Képes Élménybeszámoló

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
NYON 1.
A világ képe a XVIII. században
„vissza a természethez!”
Az I. Világháború Békekötések.
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Ókori görög régészeti leletek
New York Project work by Henrietta Henczes. Times Square A városi színházi élet központjának, és New York City leghíresebb kereszteződésének tartják.
Pearl Harbor.
A Szilícium-völgy sikerének titka
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Taylor Swift. Teljes név: Taylor Alison Swift Született: december. 13 Műfaj: country-pop Hangszer: gitár Honlap:
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Budapest turisztikai marketingje
Ma vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27.vasárnap, július 27. vasárnap, július 27.vasárnap, 2014.
A lánchíd története.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Dolmabache palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS.
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
Ókori görög régészeti leletek
ADOLF HITLER festményei.
Tihany.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Szabadság-szobor (New York)
I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Voltaire és Rousseau 23/B.
Olaszország.
MÁTRA MÚZEUM.  Projektünk következő állomása a gyöngyösi Mátra Múzeum volt. Az iskolánkból gyalog érkeztünk meg.  Nagy izgalommal vártuk a mai foglalkozást,
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Pozitív gondolatok.
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
The Magic Tap. Magic tap, which appears to float in the sky with an endless supply of water. In actuality, there is a pipe hidden in the stream of water.
Az amerikai függetlenségi háború
Ken Wilber ( ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet.
PLURIBUS UNUM – A SOKBÓL EGY
Képes Élménybeszámoló
Anglia- Portsmouth.
FŰGGETLENSÉG NAPJA Julius 4. Katt..
Békéscsaba az I. világháborúban
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
EGRI VÁR.
Thököly Imre.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
Készítette: Nagy Attila
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Susann Nordströms Orkester - True Love
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints. CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
Az Amerikai Egyesült Államok. Általános bevezetés Hivatalos neve: United States of America (rövidítve US, USA) Szövetségi állam, fővárosa Washington D.C.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Sir Winston Leonard Spencer Churchill
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Arany János élete és munkássága
Franklin D. Roosevelt ..
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Európán kívüli világ.
Előadás másolata:

Képes Élménybeszámoló USA Keleti Part Philaderlphia - Baltimore Katt.

Philadelphia: A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította, akit kvéker vallása miatt elüldöztek Angliából. Együttműködést ajánlva, egyességet kötött az indiánokkal, mai kifejezéssel élve a „békés egymás mellett élésről”, a történelemből tudjuk, hogy mi lett belőle.

A gyarmatok képviselői / Washington, Jefferson, Franklin…… A gyarmatok képviselői / Washington, Jefferson, Franklin……../ heteken át vitatkoztak, amíg az eredeti formájában megszületett az Egyesült Államok alapító okirata.  A Függetlenségi Nyilatkozat kimondja a 13 gyarmat Nagy-Britanniától való elszakadását. A kongresszus épülete előtt több ezren várakoztak, amikor a képviselők kiléptek, megszólalt fejük felett az épület tornyában a nagy harang, amelyet azóta a Szabadság Harangjának (Liberty Bell) neveznek.  A harang sorsa példázza a szabadság kivívásának rögös útját, hiszen az Angliában készített harang többször is eltört, az ünnepélyes aktusra úgy-ahogy sikerült kijavítani. Az a felirat szerepel rajta, hogy „nyilvánítsátok ki a szabadságot”.

Philadelphia rövid ideig az USA ideiglenes fővárosa volt, itt tartották az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, ahol elfogadták az Egyesült Államok alkotmányát. Nézzünk meg egy videót Philadelphiáról, a kísérőzene Declaration of Independence című dal, magyarul Függetlenségi Nyilatkozat. http://www.youtube.com/watch?v=Q3Pki5R9w9k

A város leghíresebb épülete az Independence Hall, itt írta alá az 56 alapító atya, a Függetlenségi Nyilatkozatot.

A Függetlenségi Nyilatkozat története: A Nyilatkozat végső szövegét John Adams és Thomas Jefferson fogalmazta meg, és 1776. július 4.-én fogadta el a Kongresszus. Az aláírási ceremónia után, 1776. augusztus 2.-án Philadelphiába vitték, de mivel, hogy fennállt a veszély, hogy a britek kezére kerül, ezért nagy titokban, egy ekhós szekéren Baltimore-ba vitték, majd 1777.-ben ugyanilyen módon visszahozták Philadelphiába.  Az annalesek még a kocsis nevét is feljegyezték, Mr. Samuel Smith volt a neve. Ez a név olyan gyakori, mint nálunk a Kiss és a Kovács együttvéve.

Ezután, Adams elnök utasítására 1880 Ezután, Adams elnök utasítására 1880.-ban Washingtonba vitték és több helyszín után a Hadügyi Hivatalban őrizték. Amikor az angol flotta felbukkant a Chesapeake öbölben, James Monroe utasítására a Nyilatkozatot a Potomac folyón a virginiai Leesburgba szállították. Sajnos a hajóskapitány nevét nem tudom. 1814.-ben vitték vissza a fővárosba, és azóta is ott tárolják, de a II. világháború idején Fort Knox erődjében őrizték.

