáltatás megrendelése esetén: 8 millió forint

16 Közbeszerzés 5. ÁruÉpítésSzolgáltatás < 8 MFt< 15 MFt< 8 MFt a 8-15 MFt15-45 MFt8-12,5 MFt b MFt45-90 MFt12,5-25 MFt c >30 MFt>90 MFt>25 MFt d a – nem kell semmilyen eljárás b – egyszerű hirdetmény nélküli c – egyszerű hirdetményes d – hirdetményes közbeszerzés

17 Jelentések, beszámolók 1. A rendszeres beszámolók, jelentések a projekt megvalósításának részét képezik, szerződésszegés az elmulasztásuk, a támogatás visszafizetésével járhat. A jelentések, beszámolók formai követelményei általában rögzítettek és kötelező érvényűek. A beszámolási kötelezettség a program teljes időtartamára fennáll, azaz a projekt vagy a program lezárásától számított 5. év végéig tart.(GVOP esetében várhatóan 2013-ig)

18 Jelentések, beszámolók 2. Szakaszai: – 1. A megvalósítás időszaka (gyakorisága: havi, negyedéves, vagy a támogatásigénylés "mérföldköveihez" kötődő (pl. SAPARD) – 2. A működtetés időszaka (ex-post monitoring): a projekt/program zárásától számított 3-5. év végéig tart. A jelentések gyakorisága: – mérföldkövekhez/lehívásokhoz kötődő – Előre meghatározott időszakonkénti (pl. féléves, éves), – ellenőrzéshez kötődő.

19 Jelentések, beszámolók 3. Adatszolgáltatás tartalma (példa: GVOP) – A projekt megvalósítására felhasznált magánforrás – A fejlesztésből származó többlet nettó éves árbevétel – A fejlesztésből származó többlet éves export árbevétel – A fejlesztésből származó többlet adózott eredmény – A fejlesztés eredményeként foglalkoztatott többlet létszám – A fejlesztés eredményeként megőrzött létszám – A hálózati együttműködésben résztvevő vállalkozások száma – A hálózati együttműködésben résztvevő hálózati egységek (telephelyek, kereskedelmi egységek, stb. száma) – Bruttó hozzáadott érték

20 Értékelések Az értékelés szerepe: a támogatás, fejlesztés eredményeit és hatásait mutatja be. A célok teljesítését vizsgálja, a támogatás hatékonyságának elemzésére összpontosít. Az értékelést általában a támogatást nyújtó szervezet, vagy megbízásából független szakértő végzi.

21 A támogatások lehívásának adminisztrálása 1. A támogatások lehívása számla alapján történik a támogatás rögzített arányában, csak a formailag megfelelő számlákat fogadják be elszámolásra. A támogatás igénylését a szerződéskötő hatóságnak jóvá kell hagynia.

22 A támogatások lehívásának adminisztrálása 2. A támogatások lehívásának adminisztrálása 2. Példa: GVOP, kifizetés-igénylési dokumentáció: – Eredeti számlák, számlahelyettesítő okmányok – Több számla esetén a számlaösszesítő eredeti példánya – Költségösszesítő – A számlák pénzügyi teljesítését igazoló bizonylatok egy eredeti és egy az eredetivel egyező példánya (bankszámlakivonat, pénztári kiadási bizonylat) – Idegen nyelvű számla esetén annak a kedvezményezett cégszerű aláírásával ellátott magyar nyelvű fordítása

23 A támogatások lehívásának adminisztrálása 3. Példa: GVOP, kifizetés-igénylési dokumentáció (folytatás): – Import-beszerzés esetén a vámáru-nyilatkozat és a vámhatározat egy eredeti és egy az eredetivel egyező másolati példánya – A számlákkal igazolt költségek jogosultságát tanúsító dokumentumok egy eredeti és egy az eredetivel egyező másolati példánya – Tervezői, vállalkozási szerződések, megrendelések másolata vagy az esetleges egyéb kifizetéseket igazoló megbízások, szerződések – Saját kivitelezésben megvalósuló beruházások esetén a számviteli törvény (2000. évi C. tv.) előírásainak megfelelő belső bizonylat – A projekt előrehaladását igazoló más dokumentumok

24 Finanszírozási szabályok, elő- és utófinanszírozás Támogatási forrásonként és a kedvezményezett státuszától függően változó: – nyereségtermelő (profitorientált) tevékenységek és szervezetek esetében az utófinanszírozás a legelterjedtebb – előleg nincs, de részelszámolásokra lehetőség van – nonprofit szervezeteknél előfordul előfinanszírozás (GVOP-ban is, pl. K+F)

25 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!