Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Mi történik velünk a halálunk után?
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Válás és újraházasodás a Bibliában
Valóban a majmok bolygója?
Copyright B. McNutt A BIBLIA rövid vázlata Copyright B. McNutt
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
szakmérnök hallgatók számára
Mózes 1. könyve A termtésről
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
Istenünk, sok-sok feszültség,
Úton böjtben Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Készítette: Jon A. Palmer
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A Biblia.
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Minden nap egy (újabb) ajándék. Mit tennél? - 24 óra alatt - Mit bánnál a legjobban hogy nem tettél meg? - Lenne még időd rá?
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Mózes öt könyve (Tóra, Pentateuchusz)
Bevezetés az Ószövetségbe
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?
Mt 19,16-30.
Az első csoda: Kánai Menyegző
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Sámuel első és második könyve
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Értékeld az elmúlt évet:
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Felszólító igék Máté evangéliumában
Magyar Adventista Világtalálkozó
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
BIBLIAI SZABADEGYETEM
A) Jézus Krisztus személye
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Isten lakhelye.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
„47Az első ember földből, porból való, a második ember mennyből való
Előadás másolata:

Mózes első könyve

Előadó: Zarka Péter

Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!

http://adventista.hu/terezvaros/bibliai-szabadegyetem

A könyv címe Mózes első könyve a héber fogalmazás első szava alapján kapta a bereshith „Kezdetben” címet. A zsidó Talmudban viszont ezzel a címmel találjuk: „A világ teremtésének könyve”. Évszázadokkal később: „Mózes első könyve”

A könyv szerzője A könyv szerzőségét a XVIII. sz. közepéig nem kérdőjelezték meg. Jean Astruc, francia orvos 1753-ban megjelent írásában (Conjectures) állította: a könyvben szereplő Isten-nevek azt igazolják, hogy különböző forrásokból származó anyagokat szerkesztettek egybe.

A különböző szerzők elmélete YHWH – Jahvista szerző -  Elohím – Elohista szerző - אלהים

ember Isten életcél környezet

Isten ember életcél környezet

Egyiptom Gérár Ismétlődő történetek 1Mózes 1 fej. // 2. fej. 1Mózes 12:10kk // 1Mózes 20:1kk Egyiptom Gérár Ábrahám Sárát testvérének mondja 3x is előfordul Izsákkal és Rebekávalszintén Gérárban, Abimélek királlyal; Gen 26:6-11.

Városok átnevezése „És felkele Jákób reggel, és vevé azt a követ, melyet feje alá tett vala, és oszlopul állítá fel azt, és olajat önte annak tetejére; És nevezé annak a helynek nevét Béthelnek, azelőtt pedig Lúz vala annak a városnak neve.” 1Mózes 28:18, 19

Városok átnevezése „És meghala Sára Kirját-Arbában azaz Hebronban a Kanaán földén, és beméne Ábrahám, hogy gyászolja Sárát és sirassa őt.” 1Mózes 23:2

Jézus véleménye „A halottakról pedig, hogy feltámadnak, nem olvastátok-é a Mózes könyvében, a csipkebokornál, hogy mi módon szólott néki az Isten, mondván: Én vagyok Ábrahám Istene, és Izsák Istene, és Jákób Istene.” Márk 12:26 Ez az Exodus!

Jézus véleménye „Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-é, hogy a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonnyá teremté őket” Máté 19:4 → 1Mózes 1:27 Ez a Genezis!

Jézus véleménye „És a farizeusok hozzámenvén megkérdezék tőle, ha szabad-é férjnek feleségét elbocsátani, kísértvén őt. Ő pedig felelvén, monda nékik: Mit parancsolt néktek Mózes?” Márk 10:3 A farizeusok 5Mózes 24:1-4-et idézik. Jézus 1Mózes 1:27; 2:24-et idézi.

A könyv témája Mi volt Mózes célja a könyv megírásával? Isten szempontjából jegyzi fel az emberi történelmet. Főszereplő Isten és nem Izrael, nem az apostolok. OT és ÚT központjában Isten, Jézus áll. Mózes a törvénytáblákkal: Rembrant

Az elbeszélő két csoportot ír le 1) - Akik Isten mellett hűségesen megmaradtak és szolgálták Őt; 2) - azoknak romlottságát, akik elfordultak Istentől. Michelangelo, Mózes

A könyv témája A világ és az élőlények teremtéséről tesz említést, Isten mindent az emberért teremt.

1. rész – Özönvíz előtti történetek Első 11 fejezet: 1-2 – teremtés, 3-5 – bűneset, 6-11 – özönvíz és Bábel története

2. rész – Ősatyák történetei 12-23 – Ábrahám – hit atyja 24-26 – Izsák – engedelmesség atyja 27-36 – Jákób – megtérés atyja 37-50 – József – hűség atyja – Ábrahámi áldás jelentésének bemutatása

2. rész – Ősatyák történetei 12-23 – Ábrahám – hit atyja 24-26 – Izsák – engedelmesség atyja 27-36 – Jákób – megtérés atyja 37-50 – József – hűség atyja – Ábrahámi áldás jelentésének bemutatása

A könyv témája Történeti keretben mondja el a bűn belépését az ember életébe, és Isten ígéretét a bűn megoldására, a megváltásra. A Szeretet Istene csak az életben ismerhető meg igazán.

A könyv témája A történetek segítségével elengedhetetlenül fontos, magas erkölcsi értékeket tanít.

Következő előadás: Mózes második könyve

http://adventista.hu/terezvaros/bibliai-szabadegyetem