Karácsony.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

Isten kinyilvánította szeretetét
A Szentcsalád nyomában
ADVENT 2008
Nemesvitai Karácsony „Igazi Karácsonyi csodára várva”
A házasság még nem a mennyország
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz 
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
Gyertyák és fényeik A gyertyák különleges képességgel rendelkeznek: bens ő séges hangulatot teremtenek, megérintenek bennünk valamit. Egy kicsi láng olyan.
TEREMTÉSMÍTOSZ.
ADVENT.
ITT A KARÁCSONY!.
Ábrahám legnagyobb próbatétele
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Készítette: Pállai Viktória
A karácsonyi ünnepkör.
Karácsony Nyúl Bianka November 23..
Ádventi ráhangoló gondolatok
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola
Ha Eljön Karácsony…..
Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom)
Ha e beteg, bolond világra, Uram, még egyszer megszületnél, Bár milliónyi templomod van, Kezdhetnéd megint Betlehemnél. Szalma jászolodnál rangosabb.
Rónay György:Advent első vasárnapja Amikor a fák gyümölcsöt teremnek, tudhatjátok, hogy közel van a nyár. Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg.
Advent By: Móra Dávid.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Advent Bihari Gusztáv.
Készítette: Hendrich Kíra
ADVENT Salmani Krisztián.
Karácsonyi fények.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
 Evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből
BETLEHEM.
A szeplőtelen fogantatás sok FESTŐT megihletett már. A közelgő karácsonyt várjuk Máriával. Így kívánunk most, FESTMÉNYEKKEL békés, boldog karácsonyt !
A karácsony Készítette: ….
2.2. A karácsonyi szokáskör
ISTEN hozott köztünk!.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Karácsony francia módra Noël à la française
Luca napi szokások.
KARÁCSONYI GONDOLATOK , VERSEK
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Adventtől karácsonyig
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Szent Anna.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Református istentisztelet 2014 december 25 csütörtök,
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Mikulás Készítette: Zsanett 5.e. Szent M iklós Szent Miklós egy valódi személy volt, Kr.u. 271 környékén született, és 342. december 6-án hunyt el Myra-ban,
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Az Advent Advent - Várakozás.
Mondjátok el az ünnepekhez kapcsolódó élményeiteket!
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Szent Luca ceremónia December 13. Luca pogácsa Csillag fiúk.
Rozmisné Árpádföldi Zsuzsanna
Mennyből az angyal lejött hozzátok, pásztorok, pásztorok, Hogy Betlehembe sietve menvén, lássátok, lássátok.
Találkozás Jézus Krisztussal
Gyertyák és fényeik A gyertyák különleges képességgel rendelkeznek: bensőséges hangulatot teremtenek, megérintenek bennünk valamit. Egy kicsi láng olyan.
 Evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
Áldott Karácsonyi ünnepeket, és Boldog Új Évet kívánok!
Rónay György:Advent első vasárnapja Amikor a fák gyümölcsöt teremnek, tudhatjátok, hogy közel van a nyár. Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg.
Balatonkiliti, december 23.
Mikulás Készítette: Tomi Roland.
Előadás másolata:

Karácsony

Karácsony története

A magyar Karácsony szó jelentése szláv eredetű, a szláv korcsun szóból ered, amely lépőt, átlépőt jelent. A szó jelentése utal az új esztendőbe való átlépésre. Máriát nemsokára feleségül vette József. Népszámlálás céljából, a családnak el kellett hagynia Názáretet és a Jeruzsálemhez közeli Betlehembe mentek. Amikor megérkeztek Betlehembe sehol sem találtak helyet és mivel Mária érezte, hogy közeleg a szülés ideje egy istállóba húzódtak be. Így született meg a kis Jézus, akit a jászolba fektettek.

A közeli mezőn lévő pásztorokat egy angyal értesítette Isten fiának születéséről. A pásztorok elindultak, hogy megcsodálják a kisfiút. Eközben három bölcs is útnak indult. Számukra a betlehemi csillag jelezte az Úr Jézus születését és azt a helyet ahol megtalálhatják az újszülöttet. A pásztorok a bölcsekkel együtt rátaláltak a szent családra, térdre borultak előttük és ajándékkal halmozták el őket.

Ajándékozás

December 24. estéjén ajándékozzák meg egymást a családtagok Magyarországon. Az ajándékozás szokásának eredete bizonyos elméletek szerint a Napkeleti Bölcsek történetére vezethető vissza, akik a csecsemő Jézusnak ajándékokkal hódoltak Betlehemben. A karácsonyt hagyományosan a család és a gyermekek ünnepének is tekintik, akik a kis Jézus nevében kapnak ajándékot.

Karácsonyi asztal

A karácsonyi asztal a néphagyományban fontos szerepet játszott az ünnepkor. Mind az asztal díszítésének, mind az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. Az asztalra gabonamagvakat helyeztek, ebből adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. Az ételek közül előnyben részesítették azokat, amelyek bőséget, jó termést ígértek a háziaknak. Innen a bab, borsó, lencse, mák, dió, hal a (halpikkely miatt) megjelenése a karácsonyi asztalon.

Mézeskalács Mézeskalács

Karácsonyi Szokások Lucázás Betlehemezés Regölés

A szaloncukor története

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A reformkorban –francia minta nyomán – jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor.

Karácsonyfa

Feljegyzések szerint az első hagyományosnak mondható karácsonyfát freiburgi pékinasok állították a város kórházában a XV. században. Átvitt jelentése a hagyományosan pirossal ékesített fenyőnek az életfa, a természet évről-évre megújulása, körforgása. A fán látható girland a paradicsomi rosszra csábító kígyót jelképezi, az alma a tudás fájáról szakasztott gyümölcsre emlékeztet (ennek mintájára alakultak ki később a piros, arannyal díszített üveggömbök), a pedig a fény, a nap, keresztény felfogás szerint Jézus szimbólumai.gyertyák Magyarországon először Brunswick Teréz martonvásári grófnő, az első magyarországi óvoda megalapítója állított karácsonyfát 1824-ben.

Angyal

A Karácsonynak számos ünnephez hasonlóan vannak jelképei A Karácsonynak számos ünnephez hasonlóan vannak jelképei. Egyike ezen jelképeknek az angyalok. Az angyalok, a Bibliában az Úr küldötteként keresik fel az embereket.

Gyertya

A keresztény szimbolikában Krisztus jelképe A keresztény szimbolikában Krisztus jelképe. A gyertya a szentháromságot testesíti meg a láng, a kanóc és a viasz egysége folytán. A magyar néphit úgy mondja, hogy a mennyországban mindenkinek van egy égő gyertyája, ameddig az lángol, addig él az ember.

Csillagszóró

Békés Karácsonyt!

Készítette: Szécsényi Gábriel 9/7 osztály