A Nyilatkozat sok eleme ma is aktuális üzeneteket hordoz: "Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, és az embert Teremtője, olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, melyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, melyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármilyen Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a Nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje......"

A város kiemelkedő egyénisége Benjamin Franklin volt A város kiemelkedő egyénisége Benjamin Franklin volt. Róla általában annyit tudunk, hogy ő találta fel a villámhárítót. Franklin Bostonban született, de 17 éves korától itt élt Philadelphiában, itt lett tudományos kutató, valóságos polihisztor, és a függetlenségi mozgalmak egyik vezéralakja. Korszerűbbé tette a tűzoltás szervezetét, rendbe hozatta a közutakat, megszervezte a közvilágítást, rendszeresítette az utcák takarítását. Megalapította az Amerikai Filozófiai Társaságot, a földrész északi felének első tudományos egyesületét, a Philadelphiai Akadémiát, és az ő nevéhez fűződik az első philadelphiai kórház létrehozása is. Amikor Franklin megszületett, szülőföldje még angol gyarmat volt. Amikor meghalt, már független állam. Benjamin Franklin fogalmazta meg legszebben az alapító atyák gondolatát: „Where liberty is there is my country” – Ahol a szabadság ott a hazám.

Kissé bolondos kísérletét a villám elektromos hatásairól, szobor örökíti meg a városban. Itt élt Betsy Ross varrónő, aki az első amerikai zászlót készítette, erről egy lámpaoszlopon kifüggesztett tábla emlékezik meg. Percy Moran festményén Betsy Ross bemutatja Washingtonnak az általa készített csillagos-sávos lobogót.

Itt látható a híres LOVE kompozíció is. 

Miről híres még a város?  Talán arról, hogy ebben a városban készült fel Rocky a nagy bokszmeccseire, ezt is szobor örökíti meg. Érdekesség, hogy Stallone 1981-ben megbízta A. Thomas Schomberg szobrászművészt, hogy készítsen egy Rocky-szobrot, mivel a múzeum lépcsőin felfutva erősítette magát.

A 900 kilogramm súlyú szobrot a Philadelphia Szépművészeti Múzeum lépcsőjének tetején helyezték el, a film forgatásának idejére.  A film bemutatása után, Stallone a múzeumnak ajándékozta a szobrot, de emiatt heves vita tört ki a városban. Sokan nem műalkotást, hanem csupán filmes kelléket láttak a tárgyban, és szerintük az nem igazán illett a múzeum épületéhez, ezért a közeli parkba került. Ma is sok fiatalt látni, a múzeum lépcsőin fel és lefutni.

Egy másik köztéri szobor a GlaxoSmithKline gyógyszeróriás központi épülete előtt található. Az alkotás neve „Freedom” – Szabadság. Egyesek úgy is emlegetik a szoborkompozíciót, hogy  "Megmenekültem! Nem kell több tablettát beszednem".

Szépművészeti Múzeum

A Delaware folyó

Philadelphiai képek

Baltimore: A Chesapeake-öböl partján fekvő Baltimore jelentő kikötőváros, Maryland állam legnagyobb települése.  Az angolok ellen vívott háborúban a brit flotta tűz alá vette a várost, éjjel-nappal hullottak a lövedékek, de a Fort McHenry erőd felett ott lengett az akkor még csak 15 csillagos lobogó.  Egy fiatal amerikai ügyvéd, Francis Scott Key, egy közeli hajóról nézte a hősies küzdelmet, és ennek hatására megírta a „Csillagos-sávos lobogó” című versét, amely ma az amerikai himnusz.  Baltimore-ban található a híres író Edgar Allan Poe lakóháza és sírja. 

Itt született a híres úszó Michael Phelps is, aki minden idők legsikeresebb olimpikonjának számít.  A városban sok híres történelmi épület és emlékmű van. Baltimore-ban a két nagy egyetem mellett számos más képzési forma található.  Tele van a város múzeumokkal és nem utolsó sorban itt található a híres akvárium is. A városnak különféle becenevei vannak, melyek közül talán a "Crabtown" (rákváros) a leghíresebb. 

A kikötő: A Baltimori Tengerészeti múzeumban láthatjuk a USS Torsk tengeralattjárót. A harcedzett veterán hajó, nyugdíjas éveit a szárazdokkban tölti, látogatókat várva. A neve "tőkehalat" jelent. Részt vett a II. világháborúban, a Csendes-óceáni hadműveletekben. Itt kapta a becenevét, a „Japán partok vágtató szelleme”. Több ellenséges hajót elsüllyesztett, egy alkalommal több mint hét órát kellett a mélyben tölteni, mert japán repülőgépek és hadihajók támadták. 

                                                                    Szolgálatban Készítettem egy videót is az öreglányról:  http://www.youtube.com/watch?v=TMmaQnpNuuI A videót látva nehéz elképzelni, hogy a tengeralattjárón egyszerre 81 ember teljesített szolgálatot. A meghajtó motorokat Susannak hívták.

Nyugdíjban  Egy érdekes tábla a hajón: "Légy óvatos, a tengeralattjárónak nincs agya, használd a sajátod!"

Itt találjuk továbbá, a US Frigate Constellation vitorlás, amely a legrégebbi amerikai hadihajó. 1797-es vízre-bocsátását követően számos tengeri csatában vett részt.

2012. Április Vivien