Sérelemdíj a gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A BIRTOKVÉDELEM VAJON MI?
Advertisements

A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Személyiségi jogvédelem
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
A BIZTOSÍTÁSOK ALAPGONDOLATÁT A KÖZÖS KOCKÁZATVISELÉS JELENTI. A BIZTOSÍTÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐJE, HOGY.
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Közlekedési balesetek okairól, statisztikai adatokkal, tanulságokkal
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Vizsgálati tapasztalatok a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások területén Konzultáció biztosítók.
Egészségügy Betegjogok.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Munkaszervezési ismeretek
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Volt-e már Ön vagy ismerőse SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL járó közlekedési baleset vétlen résztvevője?
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Felelősség, termékfelelősség
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Kártérítési felelősség
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Mediátor képzés Kártérítés.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
1 Genertel Kgfb kiegészítő szolgáltatások Kiegészítő biztosítások miniCasco Extra: A saját gépjárművén keletkezett töréskárra térít, olyan esetben,
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Nem vagyoni károk Chris van Dijk 2014 November 28.
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Alapfogalmak.
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
BALESETI MECHANIZMUSOK
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
Személysérüléses közúti közlekedési balesetek alakulása Magyarországon
Nyugat – dunántúli Igazgatóság Értékesítési Osztály A gépjárművek biztosítása múlt jelen jövő.
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
(Zárójelben a I-VI. havi megfelelő adatok)
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
(Zárójelben a januári megfelelő adatok)
Előadás másolata:

Sérelemdíj a gyakorlatban dr. Szabó Szilvia XIII. AIDA Budapest Biztosítási Kollokvium 2014. november 28.

Áttekintés Néhány bevezető gondolat Sérelemdíj a felelősségbiztosítások körében Egyéb biztosításokon alapuló igények A biztosító kontraktuális és deliktuális felelősége Új kihívások a gyakorlatban

Amiért már most beszélni kell róla Az új Ptk. és annak indokolása a bagatell kár/sérelem fogalmát nem ismeri – nincs törvényi „alsó határa” a következményt kiváltó magatartásoknak A jogelméletben fogalmazódott meg a bagatell sérelem kategóriája – a bírósági gyakorlattal is el kell fogadtatni A biztosítók sok ilyen ügyet kezelnek – jelentős a biztosítók szerepe a joggyakorlat alakításában A gyakorlat alakítása már az első kár rendezésénél elkezdődik Lehetséges következmények: - Minden személyi sérüléssel nem járó gfb kár esetén fizetni kell sérelemdíjat - A komolyabb személyi sérüléssel járó esetekben nőhet a kárkifizetés

Az első tapasztalatok: gépjármű felelősségbiztosítás Tényállás: A balesetben a gépjármű károsodott, de semmilyen testi sérülés nem történt Károsultak hivatkozása: ijedség, nem mer autóba ülni, az autó hiánya fizikai megterhelést jelentett, a szülőknek lelki terhet jelentett a gyermekek ijedsége Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: - Házaspár autójába egy teherautó beletolatott: férj 400.000 Ft, feleség 700.000 Ft – elutasítás - Teherautóval ütközött a jármű. A házaspárt sokk érte és családi, társadalmi kötelezettségeiknek nem tudtak eleget tenni: 100.000 Ft - elutasítás - Busz az autót előzés közben a szalagkorlátnak szorította az autópályán : Összeg nem került megjelölésre - elutasítás - Kanyarodó autó a károsult járművével ütközött: 200.000 Ft - elutasítás - Két további eset: egyik károsult 80.000, a másik 120.000 Ft igény - elutasítás

A gépjármű felelősségbiztosítás határesetei I. Tényállás: A baleset minimális testi sérülést – zúzódás, kék foltok, orvosi ellátást nem igénylő felszíni sebek – okozott Károsultak hivatkozása: A testi épséghez és az egészséghez való jog sérelme, fájdalmak, távolt volt a gyermekeitől, ijedség, félelemérzet Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: - A 4 tagú család minden tagja könnyebb sérülést szenvedett. Az egyik gyermeknél hasi zúzódást diagnosztizáltak a kórházban, majd hazaengedték. Összeg nem került megjelölésre – egyezség alapján 35.000 Ft kifizetés - Hasi zúzódás diagnosztizálható eltérés nélkül. A károsult 2 hétig táppénzen volt. Összeg nem került megjelölésre – egyezség alapján 50.000 Ft kifizetés - Térd zúzódása, élettársa vitte 3 hétig dolgozni. 100.000 Ft igény – 100.000 Ft kifizetésre került

A gépjármű felelősségbiztosítás határesetei II. - Mellkas, hasfal zúzódása, kézfej sérülése, (nem bizonyított) nyakrándulás. Igénye 1,2 millió Ft – elutasítás - Horzsolás a szemöldöknél és az alkaron, szem alatti bevérzés. Igénye 200.000 Ft – elutasítás - Egy 4 tagú család balesetében a két gyermeknél a biztonsági öv kisebb sérülést okozott, a szülők a gyermekek sérülése miatt nagy lelki fájdalmat éltek át. Igény gyermekenként 1 millió Ft, a szülőknek 500.000 – 500.000 Ft – elutasítás Egyéb érdekességek: - Gyalogos csonttörést és zúzódásokat szenvedett. Igénye 5 millió Ft és a sérelemdíj szabályaira tekintettel kérte jelentős összegű előleg (3 millió Ft) kifizetését. - A sérelemdíj összegét a végleges állapot alapján lehet megítélni. - A károsult bordatörést, mellkas zúzódást szenvedett. Kizárólag a sérelem tényét igazoló orvosi iratok alapján kér 1,5 millió Ft sérelemdíj kifizetését. – A sérelemdíj összegét a végleges állapot alapján lehet megítélni.

Amivel érvelni tudunk Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma 1/2013. (VI.17.) számú kollégiumi véleménye Dr. Molnár Ambrus: A sérelemdíj elméleti és gyakorlati kérdései (Bírósági Határozatok Tára 2013. évi 7. szám) A személyiségi jog sérelmét a károsultnak kell bizonyítani (pl. nem tud aludni a baleset miatt). A személyiségi jogsértés szintjét el nem érő érdeksérelmek nem adnak alapot sérelemdíjra. A külső hatás akkor sérti az emberi méltóságot, ha az a károsult addigi életét megzavarja és kihat a további döntéseire, cselekedeteire. A mindennapi élet tevékenységei, így a közlekedés is, kockázattal járnak. Ilyen kockázat a baleset bekövetkezése. A sérelemdíj alkalmazásához a jogellenes magatartás súlyos és komoly volta szükséges. A szokásos figyelmetlenségből eredő baleset okozta ijedtség, kellemetlen érzések, jelentéktelen sérülések nem érik el azt a szintet, amire a jognak reagálni kell. A társadalom általános anyagi viszonyaira is figyelemmel kell lenni.

Szakmai felelősségbiztosítások I. Tényállás: A károsult egy hotelben elesett, fejsérülést szenvedett Károsultak hivatkozása: testi sérülés, és a hozzátartozók meghiúsult pihenése Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: A károsult 500.000 Ft, a vele nyaraló fia és testvére 100.000 – 100.000 Ft – Elutasítás felróhatóság hiányában. Hozzátartozók igénye igazolt jogalap esetén sem térül. Tényállás: A végrehajtás több éven keresztül nem vezetett eredményre Károsult hivatkozása: A tulajdonhoz és az egészséghez való jog sérelme Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: 3 millió Ft - elutasítás

Szakmai felelősségbiztosítások II. Tényállás: A végrehajtó lefoglalta a cég (károsult) üzletrészét Károsult hivatkozása: Sérült a cég jó hírneve Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: Igény 1 millió Ft – elutasítás (lehetséges indokolás: BH2003. 108.) Tényállás: A károsult egy áruházban ráült egy kiállított bútorra, ami összecsuklott alatta. Az asztmás károsult rohamot kapott. Károsulti hivatkozás: Ijedség, az egészséghez való jog sérelme Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: 50.000 Ft - elutasítás

Egyéb biztosítások Tényállás: Az ügyfél síbalesetet szenvedett. Az ügyfél szerint az utasbiztosítás alapján a biztosító nem szervezte megfelelően a kórházi ellátását, ezért ő és a felesége sokat idegeskedett. A hazaszállítás során a mentő kényelmetlen volt, és túl gyorsan ment. Károsult hivatkozása: Egészségkárosodás, erős fájdalom, emberi méltóság megsértése Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: 1,8 millió Ft – elutasítás. Indokolás: A személyiségi jogi sértést a károsultnak kell bizonyítani. Pusztán a károsult elmondása nem elegendő bizonyíték. A szubjektív kellemetlenség érzése nem szolgálhat sérelemdíj alapjául.

A biztosító kontraktuális és deliktuális felelőssége I. Tényállás: Közúti ellenőrzéskor a biztosítottnak nem volt érvényes kgfb-je. Ezért 20.000 Ft szabálysértési bírságot kapott, amit bíróság előtt megtámadott. Károsult hivatkozása: A biztosító nem tudta igazolni a törlésértesítő kiküldését, a kgfb megszűnése miatt bíróságra kell járnia. Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: 30 millió Ft – elutasítás. Indokolás: Valamilyen határidő vagy jogcselekmény elmulasztása önmagában nem minősül a személyhez fűződő jogok megsértésének. A jogsértés megállapítására csak az adhat alapot, ha a jogsértést a fél személyiségének lényegét alkotó ismérvek miatt követik el (EBH2007. 1598.)

A biztosító kontraktuális és deliktuális felelőssége II. Tényállás: A biztosított üvegtörést jelentett be. A biztosító további iratokat kért, de a levél meghalt jelzéssel visszaérkezett. A biztosító újabb levelet küldött „XY örökösei” megszólítással. Károsult hivatkozása: Ő egy idős ember, akit az emberi méltóságában sértett, hogy a biztosító halottnak tekintette. Igényelt összeg és a biztosító álláspontja: Összegszerű igény nem került megjelölésre – elutasítás. Indokolás: Elsődlegesen: felróhatóság hiánya. Másodlagosan: az ügyintézés során valamilyen tévedés nem jelenti önmagában a személyhez fűződő jogok sérelmét, az ilyen magatartással okozott szubjektív kellemetlenség nem éri el a jogi védelem szintjét (EBH2007. 1598. és a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumi véleménye)

És amit tehetünk Tudatosítani kell a biztosítók joggyakorlat alakító szerepét Igények kiemelt kezelése, folyamatos figyelemmel kísérése Következetes kárrendezési gyakorlat Perek felvállalása akkor is, ha a követelt sérelemdíj kis összegű A legjobb szakemberek bevonása a magas színvonalú jogi érvelés kialakítása érdekében

Köszönöm a figyelmet!